2018. október 27., szombat

A Nemzeti Színházban vendégszerepel az Ősvigasztalás




.

A Nemzeti Színházban vendégszerepel Tamási Áron színművével, az Ősvigasztalással a Jókai Színház október 29-én, hétfőn. A Kossuth-díjas író drámája tavaly szeptemberben az őszi évad nyitó premierje volt a békéscsabai teátrum Sík Ferenc Kamaraszínházában.


A Békéscsabai Jókai Színház életében fontos esemény a fővárosi vendégszereplés, az Ősvigasztalás előadását - Béres László rendezésében - a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán láthatja a közönség.
Megrázó családi drámáról és annak következményeiről szól a történet.
Csorja Ádám ősi szokás szerint elégeti bátyja holttestét, ezért szembekerül az új világ törvényeivel. Ugyanakkor az életbe vetett hit csendül ki a darabból, és szerephez jut a legendás székely humor is.

Az előadásról Béres László rendező így nyilatkozott:
„Az ősmagyarság eredete, az őstudás megőrzése, két világ ütközése áll a darab középpontjában: az ősmagyarságé és a gyártott törvényeké. Minden választási helyzetben a megmaradás a tét. Vissza a hagyományokhoz, az ősgyökerekhez, vagy haladni, beolvadni, feladni a hagyományokat? Ezeket a kérdéseket feszegeti az előadás.”

Csorja Ádám alakját a Jászai-díjas Kovács Frigyes, Ambrust, a bátyját Szőke Pál játssza, Kispál Julát Liszi Melinda. Botár Márton szerepében a szintén Jászai-díjas Szélyes Imre lép színre, Gálfi Benceként Katkó Ferenc, a jegyző Gulyás Attila, a bíró Mészáros Mihály.
Pribojszky Ferenc és Schäfer Szilveszter zenél, a díszlet- és jelmeztervező Csiki Csaba, koreográfus Farkas Tamás.

„Isten, Isten, igaz Isten!” – sikoltja a darab végén a meggyilkolt Csorja Ádámra rátaláló egyik szereplő. „Nem sírunk többet soha! Nekünk nem sírni kell, hanem megküzdeni a világgal!” – mondja a másik, majd rémülten összebújnak, és lassan táncolni kezdenek… A tánc, az átmeneti rítusok kellékeként a megbillent egyensúly helyreállítására, az értékvesztés, az értékek transzformációja utáni rend megteremtésére szolgál. Az ősvigasztalás a negatív állapotból kivezető megoldást, az ősi, tiszta erkölcsiséget szimbolizálja.

Tamási Áron darabja a nyáron két rangos erdélyi művészeti fesztiválra is meghívást kapott, a IX. Kolozsvári Magyar Napokon, valamint a XVII. Partiumi Magyar Napokon is vendégszerepelt. Az előadást rendező Béres László pedig a napokban vette át a Nemzeti Színházban a Gyulai Várszínház nívódíját, a Sík Ferenc-díjat Venczel Péter - Orbán János Dénes: Búbocska című ördögmusicalének kiemelkedő színvonalú megrendezéséért.

2018. október 29. 19:00
Ősvigasztalás
Nemzeti Színház
a Békéscsabai Jókai Színház vendégjátéka



Nincsenek megjegyzések: