2018. október 20., szombat

Hajótörött táncosok Shakespeare nyomában
.

Keresztvíz - Kortárs táncelőadás Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című műve alapján. Lehet-e 17. századi vígjátékból ütős 21. századi komédiát csinálni a tánc nyelvén, s így közéleti, társadalmi problémákat „szóba hozni” szavak nélkül?

A Juhász Kata Társulat Keresztvíz című darabja a vígjátéki jelleg ellenére számos komoly kérdést feszeget, mint például az idegen társadalomba való beilleszkedés vagy a munkaerőpiaci érvényesülés férfi és női sémái. Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiájának interaktív, táncszínházi adaptációja november 3-án az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben látható.

A Keresztvíz története sokaknak ismerős lehet. Egy felső középosztálybeli testvérpár hajótörést szenved a családi vitorlázáson. Noha elvesztik egymást, a dagállyal mindketten szerencsésen partot érnek. A lány munkát vállal, de úgy ítéli meg, hogy férfiként jobban érvényesülhet a helyi munkaerőpiacon. A fiú egy érzékeny, homoerotikus kaland útján gáláns támogatóra talál. Sajnálatos módon azonban hamarosan mindkettőjüknek szembesülnie kell a mesterségesen gerjesztett, helyi idegengyűlölettel, mely óhatatlanul erőszakos jelenetbe torkollik. Végül azonban Shakespeare-nek köszönhetően nemcsak egymást találják meg, de a boldogságukat is, mivel sikerül beházasodniuk a helyi elitbe.

A címbéli utalás Shakespeare „utolsó felszabadult és vidám darabjára a komédiák sorában” nem véletlen: a vízkereszt amellett, hogy a keresztény liturgia fontos napja, pogány ünnep is, a farsang kezdete, egyfajta fordulópont, amely előtt Európa most is áll. Mindannyiunknak alapvető kérdéseket kell tisztáznunk, melyek kiváltója az elmúlt években tapasztalható társadalmi jelenségek. A kérdés felvetéséhez a popkultúra más közkincsei mellett egy színházi klasszikust, Shakespeare művét hívták segítségül az alkotók. A Vízkereszt... ehhez tökéletes médium, mivel az alaphelyzet elemei – hajótöröttek partra vetődnek Illíriában, vagyis a manapság a nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén húzódó partvidéken, és az ott élő közösség tagjai valamilyen attitűddel fogadják őket – megfelelnek a mai tudósítások sémájának. A drámai hatás érdekében az előadás irodalmi szövegét napjaink dokumentarista és fikciós médiatartalmaival konfrontálják. 

Közreműködők:
Alkotó - előadók:
K. Szabó Csenger, Takács Judit, Takács Lacek, Csányi Dávid /Rétfalvi Tamás
zene: Alexis Cuadrado és Zságer-Varga Ákos, fény: Mervel Miklós
videó: Pataki Zora, Herczeg Tamás Bios
koncepció, dramaturgia: Lóky Tamás
koreográfia: Juhász Kata
Támogatók: EMMI, NKA, Műhely Alapítvány, Life Long Burning (az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával)

2018. november 3. 19:00
Juhász Kata Társulat: Keresztvíz
Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: