2018. október 2., kedd

7. évad a Bethlen Téri Színházban
.

Tehetségprogramok, Találkozások-előadások, a megszokott fesztiválok és régi-új játéktér várja a Bethlen Téri Színház közönségét az évadban. A külső-erzsébetvárosi kis teátrum, szeptember 22-én a Színházak Éjszakája programjaival nyitotta meg hivatalosan is a 2018-2019-es évadot.


A színháznak indulása óta missziója a tehetséggondozás, a fiatalok és pályakezdők lehetőséghez juttatása, ez évtől az évados programterv fókuszában is ez áll. Folytatják a Mannával közös Találkozások tehetséggondozó sorozatot, amelyre évek óta fiatal, pályakezdő rendezők jelentkezhetnek kétszereplős darabokkal. A megvalósult előadásokat a színház repertoárszerűen játssza hónapról hónapra. Továbbra is műsoron marad a Cseh Judit rendezte, Pataki Éva regényéből készült Nőkből is megárt… Tordai Terivel és Horváth Lilivel, akik a színpadon is anyát és lányát alakítják, illetve a legelső megvalósult Találkozások-előadás, Valcz Péter rendezésében a Mary és Max Grisnik Petrával és Gőz Istvánnal. A Találkozások előadások közül többhöz is feldolgozó drámafoglalkozás készült, és bekerültek a színház ifjúsági programjába.

Az idén már szintén pályázati rendszerben működő Ambíció sorozatukban fiatal, ambiciózus alkotók vagy alkotócsapatok kapnak lehetőséget új előadás bemutatására, műfaji megkötés nélkül. A sorozat célja, hogy elsődlegesen azok az alkotók mutatkozhassanak be, akiknek más lehetősége nem, vagy csak korlátozottan adódik. A 2018-2019-es évadban a legkülönfélébb műfajú Ambíció előadásokat tűzik műsorra, amelyek közt lesz tánc, próza, kortárs opera és összművészeti alkotás is.

Rezidens társulatuk, a Közép-Európa Táncszínház folytatja az IKF, azaz Ifjú Koreográfusok Fóruma programot, amely a pályakezdő táncos alkotóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Emellett szorosan együttműködnek a Gangaray Dance Company-val, a G.A.P., azaz Gangaray Artistic Program létrehozó csapatával.

A megszokott fesztiválokkal jelentkezik idén is a színház: novemberben jön az Erzsébet-nap köré szervezett hétnapos táncfesztivál, a Sissi Őszi Tánchét, majd január végén a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivál, amelynek meghívottja idén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház.
A Bethlen alapvetően befogadószínház, de a repertoáron tartott Találkozások-előadásokkal és rezidens társulatainak előadásaival mégis kijelöli a fő művészi irányvonalat, s azt a három műfajt, amely markánsan megjelenik a műsorban. A Közép-Európa Táncszínház a tánc, a Spirita Társulat a próza, a Marica Bábszínháza pedig a báb és gyermekszínház kiemelt képviselői.

A Bethlennek indulása óta fontosak a határon túli magyar színházi műhelyekkel való szoros kapcsolatok, így a január végi szokásos Vendégváró Fesztivál mellett az évad során műsorra tűzik az Aradi Kamraszínház, a Kassai Thália Színház, a komáromi Boráros Imre Színház és a kolozsvári Váróterem Projekt egy-egy előadását is.

A színházterem a nyári felújítást követően az eredeti térelrendezésben is használatos lesz. Így az évadban kétféle színházi tér fog váltakozni: az eddig megszokott emelkedő nézőteres kamaraszínház-terem mellett – ahol a játéktér az eredeti nézőtéren helyezkedik el -, a klasszikus, eredetileg megépített, prózai előadások számára ideális térben is gyakran játszanak majd.

 

Nincsenek megjegyzések: