2018. október 25., csütörtök

A „Monyo” bemutatja a Hungarian Terroir series sorozatot




.

A sorozat rögtön két taggal debütál. A „Hungarian Terroir” kategóriát az olyan söröknek hozták létre, amik teljesen egyediek és megismételhetetlenek. Ezek a sörök mindig valamilyen különleges helyi alapanyaggal készülnek, legyen az gyümölcs, fűszer vagy akár hordó. Továbbá a termelő szerepe is nélkülözhetetlen.


„Fontosnak tartjuk, hogy olyan emberekkel dolgozzunk együtt, akik hasonlóan gondolkodnak a saját területükön, mint mi és egyenrangú alkotóként vesznek részt a projekt megvalósításában.”

„A sorozat két tagját lássuk részletesebben:
1. Hungarian Terroir: Villány - Spontan Syrah 2017
(Spontaneously Fermented Beer Aged In Hungarian Syrah Red Wine Barrels 8.1% ABV, collab w/ Heumann Winery) 
A széria első tagja a villányi Heumann Winery Pincészettel közösen született meg. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Theisz Andrásnak, aki rengeteget kísérletezett velünk mire megtaláltuk a megfelelő irányt.
Hogyan készült a Spontan Syrah 2017?
Az általunk főzött malátahangsúlyos alapsört a pincétől kapott Syrah törköllyel oltottuk be, a szőlő héján található mikroorganizmusokra bízva az erjesztést. Miután a különböző kultúrák által az erjedés végbement, a leerjedt sört 4 db. 225 literes, szintén a pincétől kapott használt Syrah barrique hordókba töltöttük, ahol nagyjából még további egy évet érlelődött a sör.
A végeredmény pedig egy iszonyú izgalmas dolog lett, főleg azoknak, akik szeretik a spontán erjesztésű söröket (p1. Lambic). A szőlővel együtt töltött idő az árnyalatában is megjelent, kissé vöröses-bordós tónust kapott. Illatban funky-s, virágos jegyeket érezhetünk, ízben pedig erősen dominál a borszőlős jelleg és az intenzív gyümölcsös aromák. Kissé édeskésen indul a kortyérzet, amit végül egy fanyar, enyhén savanyú lecsengés követ. A végeredmény minket is meglepett abból a szempontból, hogy végül nem egy nagyon vad (“brutálsav”) réteg sört kaptunk, hanem egy egész kiválóan kiegyensúlyozott, “mindenki” által élvezhető, kerek és könnyen érthető ital született.

2. Hungarian Terroir: Sopron - Blaufrankisch Russian Imperial Stout 2018
(Russian Imperial Stout Aged In Hungarian Blaufrankisch Red Wine Barrels 10.5% ABV,
collab w/ Pfneiszl Pince)

A széria második tagja az idei, jubileumi X. Borefts Bier Festival-ra készült. Minden évben a szervezők (De Molen) megadnak egy tematikát, ami alapján a meghívott sörfőzdéknek el kell készíteniük egy dedikált sört a fesztiválra. Idén egy stout-ot kellett készíteni, amihez 9 különböző alapanyagot (maláta, komló, élesztő) megadtak, de a tízediket nekünk kellett kiválasztani.
Végül némi gondolkodás és tervezés után a kékfrankosra esett a választásunk, így a soproni Pfneilsz Pincével együttműködve dolgoztuk ki a receptet. A Prémium Kékfrankos vörösborukból is adagoltunk egy bizonyos mennyiséget a sörhöz, továbbá négy darab 225 literes kékfrankos hordóba is eltettük pihenni egy kicsit az italt.
A végeredmény pedig egészen pazar lett. Mélyfekete szín, masszív bézs habkoronával. Iszonyú sűrű és selymes textúra, lágy szénsavtartalommal. Pörkölt árpa, étcsokoládé és a kávé illatban és ízben egyaránt dominál, de a kékfrankos gyümölcsös (vörösbogyós) savassága rendkívül jól ellenpontozza az alkoholos-malátás édességet.
A sörök 0,375 l-es parafadugóval zárt palackokban és 20 literes KeyKeg hordákban kerülnek piacra. A sorozat az idei évben a terveink szerint egy szekszárdi és egy tokaji verzióval fog bővülni.”


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: