.
A sorozat rögtön két taggal debütál. A „Hungarian Terroir” kategóriát az olyan söröknek hozták létre, amik teljesen egyediek és megismételhetetlenek. Ezek a sörök mindig valamilyen különleges helyi alapanyaggal készülnek, legyen az gyümölcs, fűszer vagy akár hordó. Továbbá a termelő szerepe is nélkülözhetetlen.
„Fontosnak tartjuk, hogy olyan emberekkel dolgozzunk együtt, akik hasonlóan gondolkodnak a saját területükön, mint mi és egyenrangú alkotóként vesznek részt a projekt megvalósításában.”
„A sorozat két tagját lássuk részletesebben:
1. Hungarian Terroir: Villány - Spontan Syrah 2017
(Spontaneously Fermented Beer Aged In Hungarian Syrah Red Wine Barrels 8.1% ABV, collab w/ Heumann Winery)
A széria első tagja a villányi Heumann Winery Pincészettel közösen született meg. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Theisz Andrásnak, aki rengeteget kísérletezett velünk mire megtaláltuk a megfelelő irányt.
Hogyan készült a Spontan Syrah 2017?
Az általunk főzött malátahangsúlyos alapsört a pincétől kapott Syrah törköllyel oltottuk be, a szőlő héján található mikroorganizmusokra bízva az erjesztést. Miután a különböző kultúrák által az erjedés végbement, a leerjedt sört 4 db. 225 literes, szintén a pincétől kapott használt Syrah barrique hordókba töltöttük, ahol nagyjából még további egy évet érlelődött a sör.
A végeredmény pedig egy iszonyú izgalmas dolog lett, főleg azoknak, akik szeretik a spontán erjesztésű söröket (p1. Lambic). A szőlővel együtt töltött idő az árnyalatában is megjelent, kissé vöröses-bordós tónust kapott. Illatban funky-s, virágos jegyeket érezhetünk, ízben pedig erősen dominál a borszőlős jelleg és az intenzív gyümölcsös aromák. Kissé édeskésen indul a kortyérzet, amit végül egy fanyar, enyhén savanyú lecsengés követ. A végeredmény minket is meglepett abból a szempontból, hogy végül nem egy nagyon vad (“brutálsav”) réteg sört kaptunk, hanem egy egész kiválóan kiegyensúlyozott, “mindenki” által élvezhető, kerek és könnyen érthető ital született.
1. Hungarian Terroir: Villány - Spontan Syrah 2017
(Spontaneously Fermented Beer Aged In Hungarian Syrah Red Wine Barrels 8.1% ABV, collab w/ Heumann Winery)
A széria első tagja a villányi Heumann Winery Pincészettel közösen született meg. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Theisz Andrásnak, aki rengeteget kísérletezett velünk mire megtaláltuk a megfelelő irányt.
Hogyan készült a Spontan Syrah 2017?
Az általunk főzött malátahangsúlyos alapsört a pincétől kapott Syrah törköllyel oltottuk be, a szőlő héján található mikroorganizmusokra bízva az erjesztést. Miután a különböző kultúrák által az erjedés végbement, a leerjedt sört 4 db. 225 literes, szintén a pincétől kapott használt Syrah barrique hordókba töltöttük, ahol nagyjából még további egy évet érlelődött a sör.
A végeredmény pedig egy iszonyú izgalmas dolog lett, főleg azoknak, akik szeretik a spontán erjesztésű söröket (p1. Lambic). A szőlővel együtt töltött idő az árnyalatában is megjelent, kissé vöröses-bordós tónust kapott. Illatban funky-s, virágos jegyeket érezhetünk, ízben pedig erősen dominál a borszőlős jelleg és az intenzív gyümölcsös aromák. Kissé édeskésen indul a kortyérzet, amit végül egy fanyar, enyhén savanyú lecsengés követ. A végeredmény minket is meglepett abból a szempontból, hogy végül nem egy nagyon vad (“brutálsav”) réteg sört kaptunk, hanem egy egész kiválóan kiegyensúlyozott, “mindenki” által élvezhető, kerek és könnyen érthető ital született.
(Russian Imperial Stout Aged In Hungarian Blaufrankisch Red Wine Barrels 10.5% ABV,
collab w/ Pfneiszl Pince)
A
széria második tagja az idei, jubileumi X. Borefts Bier Festival-ra
készült. Minden évben a szervezők (De Molen) megadnak egy tematikát, ami
alapján a meghívott sörfőzdéknek el kell készíteniük egy dedikált sört a
fesztiválra. Idén egy stout-ot kellett készíteni, amihez 9 különböző
alapanyagot (maláta, komló, élesztő) megadtak, de a tízediket nekünk
kellett kiválasztani.
Végül némi gondolkodás és tervezés után a kékfrankosra esett a választásunk, így a soproni Pfneilsz Pincével együttműködve dolgoztuk ki a receptet. A Prémium Kékfrankos vörösborukból is adagoltunk egy bizonyos mennyiséget a sörhöz, továbbá négy darab 225 literes kékfrankos hordóba is eltettük pihenni egy kicsit az italt.
A végeredmény pedig egészen pazar lett. Mélyfekete szín, masszív bézs habkoronával. Iszonyú sűrű és selymes textúra, lágy szénsavtartalommal. Pörkölt árpa, étcsokoládé és a kávé illatban és ízben egyaránt dominál, de a kékfrankos gyümölcsös (vörösbogyós) savassága rendkívül jól ellenpontozza az alkoholos-malátás édességet.
A sörök 0,375 l-es parafadugóval zárt palackokban és 20 literes KeyKeg hordákban kerülnek piacra. A sorozat az idei évben a terveink szerint egy szekszárdi és egy tokaji verzióval fog bővülni.”
Végül némi gondolkodás és tervezés után a kékfrankosra esett a választásunk, így a soproni Pfneilsz Pincével együttműködve dolgoztuk ki a receptet. A Prémium Kékfrankos vörösborukból is adagoltunk egy bizonyos mennyiséget a sörhöz, továbbá négy darab 225 literes kékfrankos hordóba is eltettük pihenni egy kicsit az italt.
A végeredmény pedig egészen pazar lett. Mélyfekete szín, masszív bézs habkoronával. Iszonyú sűrű és selymes textúra, lágy szénsavtartalommal. Pörkölt árpa, étcsokoládé és a kávé illatban és ízben egyaránt dominál, de a kékfrankos gyümölcsös (vörösbogyós) savassága rendkívül jól ellenpontozza az alkoholos-malátás édességet.
A sörök 0,375 l-es parafadugóval zárt palackokban és 20 literes KeyKeg hordákban kerülnek piacra. A sorozat az idei évben a terveink szerint egy szekszárdi és egy tokaji verzióval fog bővülni.”
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése