2017. március 3., péntek

Sony World Photography Awards 2017
Hlinka Zsolt fényképész munkáját is elismerték a világ legnagyobb fotóversenyén. 2017. február 28-án a 2017-es Sony World Photography Awards szakmai zsűrije a legjobbak közé választotta Hlinka Zsolt magyar fotós "Városi Szimmetria (Urban Symmetry)" elnevezésű sorozatát, amely így a világ 10 legjobbja közé került a Professzionális Építészet kategóriában.183 országból több mint 227 000 pályázat érkezett az idei Sony World Photography Awards fotóversenyre. Hlinka Zsolt az egyedüli magyar fotográfus, akinek a munkáját a legjobb 10 közé sorolták a Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák Fókusz kategóriákban. A zsűri további négy magyar fotós munkáját emelte ki a többi pályamunka közül (kategóriájukban a legjobb 50 helyezett közé kerültek).

A Professzionális kategória szakmai zsűrije a legjobb, 5-10 képből álló portfóliókat választotta ki, amelyek a kortárs fotóművészetet leginkább reprezentálják.
Zsolt gyönyörű, "Városi Szimmetria" elnevezésű fotósorozata a Duna partján elhelyezkedő épületeket mutatja be. A természetes környezetükből kiragadta az épületeket a művész, és azokat olyan tónusokkal helyezte semleges háttérre, amellyel az egymástól független építmények egyedi karaktereit hangsúlyozza. Közelebbről nézve felfedezhetjük, hogy a képek nem a valóság pontos másolatai, inkább az épületek tükröződései, ezáltal tökéletes szimmetriát alakítanak ki a fotón. A sorozat teljesen lenyűgözte a zsűrit azzal, hogy az építész fotográfia jellegzetes motívumait különleges interpretációban ábrázolja.

"Hatalmas meglepetésként ért, amikor megtudtam, hogy egy ilyen nagy jelentőségű versenyen értem el előkelő helyezést. Nagyon boldog vagyok, mivel most nyújtottam be először pályázatot, ráadásul a díjnyertes képsorozat a kedvenc munkám. Megtiszteltetésnek érzem, hogy a képeim ekkora sikert arattak olyan sok másik fotográfus munkái között" - mondta el az elismerésre reagálva Hlinka Zsolt.

A magyar fotós most a Professzionális Építész kategória, valamint a legnagyobb elismerést jelentő Sony World Photography Awards Az Év Fotográfusa díjáért száll harcba.
A győzteseket 2017. április 20-án, csütörtökön fogják kihirdetni Londonban.
A nyeremények között pedig a Sony legújabb digitális képalkotó eszközei, valamint a díjátadóra szóló utazás mellett a 25 000 dolláros fődíj is szerepel.
Hlinka Zsolt munkáit Londonban, a Sony World Photography Awards és Martin Parr - 2017 kiállításon is bemutatják április 21. és május 7. között a többi kiválasztott, elismert és nyertes alkotással együtt.

További elismerések
A Sony World Photography Awards zsűrije további négy, a Nyílt kategóriában pályázó magyar fotós munkáját is elismerte, akiknek munkáit a világ legjobb 50 alkotása közé sorolták:
  • Ilyés Zalán (Székelyudvarhely), Portré kategória
  • Csoboth Dina (Budapest, Londonban él), Digitális Manipulált Fotók és Portré kategória
  • Csákvári Péter (Oroszlány, Budapesten él), Csendélet kategória
  • Kercz Tibor (Érd), Mozgás és Vadvilág kategória

A World Photography Organisation 2017-ben fennállásának tízedik évfordulóját ünnepli a Sony World Photography Awards-on névadó szponzorával, a Sony-val, mellyel partneri együttműködése szintén tíz éve tart.
A fotóverseny minden évben a legjobb kortárs fotográfusok munkásságát ismeri el az előző évben készített, és a fotópályázat négy kategóriájába - Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák Fókusz - beküldött pályázatok értékelésével. A versenyen 49 nemzet képviselteti magát, a 2017-es shortlistesek a díjátadó nemzetközi jelenlétét erősítik, különleges lehetőséget biztosítva a legjobb fotósok munkáinak bemutatására a világ minden tájáról.
A négy kategória mindegyikét anonim módon értékelik nemzetközileg elismert szakemberek, akiket a World Photography Organisation nagy figyelemmel választ ki.

A 2017-es zsűritagok teljes listája:
https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/2017-judges
A kategóriák shortlistes és elismert publikálható fényképei:
www.worldphoto.org/press

Összesen 227 596 nevezés érkezett a 2017-es Sony World Photography Awards fotópályázatára:
o Professzionális versenyben: 110 270 nevezés
o Nyílt versenyben: 105 692 nevezés
o Ifjúsági versenyben: 11 634 nevezés

A Sony World Photography Awards közelgő fontos eseményei:
  • 2017. március 28. - A Nyílt verseny győzteseinek és a Nemzeti díj nyertesének kihirdetése
  • 2017. április 20. - Az Év Fotográfusa díj és a Professzionális kategóriák győztesei mellett londoni díjátadó ünnepségen kihirdetik a Nyílt, Ifjúsági és a Diák Fókusz Év Fotósa díjakat is.
  • 2017. április 21. - május 7. - Sony World Photography Awards és Martin Parr - 2017 kiállítás a Somerset House-ban, Londonban

http://www.sony.net
https://www.worldphoto.org


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: