2017. március 20., hétfő

Improvizatív eklektika Magyarország első számú jazzhegedűsével
A Jazzműhely sorozat következő főszereplője, Kézdy Luca, a magyar jazz középnemzedékének első számú hegedűse, bár a műfajok helyett inkább a sokszínűség mellett kötelezte el magát. Március 29-i koncertje is a műfaji nyitottság elve mentén épül majd fel, az est során pedig kiváló magyar és nemzetközi vendégzenészek lesznek segítségére.
A legtöbb ember a hegedűre elsősorban nagyzenekari, esetleg népzenei hangszerként tekint, pedig az egyik legrégebbi jazzhangszerek egyike is. A hegedű már a műfaj kezdetekor jelen volt a New Orleans-i zenekarokban, ahol lágy hangzásának köszönhetően sokszor a kornettel vagy a szaxofonnal egyenrangúan vitte a vezető dallamhangszer szerepét.
Emellett azonban ugyanannyi vitát is szított, leginkább a hegedűsök kommersz, jazztelen játékmódja miatt. Ezért a hegedűk, és vele együtt a jazzhegedűsök - néhány kivétellel szerencsére - lassan eltűntek a jazz-zenekarokból.
Ennek a szűk rétegnek egyik jeles képviselője, Jean-Luc Ponty nemrég járt nálunk, de nem kell ilyen messzire menni tehetségekért. Kézdy Luca lassan egy évtizede, egyre hangsúlyosabban van jelen a magyar improvizatív zenei életben. 2006-ban előbb döntőbe került a Magyar Rádió jazzhegedű-versenyén, majd elnyerte a közönségdíjat is. Stiláris sokszínűségét olyan, egymástól eltérő hangzású zenekarokban kamatoztatta, mint az experimentális, német-magyar koprodukció, a HunD Link Projekt, az európai jazz zenekarként egyedülálló módón a hagyományos és modern jazz zenét a közép-kelet európai zsidó zenével összeolvasztó Nigun, vagy a Nagy János vezette jazzes-kortárs együttes, a Free Style Chamber Orchetra.
Legszemélyesebb zenei elképzeléseit saját együtteseiben valósította meg: mindenekelőtt a férjével, Szesztay Dávid basszusgitárossal alapított Santa Diverben, valamint a Szendőfi Péter ütőssel duóban formált Sequence-ben. Március 29-i szerzői estjének is ez a két zenekar adja a pillérét.  A Fesztivál Színház színpadán ezen az estén állandó zenésztársai mellett csatlakozik majd hozzá az Ocho Macho zenekarból ismert Mike, azaz Gotthárd Mihály, valamint a korábban az Ektarban és a Rubái Trióban éneklő, Hamid Drake-kel és Karafiáth Orsolyával lemezt készítő Tóth Evelin.
A több meglepetést is tartogató koncert külföldi vendégművésze a virtuóz alt- és szopránszaxofonos, Stefano di Battista lesz, aki amellett, hogy az olasz jazz egyik kimagasló alakja, a nemzetközi jazzéletben is magasan jegyzett muzsikus. És amíg a közönség a zenét élvezi, a háttérben Luca fotói peregnek majd - egyazon léleknek egy másik dimenzióból előhívott rezdülései.
Jazzműhely
Kézdy Luca: Deep Diving
2017. március 29. szerda
20:00 - 22:00
Fesztivál Színház

Közreműködők: Kézdy Luca - hegedű, Szesztay Dávid - basszusgitár, Szegő Dávid, Szendőfi Péter - dob, Gotthárd Mihály - gitár, Tóth Evelin - ének
Vendég: Stefano Di Battista - szaxofon

https://www.mupa.hu/program/kezdy-luca-deep-diving-2017-03-29_20-00-fesztivalszinhaz
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1287437561334401/
Kézdy Luca - Szeretet próbája: https://www.youtube.com/watch?v=SuploP--O7c&list=PL12AB11D1E1712D0E&index=26


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: