2017. március 24., péntek

2. Get Closer Budapest Jazz Fesztivál




Nemzetközi jazzlegendák és hazai kiválóságok a 2. Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon. Ron Carter, John Scofield és Erik Truffaz is fellép az idén háromnapos, világviszonylatban is kiemelkedő line-uppal dolgozó Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon a MOMKultban március 24. és 26. között. A fesztivál magyar fellépői a nyáron elhunyt legendás basszusgitáros, Vasvári Pál előtt tisztelegnek. A napi két koncertet lengyel jazzfotósok kiállítása kíséri.

A Grammy-díjas John Scofield, a modern jazzgitározás meghatározó alakja pályája során eddig több mint negyven szóló albumot adott ki. Új projektjét jellemző öniróniával a Country For Old Men címmel látta el. A tangóharmonikának nincs még egy annyira elismert művésze, mint Richard Galliano. Ron Carternél pedig autentikusabban kevesen képviselheték az egyetemes jazztörténetet; összesen két és félezer lemezen hallhatjuk bőgőjátékát, melyet a májusban 80 éves művész rögzített. A legendás tangóharmonika-bőgő duó a New York-hoz és Párizshoz kötődő első lemezük repertoárjára alapozza műsorát.

Három év után új felállással és új programmal érkezik kvartettje élén Erik Truffaz, a francia csodatrombitás, aki három évtizede ontja varázslatos zenéit. A fesztivál három magyar fellépője műsorával a magyar jazzélet kiemelkedő alakja, Vasvári Pál előtt tiszteleg. A nyáron elhunyt zenész formációit fia, a szintén basszusgitáros Vasvári Márton viszi tovább. Az In Line-ban a régi tagok közül itt lesz Nagy János, sőt fia is; koncertprogramjukban új kompozíciók mellett felhangoznak az elmúlt 27 év legsikeresebb számai. A Vasvári String Trioban Birta Miklós és Frankie Látó lesznek a társai. A Quimby trombitásaként és trollhangú énekeseként szélesebb közönség előtt is ismert zenész, Kárpáti Dódi által vezetett Kárpáti Dódi Priváti Projektben Kőszegi Imre dobol, Szaniszló Richárd vibrafonozik, Vasvári Márton basszusgitározik. „Mintha Dódi egy szőnyegen állna, mi pedig ahányan vagyunk, annyifelé próbáljuk azt kirángatni alóla. Amikor elveszíti a biztonságérzetét, szenzációs dolgok történnek. A műsoridő 80, ha nem 90 százaléka teljes improvizáció, egymás gondolatait visszük tovább."

A háromnapos fesztiválra online kaphatók jegyek a getcloserconcerts.com oldalon.

Március 24. péntek
18:30 - Pawel Karnowski és Jaroslaw Wierzbicki kiállítása - megnyitó
19:00 - IN LINE - Vasvári Márton, Nagy János, Zsemlye Sándor, Szaniszló Richárd,
            Nagy Ábel, , Mogyoró Kornél, Krecsmáry Zsolt
            John Scofield's „Country For Old Men"
Featuring Vicente Archer, Sullivan Fortner & Bill Stewart

Március 25. szombat
19:00 - Vasvári String Trio - Vasvári Márton, Birta Miklós, Frankie Látó
             Ron Carter - Richard Galliano

Március 26. vasárnap
19:00 - Kárpáti Dódi Priváti Projekt
            Kárpáti Dódi, Szaniszló Richárd, Vasvári Márton, Kőszegi Imre
            Erik Truffaz Quartet
            Erik Truffaz, Benoit Corboz, Marcello Giuliani, Arthur Hnatek

2017. március 24-26.
2. Get Closer Budapest Jazz Fesztivál
MOMKult

https://www.getcloserconcerts.com

Nincsenek megjegyzések: