2017. március 30., csütörtök

Egy éves lett a Czeizel IntézetVilágszerte elismert orvos-genetikusunk, Czeizel Endre szakmai hagyatéka előtt tisztelegve a korábban Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központ a Czeizel Intézet nevet vette fel tavaly április 1-én. Merhala Zoltán, az intézet vezetője az évforduló és a professzor közelgő születésnapja kapcsán arról mesélt, hogy a genetikus munkássága hogyan formálta az intézmény arculatát, filozófiáját és szolgáltatási körét.

2016. április 1-jén, közelgő születésnapja alkalmából kollégái, egykori munkatársai és barátai emlékeztek meg az előző év augusztusában elhunyt Czeizel Endréről. Az évforduló apropóján a korábban az általa alapított Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központ felvette a professzor nevét, ezzel is kifejezve azt a célkitűzést, hogy szolgáltatásaiban és hitvallásában is a genetikus által meghatározott értékek mentén működik tovább.
„Czeizel Endre munkássága és szakmai iránymutatása alapozta meg a diagnosztikai központ célkitűzéseit és fejlődését. A professzor születésnapja méltó alkalmat adott arra, hogy az intézmény átkeresztelésével kifejezzük a genetikus munkásságával való összefonódást, illetve, hogy emléket állítsunk szakmai hagyatékának. A névváltoztatásról egyébként már a professzor halála előtt is szó volt, amit Czeizel Endre meghatottan vett tudomásul. Felhatalmazott, hogy az intézmény, ahol egyébként éveken át dolgozott, a halála után a nevét viselje" - mondta el Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője, akit évtizedes munkakapcsolat és barátság fűzött az elismert genetikushoz.
„A professzor munkásságának egyik alapköve, a tudatos családtervezés a Czeizel Intézetben kiemelt hangsúlyt kap: arra törekszünk, hogy a gyermekek a kívánt számban, optimális időben és egészségesen jöhessenek a világra. A tervezés során Czeizel Endre genetikai és orvostudományi ismereteire támaszkodunk és az általa megalkotott ún. Minőségi Családtervezési Szolgáltatást alkalmazzuk, amely a várandósság előtt három hónappal veszi kezdetét és három fő lépésből áll. A programnak köszönhető, hogy már Czeizel doktor életében is sok tízezer párnak segítettünk a gyermekvállalás előkészítésében és a magzatok egészséges fejlődésében" - magyarázta Merhala Zoltán. Hozzátette, hogy nagyon büszkék arra, hogy az Intézet alapítója és néhai tudományos vezetője, Czeizel Endre professzor nemzetközileg is elismert programját a leginnovatívabb géppark és a legelismertebb szakorvosok segítségével kínálhatják a családtervező pároknak.

http://www.czeizelintezet.hu
 

Nincsenek megjegyzések: