2017. március 6., hétfő

Megrögzött szokásaink




Végre egy dolog, amiben teljes egyetértés van az orvosok és a természetgyógyászok között. A hal egészséges étel! Ennek ellenére nagyon keveset eszünk belőle. Karácsonykor halászlé és rántott ponty, aztán hosszú szünet.
  
Plakát 1930-ból
Kis statisztika, Európai országokban az egy főre jutó évi halfogyasztás. Portugália 59 kg. Spanyolország 45 kg. Finnország 31 kg. Franciaország 30 kg. Nem sorolom tovább. Magyarország 4 kg. 40 deka. De nem azért, mert nincs tengerünk, vagy kevés halat termelünk. Magyarország a harmadik legnagyobb pontytermelő ország Európában, a magyar édesvízi halak exportja 30 millió eurót tesz ki évente.
   És ez így megy már száz éve. Az egészségügyi kormányzatok próbálkoznak ezzel-azzal. A legegyszerűbb, ami nem kerül sokba, a propaganda. Az idősebbek emlékeznek még az ötven évvel ezelőtti szlogenre: „Egyél halat, a legjobb falat!" Hát ez bizony gyengécske ötlet volt, olyasmi, mint a „Cipőt a cipőboltból!" Akkor már ötletesebb a sokkal régebbi plakát, egy ponty és egy tehén párbeszéde. „Mondja marha, miért oly bús? Olcsóbb a ponty, mint a hús." De amilyen megrögzött szokásaink vannak, nem változtattunk táplálkozási szokásainkon egy jottányit sem.
   Pedig a szlogen kevés. Adjon támogatást az állam! Adott is. A halhús áfájának 5 százalékra való csökkentése lendületet adhat a magyar akvakultúrának (vízművelés, haltenyésztés), a halászati termékek előállításának, és segíti a fogyasztás növekedését. Nyilatkozta a szép nevű Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. De volt ellentámadás is.
   Négy évvel ezelőtt nagy vihart kavart vendéglátós körökben, hogy leállították a halászatot a Balatonon. Az ellenzők rögtön támadtak azzal érvelve, hogy a horgászat minden szépsége mellett csupán hobbi, míg a halászat embereknek ad megélhetési lehetőséget. Erre jött a viszontválasz. A mértéktelen halászat következtében jelentősen csökken természetes vizeink, elsősorban a Balaton őshonos halállománya. Nem úgy van az! Áfacsökkentést inkább a fürdőturizmusnál kellene alkalmazni..A kereskedők úgyis „lenyelik" a differenciát. A vevő nem vesz észre semmit. Nem úgy van az!  A fürdőturizmus számára kívánatos tiszta víz ugyanis táplálékforrás-hiányt jelent a halak számára.
   A csata még nem dőlt el a halászok, horgászok, haltenyésztők, halárusok, vízi turizmust fejleszteni szándékozók, ökológusok, természetvédők között. Addig is adjuk fel megrögzött szokásainkat bátran és együnk minél több halat. Nagyon egészséges.

Láng Róbert - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: