2017. március 3., péntek

Premier az Újszínházban - Sári bíró




Van, amit nem lehet megunni, és Móricz Zsigmond klasszikus vígjátéka pontosan ilyen. A Sári bíró főszereplője valójában nem a falu első embere, hanem annak felesége, aki a háttérből irányítja ura tevékenységét. Diktál, nemcsak a családnak, a falunak is.



Ezért is biggyesztik a férj tisztsége mellé a helybéliek az asszony keresztnevét, és ő kénytelen viselni a Sári bíró csúfnevet 30 éven át. Azonban újra bíróválasztásra készül a település. A bíróné minden követ megmozgat azért, hogy a férje tovább viselje hivatalát. A bíró szívesen szabadulna székétől, de az asszony nem engedi. Most ő egyengeti férje útját a választáson. A bíró kénytelen összefogni fiával, Jóskával, aki szerelmes az ellenjelölt Pengő Kovács lányába, Lizibe. A fiatalok csak akkor lehetnek egymáséi, ha Pengő Kovács nyeri a bírói tisztet egyhangú szavazással. A két vetélytárs gyermekei egymást szeretik és szövetkeznek a háttérben...

A finom humorral átszőtt színművet a népies nyelvezet teszi teljessé, az Újszínház pedig fantasztikus szereposztásban állítja színpadra a nagyszerű alkotást. A hatalomvágyó feleséget Esztergályos Cecília alakítja, bíráskodástól szabadulni vágyó hitvestársát pedig ifj. Jászai László játssza.

Móricz Zsigmond: Sári bíró
Sári bíró - ifj. Jászai László
A bíróné - Esztergályos Cecília
Jóska, a fiúk - Almási Sándor
Pengő Kovács - Szakács Tibor
Lizi, a lánya - Orosz Csenge eh.
Gedi - Fehérvári Péter
Terka - Pikali Gerda
Pista, a gyereke - Csontos Péter/Jánoska Márk
Manci - Török Sára eh.
Veroni - Bordán Irén
Hajdók sógor - Vass György
Varnyu - Incze József
Tügyi - Nagy Zoltán
Tarcali - Tóth Tamás
Tokaji - Jánosi Dávid
Csobaji - Szarvas Attila
Gügye - Kazári András eh.
Rendező: Nagy Viktor

2017. március 3. 19:00 - Bemutató
Újszínház
Budapest, Paulay Ede utca 35.

http://www.ujszinhaz.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: