2017. március 23., csütörtök

Milyenek a skandinávok?
Skandináv Nap Budapesten filmpremierrel. A Skandináv Ház Alapítvány és az Eröművház idén is megrendezi hagyományos Skandináv Napját, amely 2017-ben 0. nappal egészül ki. Március 24-én, egy Magyarországon eddig még be nem mutatott angol-norvég dokumentumfilmet vetítenek a közönségnek, március 25-én pedig az Eröművházban várják előadásokkal, filmvetítésekkel, impro
színházi elődással és skandináv kvízzel, azokat, akik szeretnének minél többet megtudni Dániáról, Izlandról, Norvégiáról és Svédországról.

Március 24-én, a 0. nap estéjén 20 órakor az Art+Cinemaban Olav Berstad, Norvégia magyarországi nagykövete nyitja meg ünnepélyesen a negyedik Skandináv Napot, valamint Jekken Péter Tromsø című fotókiállítását. Jekken Péter fotográfusnak, akit idáig főként színházi, tánc, valamint kortárs tánc fotográfiái révén ismerhetett meg a közönség, több önálló budapesti tárlata is látható volt már (MU Színház, MÚOSZ, MÜPA), ezúttal azonban új oldaláról mutatkozik be. Legújabb képei Tromsø városának és annak közvetlen környezetének egy-egy kiragadott részletét mutatják be, melyeken a város és a természet közelsége, harmóniája bontakozik ki, bemutatva ezzel a varázslatos északi táj egyedülálló hangulatát, szépségét.

A megnyitót követően tartják a szervezők egy angol-norvég dokumentumfilm, a Northern Disco Lights magyarországi premierjét.
A film néhány, az északi-sarki Tromsø városában élő tizenéves eddig kevésbé ismert történetét meséli el. A fiatalok események láncolatát indították el és alapjaiban változtatták meg az országot, amikor -megunva az elszigeteltséget és bezártságot - a semmiből létrehozták saját zenei szcénájukat. Nemcsak a dance stílust újították meg, de útjára indítottak néhány rádióállomást és bulikat is szerveztek rendszeresen. A hírük futótűzként terjedt köszönhetően annak, hogy sok hasonló gondolkodású fiatal csatlakozott hozzájuk. A forgatás 30 hónapja alatt a stáb körbeutazta Európát és hatvanhét résztvevővel készített interjút. Többek között Bryan Ferry, Bjørn Torske, Prins Thomas, DJ Strangefuit, Nemone (BBC 6 Music), Mental Overdrive, Idjut Boys, Lindstrøm, Annie és Bill Brewster neve is szerepel a riportalanyok listáján. Az interjúk mellett a film készítői több mint kétszáz fotót és videót használtak fel. Egészen elképesztő archív videókat és fényképeket, lebilincselő drónfelvételeket, valamint lenyűgöző animációkat és grafikákat is láthatunk a bő kétórás filmben. Az eredmény egy húszéves történet, amely erősen feszegeti a zenei dokumentumfilmek határait.
www.youtube.com/watch?v=S8zJaMLCsa0

Március 25-én 15 órától az Eröművházban elsőként egy érdekes és izgalmas izlandi előadást hallgathatnak meg az érdeklődők Nádori Gergely, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárának előadásában, aki 2016 őszén azért utazott el az északi szigetországba, hogy ott egy 300 lelkes kis halászfalu iskolájában tanítson, és kiderítse, mitől működik olyan jól ez a 330 000 lelket számláló ország. Ezt követően kiderül, mi is egy jó dán novella receptje. A hozzávalókról és a receptről, vagyis a kortárs dán irodalomról Csúr Gábor Attila mesél. Az előadások után a Napkút Kiadónál frissen megjelent Mesteremberek c. dán drámakötetet mutatja be Iván Andrea fordító, akivel Varga Veronika, a Skandináv Ház Alapítvány vezetője beszélget az északi drámairodalomról. A programok sorát az Ittésmost társulat egy improvizációs színházi előadással folytatja, melyből kiderül, milyenek is a skandinávok, melyek azok a sztereotípiák, amiket mi, magyarok feltételezünk róluk, és ehhez képest mit mutat a valóság. A színpadi játékot nézőtéri játék követi, vagyis jön a nagy népszerűségnek örvendő skandináv kvíz értékes nyereményekért, végül pedig egy dán játékfilm vetítésével, az Egy szó, mint száz szerelem c. 2015-ös dán alkotással ér véget a Skandináv Nap programja.
www.youtube.com/watch?v=ecLNn-v8pW0

A Skandináv Nap a Skandináv Ház Alapítvány és az Eröművház szervezésében, a Norvég Nagykövetség támogatásával valósult meg.

2017. március 24-25.
Skandináv Nap

http://skandinavhaz.hu/events/skandinav-nap-2
https://www.facebook.com/SkandinavHaz


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: