2017. március 2., csütörtök

Hegedűbe zárt történelem




A Pannon Filharmonikusok a világhírű hegedűművésszel, Akiko Suwanaival közösen lép színpadra márciusban
A nemzetközi Csajkovszkij-verseny eddigi legfiatalabb győztese, Akiko Suwanai rendkívül mély és érzelmekkel átitatott játékát hallhatja március 10-én a Müpa közönsége a Pannon Filharmonikusok koncertjén. Az estet George Enescu I.
román rapszódiája és a finn nemzeti zeneszerző, Jean Sibelius népszerű II. szimfóniája keretezi. A karmesteri pódiumon Olari Elts észt dirigens lép a közönség elé.
Hegedűbe zárt történelem elevenedik meg a Müpa széksoraiban helyet foglalók számára. Akiko Suwanai az angol származású William Walton - Jascha Heifetznek ajánlott - hegedűversenyét azon az 1714-ből származó Stradivari „Dolphin" hangszeren adja elő, amely egykor Heifetz tulajdonában volt. Ez a momentum teszi igazán különlegessé a Pannon Filharmonikusok műsorválasztását. Ritkán átélhető koncertélmény ígérkezik egy olyan egybeesésnek köszönhetően, amikor egy muzsikus épp azon a hangszeren ad elő egy versenyművet, amely egykoron annak a hegedűművésznek a tulajdonában volt, akinek a zeneszerző dedikálta az alkotását. Művészként is rendkívül motiváló egy ilyen történelmi hangszert megszólaltatni a koncerteken, amint az a szólista beszámolójából is kiderül:
„Ezen a hangszeren játszani természetesen igen nagy élmény, és sokszor elgondolkodtat, hogy vajon milyen kapcsolatban állt ő ezzel a hegedűvel. Ez az élmény sok szempontból rendkívüli módon inspiráló, részben kapcsolatot jelent a darabbal is."
A tekintélyes nemzetközi karriernek örvendő művész számos rangos díj tulajdonosa, beleértve az Olaszországban tartott Nemzetközi Paganini-verseny elő helyezését. Akiko Suwanai a Times kritikusa szerint tiszteletet parancsoló jelenség a koncerttermek színpadán, akinek játéka egyszerre magasztos és fenséges, miközben feszes és erőteljes. A hegedűművész tehetsége - bár nem zenész családban nőtt fel - már egészen fiatalon, nyolcéves korában fölkeltette a zenevilág érdeklődését.
„Az első, Magyarországhoz kapcsolódó emlékem idején nyolcesztendős voltam. Végh Sándor látogatást tett Tokióban, neki játszottam, ami rendkívüli élményt jelentett számomra. Azonnal meghívott Európába tanulni, de ez akkor nem valósult meg, mert még gyerek voltam, egy zenei múlttal nem rendelkező családból."
A magyar vonatkozású zenei momentumok sora sok évvel később még bővült, hiszen Akiko Suwanai játszott Eötvös Péter Seven című hegedűversenyének világpremierjén a Lucerne Fesztiválon, 2006-ban.
A márciusi koncert karmestere, Olari Elts szintén a zenei világ elitjének tagja, aki elsősorban különleges interpretációs stílusáról híres, amelyben az intelligencia, a tisztaság és az érthetőség minden esetben tetten érhető.
A március 10-i műsor:
Rapszódia és Akiko
2017. március 10-e, péntek, 19:30h MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

George Enescu: I. román rapszódia
William Walton: Hegedűverseny
Jean Sibelius: II. (D-dúr) szimfónia, op.43

Közreműködik: Akiko Suwanai - hegedű
Pannon Filharmonikusok
Vezényel: Olari Elts

 

Nincsenek megjegyzések: