2017. március 29., szerda

Kockakiállítás legomodellekból
Mielőtt elmennék egy nyugalmasabb hétköznap vagy egy forgalmasabb hétvégén a budaőrsi Kockakiállításra  mely a legnagyobb magyarországi legokiállítás, vértezzük fel magunkat előtte tudással. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermekünket ki tudjuk majd csalogatni valahogy a gombnyomásra mozgó legomodellek közül,  a legojátszótér sokszínű játékkínálatából, a lego  ismeretterjesztő  és lego-akciófilmeket bemutató moziból. Nem lesz egyszerű a feladat. Én ezt nem tudtam, és három órás nézegetés, gombnyomogatásra vonatindítás, kézrátétellel kobratámadás, házépítés, autóépítés és autópályázás, autórezegtetés, képkirakás után a moziból egy elpityeredő majdnem hároméves törpicsekkel távoztunk. Nemhiába mondják, hogy ez az év rendezvénye. Azt teljesen beigazolódni láttam, amivel kiegészítették az előző szlogent: gyerekeknek és nem gyerekeknek. Néha nem tudtam eldönteni, hogy a közelben a következő modellhez odaszáguldó kisfiú a lelkesebb vagy az apukája.
Minden korosztály talál magának kedvére valót. A történelmi kort, találmányt, építményt is megjeleníttettek (például a rómaiakat, Leonardo madarat utánzó repülőgépét, a 1:25 életnagyságban a TItanicot 11 méteres hosszával), mese és filmvilág alakjait (lovagvár szélmalommal, lovaggal, lovagkisasszonnyal, Star Wars) földrajzi tájegységeket (például Antarktisz), életképeket (cirkusz ábrázolása forgó cirkuszi elefánttal, pörgős óriáskerékkel, lengőtrapézon artistákkal, egy kis érdekes biológiát (emberi szervek különböző színű legoból kirakva, egy kis matekot, A törteket éppen tanulóknak különösen hasznos, hiszen játszva sajátítják el a 3 db negyed Lego meg 1 db Lego = 1 egész Lego kocka képletet . Szórakoztatás, oktatás, rácsodálkozás mind megtalálható itt.  Mikor például megnyomtuk a gombot egy vitorlásnál, villámlás, mennydörgés következett, mintha igaziból a tengeren hányódna a hajó. A meglepetés máshol is. Ennél csak az a meglepetés volt nagyobb, amikor a legokobra elé odatettük a kezünket a csábító feliratnak engedve: a kobra odakapott. A nagyi felsikoltott, és mondja a néhány éveskének, hgoy tedd oda a kezed, mire az a felnőttek nagy bölcsességével megszólal mellettem: "tedd oda Te".Aztán a moziban meg sikerült elkapni épp azt a jelenetet, amikor elmagyarázzák a természetben élő kígyókból kiindulva a legokobra elkészültét.
Én csak ízelítőt tudtam  adni a kiálllításból. Nem lehet teljes a felsorolásom. Aki kíváncsi a legteljesebb leírásara, mit láthat ott, az böngéssze át a kiállítás honlapját, a   http://www.kockakiallitas.eu-t.
A kiállítás június 18-ig látogatható Budaőrsön, a Keleti utca 1-ben, a Kids Fusion Élményközpontban (korábban AutoExpo M1), főútvonal menten, az M0, M1, M7 autópályák találkozásánál,

 Bodrog Beáta - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: