2017. március 16., csütörtök

Hanyas vagy, Radnóti?




A Mozsár Műhely (Nagymező u. 21.) március végén mutatja be két különleges anyagból összegyúrt monodrámáját, amelyet Dégi János rendező szerkesztett egybe, és Balog József előadóművész teremti meg a kapcsolatot a közönséggel.


Radnóti Miklós bori notesza tartalmazta utolsó tíz versét (köztük a Hetedik ecloga, az Erőltetett menet és a Razglednicák). Ebből döbbenetes részleteket idéz Szilágyi György: Hanyas vagy? '28-as?- „akkor mi félszavakból megérjük egymást..." című 1976-ban, a Kossuth Rádióban, Kálmán György előadásában hallott, emlékezetes hangjátékával együtt. Mindkettő arról a nemzedékről szól, amelyik nem tudhatta, „holnap mire ébred".
A 28-asok még látták az első világháború sebesültjeit, a Zeppelint, hallották Hitlert, Mussoliit, loptak tüzelőt... Korán kezdtek dolgozni, dohányozni, cipőt pucoltak, hordtak kokárdát, sastollat. Láttak mozit, Messerschmidteket, Buda véres ostromát, ébredő magyarokat, hordtak sárga csillagot. Kis ország, mindenki érdekelt volt valamiben. A leszámolóval is leszámoltak, röpcédulákat szórtak, felrobbant házban laktak. Egykorúak, de nem egyszívűek voltak, ellopták az ifjúságukat... Álltak a barikád két oldalán, a hallgatásuk is beszédes. Ötven évesen őszek és nyomorultak, sosem lesznek hetven évesek. Többet éltek a 28-asok, mint három nemzedék együttvéve. Kaptak kitüntetéseket, amelyeket özvegyeiktől a Mókus Őrs szocialista megőrzésre átvett...


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: