2017. március 31., péntek

A Bethlen Téri Színház és a Manna harmadik alkalommal írta ki Találkozások nevű pályázatát
Pályakezdő rendezők jelentkezését várják kétszereplős kamaradarabok megrendezésére. Az elsőként megvalósult előadás, a Valcz Péter rendezte Mary és Max (SZ: Grisnik Petra és Gőz István) éppen most nyerte el a MOST Feszt szakmai zsűrijének különdíját.A tatabányai MOST Feszten a zsűri különdíjjal jutalmazta a Mary és Maxet, a Találkozások tehetséggondozó program elsőként megvalósult előadását.
https://www.youtube.com/watch?v=gnDhrYvdHmM&t=5s
A Bethlen Téri Színház és a Manna újra kiírta pályázatát, amire fiatal, pályakezdő színházi alkotók jelentkezését várják. (lásd: http://www.bethlenszinhaz.hu/talalkozasok)

Kétszereplős kamaradarabok megvalósítására lehet pályázni, amelyben a pályázó munkáját egy felkért mentor rendező segíti, a megvalósítás egyik feltétele pedig a két színész közti generációs korkülönbség. Az elmúlt két évadban összesen négy Találkozások előadás valósult meg olyan művészek közreműködésével, mint Botos Éva, Tordai Teri, Gőz István és Zsótér Sándor.

2015 tavaszán indította útjára a két intézmény a Találkozások programot. Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg; 2016 áprilisában mutatták be Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást,  azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. A tavalyi év pályázatának eredményeként jött létre a decemberben bemutatott Egy fiú Boszniából  Lazici Noémi rendezésében, majd februárban Cseh Judit állította színpadra Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt... című darabot.

Az Asperger-szindrómás Max és az amerikai kislány, Mary barátságáról szóló előadásra már iskolai csoportokat is vár a Bethlen Téri Színház, ahol külön feldolgozó drámaórát tartanak a gyerekeknek. Ugyanígy drámatanárok segítenek feldolgozni az Egy fiú Boszniából történetét. A pedagógusok és az osztályok számára akár külön egyeztetett napközbeni időpontban is elérhetővé teszi a színház az előadásokat.

A Találkozásokra bárki pályázhat, aki a szükséges dokumentumokat április 30-ig, elektronikus formában benyújtja. A részletes pályázati kiírás és adatlap letölthető a www.bethlenszinhaz.hu és www.mannaprodukcio.hu oldalakról.

Aki szeretne ízelítőt kapni az eddig elkészült előadásokból, az áprilisban mindegyik Találkozások produkciót megnézheti a Bethlen Téri Színházban.

április 3., hétfő
Egy fiú Boszniából - Ad De Bont írása alapján
Szereplők: Botos Éva, Jászberényi Gábor
Mentor rendező: Szikszai Rémusz
Rendező: Lazici Noémi

április 10., hétfő
Mary és Max - A. Elliot gyurmafilmje nyomán
Szereplők: Grisnik Petra, Gőz István
Mentor rendező: Jordán Tamás
Rendező: Valcz Péter

április 12., szerda
Peter Handke: Az aranjuezi szép napok
Szereplők: Eke Angéla, Zsótér Sándor
Mentor rendező: Zsótér Sándor
Rendező: Szilágyi Bálint

április 2., 9., 20.
Pataki Éva: Nőkből is megárt...
Szereplők: Tordai Teri, Horváth Lili
Mentor rendező: Mészáros Márta
Rendező: Cseh Judit

www.bethlenszinhaz.hu
www.mannaprodukcio.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: