2014. december 29., hétfő

Többgyermekes nagycsaládokat fogadott Ferenc pápa a Vatikánban
Szent Család vasárnapján Ferenc pápa az állam alapvető érdeke a családok támogatásának fontosságát hangsúlyozta.

     Hétezer,  négy vagy még több gyermekkel rendelkező család találkozott Ferenc pápával a vatikáni audiencia-teremben. Az olasz Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett találkozón több európai országból érkezett család is részt vett, közöttük szlovák, lengyel és magyar nagycsaládok is.
     "Az egoizmustól megbélyegzett világban a nagylétszámú család a szolidaritás iskolája, ami az egész társadalom előnyére válik" - mondta Ferenc pápa. Az egyházfő az Itáliában alacsony demográfiai növekedésre hívta fel az olasz politika figyelmét, hangsúlyozva, hogy az "egyszázalékos születési arány a semmivel egyenlő". Hozzátette, hogy az olasz alkotmányban is szerepel a családok segítése, a gyakorlatban azonban keveset tesznek értük.
    Ferenc pápa  az állam alapvető érdekének nevezte, hogy befektessen a családokba.  Az egyházfő  imádkozott a gazdasági válságtól sújtott családokért, konkrét segítséget szorgalmazva számukra. Hangsúlyozta, hogy a munkájukat elveszítő szülők vagy az állást nem találó fiatalok miatt a családok a megosztottság és a magány áldozataivá válnak.
    A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa a nagyszülők szerepét is méltatta, arra kérve a téren összegyűlt hatvanezres tömeget, hogy tapsolja meg  őket.
     A Szent Család ünnepnapjának az egyház 1969-ben a karácsony utáni  vasárnapot jelölte ki.

Sárközy Júlia
hsj \ kpl
MTI 2014. december 28., vasárnap

Nincsenek megjegyzések: