2014. december 22., hétfő

Megújult a Belvárosi Szent Anna templom homlokzata

Befejeződött a budapesti belvárosi Szent Anna templom homlokzatának rekonstrukciója, a megújult templomot vasárnap ünnepség keretében megáldotta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

    Az ünnepségen Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) V. kerületi polgármester arra emlékeztetett, hogy a XVIII. században épült templom szemtanúja volt a történelemnek. Ahogy az elmúlt nyolc évben, a következő öt évben is úgy építik a "jövő városát, hogy megőrzik az elődök örökségét" - ígérte a polgármester.
    

Szentgyörgyvölgyi Péter jelezte: a munka folytatódik, a jövőben felújítják a Szervita teret és a Városház utcát is.
    "A történelem ma is velünk él, körülvesz bennünket", és gondoskodni kell róla, ápolni kell, hogy az eljövendő nemzedékek is eredeti formájában láthassák - fogalmazott a polgármester.
    Rogán Antal, a belváros országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Szervita téri templom megújulásával teljesítették az elmúlt nyolc év legfontosabb vállalását: a belvárosban nincs olyan templom, amely ne lenne "méltó állapotban".
    Rogán Antal emlékeztetett: a belváros megújításába azzal az elhatározással vágtak bele, hogy nemcsak az utcákat, az épületeket teszik rendbe, hanem a hitélet megújulásának jegyében a templomokat is.
    Az elmúlt nyolc évben csak a belváros 280 millió forintot fordított templomok, templomokhoz tartozó épületek felújítására - tette hozzá.
    Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az ünnepségen ismertette: a Szervita tér rendbe tételére a belváros önkormányzata 350 millió pályázati támogatást nyert el. Hangsúlyozta: a Tér-köz pályázattal a főváros célja az volt, hogy Budapest terei megújuljanak és élettel teljenek meg. A tér megújítása többet jelent az infrastruktúra megújításánál, hiszen a tereket tartalommal megtöltő rendezvények támogatása is célja a projektnek - tette hozzá.    A szentmisét bemutató Erdő Péter bíboros szentbeszédében kiemelte: a templom minden vallásban szent tér, a katolikus hit számára pedig különösen fontos hely. A templomban "újul meg és válik jelenvalóvá" Krisztus keresztáldozata a szentmisében.
    Ezért olyan fontos - fogalmazott a bíboros -, hogy "lássuk is, szürke hétköznapjaink épületei között is vegyük észre a templomot", hogy látogassuk Jézust, aki vár az emberre, és megbecsüli minden olyan tettét, amelyet az iránta érzett szeretet vezérel.
    Erdő Péter kitért rá: a Szent Anna templom nemzedékek figyelmét hívta fel Krisztusra, és arra hivatott, hogy a jövőben is égre mutató jel legyen. Ugyanakkor olyan hely, ahol a belvárosban élő emberek találkozhatnak Istennel - tette hozzá.


MTI Fotó: Kovács Attila
bnid \ guz \ ksy \ kvs

MTI 2014. december 21., vasárnap 15:27

Nincsenek megjegyzések: