2014. december 8., hétfő

Miért magyar sertést együnk?





Decemberben nem csak ajándékokra, hanem sertéshúsra is többet költünk: az év egyéb időszakaiban szokásos 2 kg helyett, ilyenkor, 25 %-kal többet, azaz mintegy 2,5 kg-ot fogyasztunk fejenként. Az utolsó hónapban megnövekedő sertéshúsfogyasztás nem véletlen, hiszen karácsonykor egyik magyar család asztaláról sem hiányozhat a klasszikus töltött káposzta, de bőrös virsli és malacsült nélkül sem lenne igazi az év vége.


Ezekhez a hagyományos fogásokhoz ma már széles körben, országszerte elérhetőek a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjeggyel ellátott sertéshús termékek, amelyek igazoltan magyar gazdaságokból és vállalkozásokból származnak, ezzel is segítve a hazai élelmiszertermelés fellendülését. Az új termékvédjegy a garancia arra, hogy a termék előállításának minden lépése megfelel a szigorú tanúsításoknak, így a védjeggyel ellátott sertéshúsok kiváló minőségben kerülhetnek a fogyasztók asztalára.
A KMS védjegyet viselő, gazdag ásványi anyag és fehérjeforrásnak számító, ízletes és finom sertéshúsok immár a nagyobb bevásárlóközpontokban, üzletláncokban is elérhetők a minőséget kereső vásárlók számára.
KMS: Ízletes és kifogástalan minőségű sertéshús az ünnepekre és a hétköznapokra is.
Az év végi időszak a hagyományos magyar gasztronómia ünnepe, a menüsor nem lenne teljes a karácsonyi töltött káposzta, a szilveszteri sült malac és bőrös virsli, vagy az újévi kolbászos lencsefőzelék nélkül. A sertéshús a hétköznapokon is a leggyakrabban választott húsféleség, évente mintegy 25 kg-ot fogyasztunk belőle, hasonló mennyiséget, mint baromfiból. Decemberben azonban a havi átlagos fogyasztásunk 2 kg-ról 2,5 kg-ra emelkedik, köszönhetően a nagy vendéglátásokkal járó ünnepeknek. Ebben az időszakban a fogyasztók még érzékenyebbek a hús minőségére, hiszen az feldíszített asztalra csak a legfinomabb falatok kerülhetnek. A választáshoz és vásárláshoz komoly segítséget jelent, hogy tavaly év végén a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) bevezette a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet.
A KMS védjegy kompromisszumok nélkül szavatolja a kiváló minőséget.
A KMS védjegyet csak azok a magyar sertéshúsok és sertéshúskészítmények nyerhetik el, amelyeknek az előállítását folyamatos, szigorú kontroll kísérte végig. A védjegyet őstermelők, sertéshizlaló vállalkozások, sertés vágóhidak, daraboló és feldolgozó üzemek, valamint kereskedelmi és vendéglátó egységek kaphatják meg, átfogó ellenőrzést és minősítést követően. Így a sertéshús és az abból készült húskészítmények a termékpálya minden szintjén garantáltan megfelelnek a minősítési kritériumoknak.
Mivel a fogyasztók egyre inkább keresik a minőségi, magyar sertéshúst, így a piaci szereplőknek alapvető gazdasági érdeke a megnövekedett igényeket kiszolgálni. Ezért egyre több hazai iparági szereplő lát fantáziát a KMS rendszerbe történő belépésre, vállalva a szigorú feltételekhez való igazodást. A védjegy bevezetésének egy éve alatt már közel 35 sertéshizlaló telep, 10-nél több vágóhíd és feldolgozó üzem szerezte meg a KMS minősítést. A fogyasztók mind szélesebb körben találkozhatnak a Kiváló Minőségű Sertéshús védjeggyel már a gödöllői Coop hűtőpultjaiban és az Auchan 6 áruházban is. A KMS védjegy térhódítása tovább folytatódik, hamarosan a Spar több boltjában is vásárolhatunk hazai, garantáltan kiemelkedő minőségű, ízletes és egészséges sertéshúst.
Miből lehet Kiváló Minőségű Sertéshús?
Kiváló Minőségű Sertéshúsnak a Magyarországon született, GMO mentes kukoricával és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmány összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágott állat húsa minősíthető.
Magyar és garantált minőségű sertéshúsra fáj a fogunk!
A fogyasztók ugyanis keresik a minőséget, nem csak az ünnepekkor, de a hétköznapokon is. Ez derül ki abból a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) által megrendelt és az Ipsos Piac és Véleménykutató Intézet által végzett kutatásból, amely szerint a magyar vásárlók előnyben részesítik a hazai sertéshúst. A 600 fő bevonásával készített reprezentatív felmérés rámutat arra, hogy a magyar sertéshúst a válaszadók jellemzően pozitívan értékelik, míg a külföldit kevésbé. A magyar sertéshúst elsősorban frissnek (77%), zamatosnak (71%) és jó minőségűnek (66%) tartják, a külföldi sertéshúst nem megbízható kétes forrásból származónak (65%), egysíkúnak, kevésbé ízletesnek (56%) tartják.
Ezzel együtt a védjeggyel ellátott termékek iránt is magas a bizalom, a lakosság 73%-a gondolja úgy, hogy érdemesebb a tanúsítással rendelkező termékeket keresnie - elsősorban az olyan minőséget és eredetet tanúsító jelzésekre van igény, mint a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy.
Sertéshússal az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásért.
A vöröshús, köztük a sertéshús a gasztronómiai élmény mellett, tápanyag gazdagsága miatt is szerves része táplálkozásunknak, mivel igen fontos zsír-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás. A KMS jelöléssel ellátott sertéshús és húskészítmények fogyasztása tökéletesen beilleszthető az egészséges étrendbe, nem csak az ünnepekkor, de egész évben.
A minőségi sertéshúsból készült ízletes fogásokkal ugyanis könnyedén fedezhetjük napi nátrium, kálium, vas és B-vitamin szükségletünket, amikre minden fejlődő és felnőtt szervezetnek szüksége van és amelyek megfelelő arányban találhatóak meg a sertéshúsban. Emellett a sertéshús tartalmazza azokat az esszenciális aminosavakat is, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, viszont alapvetőek az egészség fenntartásához.
https://www.youtube.com/watch?v=AvjKT1vwuDc
http://www.vht.hu/
Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: