2014. december 11., csütörtök

Jubileumot ünnepel a Kolibri Színház
 Az első magyar csecsemőszínházi előadás, a Toda, a csoda gyereknyelven 200. alkalommal kerül színre a teátrumban. Magyarországon a Kolibri Színház karolta fel először a csecsemőszínházi kezdeményezést, amelyet egy norvég író indított útnak, miután elveszítette hét hónapos kisbabáját.


"Úgy vélte, gyermeke nem jutott kultúrához, így nem lehetett teljes az élete. Ezért elintézte, hogy pályázatot írjanak ki olyan alkotásokra, amelyek a legkisebbeknek szólnak. Ma már Norvégiában a gyerekszínházakra jutó állami kiadások tíz százalékát csecsemőszínházra fordítják, a mozgalom pedig elterjedt az egész világon" - számolt be Novák János, a Kolibri Színház igazgatója.

„Hitetlenkedőből akkor váltam a csecsemőszínház lelkes hívévé, amikor egy
tájékoztatásomra vetített filmen megláttam a kicsik figyelő tekintetét, majd meghallgattam az előadásból távozó szülők lelkes riportjait. Kiderült számomra, hogy ebben a körben valami olyan dolog történik, ami egyaránt fontos a legkisebbeknek és a környezetükben lévő felnőtteknek" - tette hozzá az igazgató.

Az Európai Unió által 2003-2006 között támogatott norvég, francia, olasz, finn, dán és magyar összefogásból született Glitterbird volt az első csecsemőszínházi projekt, amelyben a Kolibri részt vett. Ennek keretében mutatott be 2005-ben három csecsemőszínházi darabot, köztük legelső saját produkcióját, a Todát.

„A Toda Bodnár Zoltán, Szívós Károly, Tisza Bea, Török Ági és Orosz Klaudia tervező közös alkotása. A bölcsődék magyar népzenei világára építve átváltozó, puha kockákból született, a világ minden táján sikert arattunk vele. Ennek az lehet az oka, hogy a kicsinyek öröme megsokszorozza a felnőttek örömét. A világ újrafelfedezésében a színház kicsit és nagyot összeboronál, valódi közösség lesz korától függetlenül minden nézőből és közreműködőből előadásunkon" - nyilatkozta Novák János.

A Kolibri Színház a tavalyi évadban fejezett be két Európai Uniós gyermek- és ifjúsági színházi együttműködést, a "Small size, Big Citizens" és a "Platform 11+" szervezői azonban új pályázatot nyújtottak be az Európai Unió Kreatív Európa programjára és elnyerték az Európai Bizottság támogatását.

"A Platform shift+ projekt módot ad arra, hogy továbbra is olyan előadásokat hozzunk létre, amelyek a kiskamaszokat érintő problémákról szólnak és megfelelnek a digitális kor új színházi kihívásainak. A következő négy évben a Small Size együttműködés pedig megteremti a lehetőségét annak, hogy folytathassuk a legkisebbek számára megkezdett művészeti programunkat, hogy újabb csecsemőelőadásokat hozzunk létre" - fejtette ki Novák János.

A színház repertoárján jelenleg két csecsemődarab látható a Toda mellett:
a Tekergő, és a Pont, pont vesszőcske.

A Toda legközelebb december 13-án, szombaton 9:30 és 11:00 órakor, illetve január 10-én, szombaton 9:30 és 11:00 órakor lesz látható.

A Tekergő december 28-án, vasárnap, 9:30 és 11:00 órakor kerül színre.

A Pont, pont, vesszőcske pedig december 21-én, vasárnap, 9:30 és 11:00 órakor, illetve január 11-én, vasárnap 9:30 és 11:00 órakor lesz megtekinthető.

http://kolibriszinhaz.hu/

Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: