2014. december 3., szerda

II. Vászon - Fazék kiállítás





2014. december 4-én a Hagyományok Háza - Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban dr. Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára és dr. Szathmári Ibolya néprajzkutató nyitja meg az országos fazekas-, illetve szőttespályázat legjobb alkotásaiból álló Vászon - fazék című kiállítást.

Három évvel ezelőtt, 2011-ben került sor első ízben a két szakmai pályázat, a XVIII. Országos Fazekaspályázat és a XIX. Országos Szőttespályázat alkotásainak legjobbjaiból készített közös kiállításra, mely már akkor a Vászon - Fazék címet kapta, egyrészt a szőttes - fazekas közös anyagra utalva, másrészt a vékony falú, füles, fehér agyagból készült fazéktípusra, mely jórészt csak belül mázas.
A Hagyományok Háza hat országos pályázatot hirdet meg különböző periódusokban. Ezek közül háromévente fordul elő az a helyzet, hogy ugyanazok a szakágak így együttesen kerülnek meghirdetésre. Az idén nyíló II. Vászon - Fazék kiállítás a Körmendhez köthető XIX. Országos Fazekaspályázatra beérkezett kerámiák legjobbjaiból válogatott anyagból, és a Hevesen megrendezett XX. Országos Szőttespályázat textiljeiből fog összeállni.
A kiállítás összeállításának elvei közé tartozik, hogy csakis zsűrizett anyag kerül a tárlatba, amelyet a pályázatra felkért Bíráló Bizottság fogadott el. A vidéki helyszíneken minden zsűriszámmal ellátott tárgy kiállításra került, a soron következő közös kiállításon viszont csak a díjazott alkotók tárgyai szerepelnek, illetve néhány kiemelt alkotás a zsűrizett termékek közül.
A kiállításhoz kapcsolódóan december 4-én 9-10.30 között Dr. Nagy Zoltán néprajzkutató tart előadást „A paraszti háztartás élelmiszerellátása, élelmiszer tartósítása, a kamrák berendezése és a savanyítás az Őrség kapcsán" címmel, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!
2014. december 4. (csütörtök) 16.00 óra
II. Vászon - Fazék kiállítás
Hagyományok Háza - Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
1011 Budapest, Fő utca 6.
http://www.hagyomanyokhaza.hu/
Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: