2014. december 9., kedd

Különleges programokkal készül a zárásra a múzeum



.


Különleges programokkal búcsúzik a felújítás miatt rövidesen bezáró Szépművészeti Múzeum. A 2015. február 15-i zárásig hétvégi tárlatvezetések, kamarakoncertek, családi nap, múzeumi időutazás, a holland aranykort idéző jelmezbál és egész napos múzeumbúcsúztató finisszázs várja azokat a látogatókat, akik szeretnének még találkozni a Szépművészeti Múzeum műtárgyaival a közel három évig tartó rekonstrukciós munkálatok megkezdése előtt. Az állandó kiállítások egy része azonban korábban bezár, az Egyiptomi gyűjtemény és az Európai szobrászat állandó kiállítás is csak 2015. február 1-jéig látogatható.

                A Szépművészeti Múzeum átfogó felújítási munkálatai már február végén elkezdődnek. Az előreláthatólag három évig tartó felújítás a Városliget komplex fejlesztését célzó Liget Budapest Projekt része. A  2017 végéig tartó rekonstrukció során megújul a látogatók elől a második világháború óta elzárt Román Csarnok és környezete.
        Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete már több részleges rekonstrukción átesett - legutóbb 2008-ban újult meg a múzeum homlokzata -, de az ún. Román szárny felújítása és az ahhoz kapcsolódó épületgépészeti fejlesztés évtizedek óta váratott magára.
        A felújítási munkálatok idején a múzeum épülete zárva lesz, de a gyűjtemény legfontosabb darabjaival a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán találkozhatnak majd a látogatók. Az megújult épület megnyitása után a Szépművészeti Múzeum egy új koncepció alapján csoportosított gyűjteménynek és új állandó kiállításnak ad majd otthont.
A múzeumban már hónapok óta zajlanak a felújítás előkészületei, a munkálatokról készült videókat itt tekintheti meg: http://vimeo.com/szepmuveszeti (ÉPÍTÉSI TERÜLET-MUSEUM STAFF ONLY. SZÉPMŰVÉSZETI ANNO. Beszélgetés Garas Klárával, a múzeum volt főigazgatójával; MÚLT ÉS JÖVŐ. Beszélgetés Mányi Istvánnal, a felújításért felelős építésszel; A ROMÁN CSARNOK TITKAI; KÖLTÖZIK A KÉPTÁR)

Nincsenek megjegyzések: