2014. december 22., hétfő

Karácsonyi menü olasz hangulatban






Nem kell vérbeli olasznak lennünk, vagy a napfényes Itáliáig utaznunk, ha déli ízekkel dobnánk fel a karácsonyi menüsort. Elég néhány Olaszországra emlékeztető fűszer, gyümölcs, és máris kész a hamisítatlan mediterrán étel, amelyet bárki kipróbálhat, aki a hagyományostól eltérő ízvilággal lepné meg szeretteit karácsonykor.

A magyar és az olasz konyha ugyan sokban eltér egymástól, ám elég néhány különleges fűszer és gyümölcs - mint például babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, csillagánizs, aszalt füge, szárított datolya, dió -, és máris olaszosra formálhatjuk kedvenc ünnepi étkeinket.
„Az olaszoknál karácsonykor kedvelt fogás a Capitone hal és a lencseragu, amit egy olasz specialitással, a Zampone-val, (töltött malac) együtt szoktak fogyasztani" - árulta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású séfje, aki családja körében főleg magyar ételeket fogyaszt, és ezeket szívesen készít el ünnepekkor is. „Nagyon szeretem a pontyból készült halászlét, vagy a harcsapaprikást kapros-túrós csuszával, valamint a székelykáposztát, de az egyik nagy kedvencem a töltött káposzta. A mákos, diós bejgliért pedig egyszerűen odavagyok, bár én az utóbbit meg szoktam bolondítani egy kis kávéval. Ezek a fogások az ünnepi asztalon is jelen vannak, de nálunk a vaníliás-mazsolás Panettone kalács nélkül elképzelhetetlen a karácsony" - árulta el Simone.
Az olasz ízek szakértője szerint, mediterrán ételeket a magyarok is képesek az asztalra csempészni - példának álljon itt a Trattoria Gusto étterem karácsonyi menüjében is megtalálható ízletes kacsa fogás.
Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval körítve
Hozzávalók 4 főre:
4 kacsacomb, 30 dkg kacsamell, 10 dkg angolzeller, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg (4 kisdarab cékla) cékla, 32 dkg carnaroli rizs, 40 g vaj, 30 g mogyoróhagyma, 5 g friss zsálya, 5 g friss kakukkfű, 5 g friss rozmaring, 1l húslé, 0,5 l testes vörösbor, parmezán, só, bors, kevés liszt
A kacsa elkészítése:
A kacsacombokat beletesszük egy serpenyőbe, hogy lepiruljon a bőrük. A serpenyőbe helyezünk még sárgarépát, angolzellert, vöröshagymát, majd leöntjük a bor egy részével. Miután a kacsa bőre kissé lepirult, kiszedjük a serpenyőből és átrakjuk egy tepsibe. Ráöntjük a szószt, amelyben pirult a kacsa, majd hozzáteszünk egy kakukkfűből, rozmaringból, zsályából álló kis csokrot, amit spárgával kötünk össze. 140 fokon 1,5 óráig sütjük, és folyamatosan öntsünk még hozzá a vörösborból, hogy ki ne száradjon.
A kacsamelleket egy másik serpenyőben közepes lángon elősütjük, majd pár fokhagymával együtt betesszük ezt is a sütőbe 10-15 percre.
Ha kész a kacsacomb, öntsük le róla a szószt, amelyben készült, ugyanis azt vissza kell forralni egy kis liszttel, valamint szűrőn átpasszírozni. Ha kevésnek tűnne, akkor még egy kis vörösborral lehet hígítani. A kacsát sóval, borssal ízesíthetjük.
Rizottó elkészítése:
A céklákat feldaraboljuk, majd fele részét húslében megfőzzük, a másik felét pedig fóliába csomagolva egy órán át 180 fokon sütjük.
A gyöngyhagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Ezután az egészet felöntjük a húslével és folyamatos kevergetés mellett 20 percig főzzük. Az első 10 perc után hozzá kell adni a rizshez a sült céklákat is, ami megadja az üde piros színét. Hogy még krémesebb legyen, a kész rizottóhoz adjunk hozzá egy kis parmezánt és a maradék vajat.
A sült kacsa íze remekül harmonizál a céklás rizottó édes krémességével.
Buon appetito!
A Trattoria Gusto teljes karácsonyi menüsora:
  • Bresaola batyu (Füstölt, sózott hátszínszeletek) Caprino-sajttal töltve, diós pestoszószal
  • Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval körítve
  • Almás-diós batyu, forró vaníliaöntettel, kandírozott gyümölcsdarabokkal

Nincsenek megjegyzések: