2014. december 20., szombat

Bodrogi Gyula könyve - karácsonyra






Aki még nem tudta volna, Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze imád főzni, sőt történeteket mesélni élete minden szakaszából. Amikor Ádám fia előállt az ötletével, hogy „Papa, csináljunk egy olyan könyvet, amiben van nyolcvan kis történet az életedből, hozzá ugyanennyi jól passzoló étel profi recepttel és persze gusztusos fotókkal, mit szólsz hozzá?" Bodrogi Ádám Zoboki Zolival, a főszakáccsal a pontos receptekről, Havas Miklós a fotókról, a Papa, Bodrogi Gyula pedig a receptekhez kapcsolódó történetekről gondoskodott.

   Az Alexandra Kiadó most alkalmas karácsonyi ajándékként jelentette meg a csinos könyvet.
A színész 1934-ben született, s erről a tej, valamint a barackos tejes pite jutott eszébe. Bármi történt a Bodrogi családban, mindennek a vége a főzés és az evés lett. A cserkészeknél gyerekes csetlés-botlás eredménye volt az egérrel főtt babgulyás vagy a kétszer kiszaggatott lekváros gombóc. Megtudjuk, miért utálta meg 1949. május elsején a virslit, amit csak akkor lehetett kapni Pesten. A mama szilvalekváros derelyéje azonban feledhetetlen emlék máig. 1954-ből, főiskolás korából idézte fel a krumplifőzeléket és a cékla-fasírtot a Bástya Étteremben, ahol a pincérek húst is csempésztek a kispénzű diákok üres főzelékébe. Amikor ki akarták rúgni a főiskoláról, Margitai Ági beszédet mondott az érdekében, és Básti Lajos megmentette.
1956-ban összeházasodott Törőcsik Marival, hogy lakáshoz jussanak, utána következett a Peer Gynt és Gobbi Hilda libatepertővel, lilahagymával, majd Szinetár Miklós és a József Attila Színház libamájjal. A színház a pártház kultúrtemében kapott helyet. E korszakban a vörösboros marhapörköltek idejét élte. 1960-ból emlékezetes a Fészek Klubban fogyasztott spenót bundás kaláccsal. 1961-ben Kóti Árpád az éhezéstől összeesett a próbán, mert nem evett házi májas hurkát. 1962-ben már kicsit jobban ment, Törőcsik Marival tehát Párizsba kalandoztak. Onnan a padlizsános lecsó (ratatouille) maradt emlékül. 1963-ban Sinkovits Imre üvegszilánkba lépett, de tovább játszott a vértócsában - Bodrogi persze a hagymás sült vért írta meg hozzá. 1965-ban már 1500 forintos színházi fizetést kapott, a Béke Szállóban a hakniért pedig hatezret - ezt malaccsülökkel ünnepelte. 1966-ban volt olyan, hogy Jani bácsi, a pincér kifizette a számláját, és még egy százast is csúsztatott a színész zsebébe. Karcsi, a feledékeny pincér, túrós csusza helyett rácpontyos hozott neki. Egy napon Szemes Mari és Kállay Ilona rábeszélték a pacalpörköltre, amit sikerült megkedvelnie. 1969-ből származó történet, hogy Bulgáriában viccből épp a nagykövet feleségének húzta le a cipzárját, botrány végül nem lett belőle, csak kolbászos gyuvecs.
1970-től Voith Ágival a Váci úti lakásban kocsonya-partikat rendeztek, a színházban kötelező darabokat játszottak, például Lenin életéről, ehhez a kakaspörköltet párosította. 1972-ben Los Angelesbe vitt tiltott ételt, libamájkonzervet. A vámosnál kivágta magát azzal, hogy szuvenír - itt persze a történethez a hízott libamáj tisztes elkészítése tartozik.
Bodrogi Gyula életében külön fejezet, bár a könyvben nem, hogy szeret vadászni. Vadászat után - még ha nem is lőtt vadat - a jutalom a borókás őzpörkölt kapros túrófánkkal. 1974-ben Gobbi Hilda csupán egyszer esett ki a szerepéből, annyi gondja akadt visegrádi házával, tehát a visegrádi pecsenyéről olvashatunk részleteket. 1976-ban, 42 évesen a kalandos vadászat eredménye lett a vaddisznócsülök borban párolva. Még a vadásznak is sokkot okoz a csirke levágása és tollazása, ami végül rámaradt, csupán a kész bográcsos csirkepörkölt vigasztalta meg. 1977-ben megállapította, hogy a nyúlnak is lehet szerencséje, azután mégis sikerült jó pár nyuszit elejteni. Estére egy másik vadász szintén vadnyulakkal állított be hozzájuk. Ebből született a nyúlgerinc vadasan, zsemlegombóccal. 78-ban, 44 évesen a fácánleves whiskyvel a legjobb recept, de kizárólag fácánkakasból. 79-ben Haumann Péter először óvatosan jött vadászatra, majd a legjobb vadász vált belőle. Az eredmény: paradicsomos őzragu.
1980 karácsonyán a szegfűszeges sült sonka a főfogás, ráadásul édesen. 1981-ben a nyolcéves Ádám egy csukát fogott, ebből aztán kiváló csukasült készült tejfölösen, jól megpirítva. 1982-től a 48 éves művész a népszerűség csúcsán kopaszodni kezdett, amihez vigaszként a kemencében sült, kopasztott kakas járt. 1983-ból a Gyulai Várszínház előadásai utáni legszebb emlék az erdei gombás őzragu szarvasgombás házi metélttel a Mókus Vendéglőben. Már 50. életévében járt, amikor Bazilides Zoltánnal, az erdei gombák szakértőjével gombapaprikást ettek, de azért előtte óvatosságból értesítették a helyi kórházat. 1985-ben Láng József, Roger Moore magyar hangja filmes dobozban készített kiváló spanyol omletteket. 1986 telén, a hideg decemberben tökéletes fogás a vaddisznócomb polentával (azaz kukoricamáléval). 1987-ben a kapatos Mádi Szabó Gáborról a libahúsból készült maceszgombóc leves részegesen jutott eszébe. 1988-ban elhunyt Gobbi Hilda, akinek kedvence volt a borjúvelő majoránnával és tejföllel sütve. 1989-ben Ádám fiával ötlötték ki a házi hamburgert kecsappal.
1990-ben a zöldségekkel töltött kemencés pisztrángot készítették el Voith Ágival. 1991-ben, az 57. születésnapon a juhtúrós körözött bizonyult a legfinomabb falatnak. 1992-ben Kaló Flóriánnal a Seherezádéban játszott, és a díszletek között készült a fekete csokis szuflé sűrű madártejjel. 1993-ban a szereptanulás éppen olyan hosszú folyamat, mint a gasztronómia csodája, a kemencés sólet. 1995-ben, a 60. születésnapot Korfun motorbalesettel tetőzték, tehát roppantott csirke zúzott fokhagymával illett a dologhoz. 96-ból a rántott borda a csontjával együtt került műsorra petrezselymes krumplival és fejes salátával. 97-ben Bodrogi elmeséli, hogyan lett vadász, majd közli a szarvas bélszín receptjét zöldfűszeres kéregben.
A színpadon a röhögés visszatartása sokkal nagyobb gond, mint a rablópecsenye elkészítése füstölt szalonnával, hagymával, krumplival a nyárson sütve. 1999-ben, 65 éves korában a piac szenvedélyes látogatása ihlette a rakott krumplit lókolbásszal, amit tejföllel gazdagon kell meglocsolni.
2000-ben a Törőcsikkel való kávézások emlékére készült a francia rakott rétes. 2001-ben, a halászlé főzőversenyen nagy siker követte a harcsakrém levest szerecsendióval. 2002-ből a vadászat utáni evés-iváshoz, nótázáshoz a disznótoros pecsenye illik - friss kenyérrel és savanyúsággal. 2003 karácsonyán „a világbajnok bejgli" a főszereplő diós és mákos változatban. A 2004-es évben 70. születésnapjára Nógrádmegyeren készült a fácánleves, tálalás előtt egy kupica whiskyvel. 2005-ből a koldus batyu maradt emlékezetes. 2006-ban Velenczey Istvánnal az összeomlott díszlet közepén a csúsztatott palacsinta a legalkalmasabb fogás. 2007-ből maradt meg a legényfogó leves receptje. A 2008-as év politikai cirkuszaira és a színház komolyságára a képviselőfánk guruló málnával a feltét. 2009-ben a színész leginkább meggyőzhető eszköze a malacfarka pörkölt. 2010-ből a csülkös pacal főtt krumplival maradt meg emléknek, ugyanis politizálás helyett jobb főzni.
2011-ben Ádámnak hiába van vendéglője, hazajár a vaslapon sült tarjára, ha akad hozzá juhtúrós galuska is. 2012-ben, Ádám vendéglőjében az ételek legjobbika a füstölt csülök tatár lila hagymával és barna kenyérrel. Bodrogi Gyula 2013-ban megállapította, hogy nincs rendezői színház, mert az a mozi. A színházban a színész a közönséggel együtt játszik. A mai leggyakoribb kérdés, hogy ki az igazgató. A rendező csupán annyit mond: „mindegy, csak sok legyen". Végül elérkeztünk 2014-hez, a 80. születésnaphoz. A Szegedi Szabadtéri Játékokon csak ropogós, pirospaprikával és hagymával pirított haltepertőt érdemes fogyasztani.
   A művészt elnézve, talány, hogyan őrizte meg az alakját. Nyilvánvalóan a sok mozgás, az aktív életmód lehet a dolog kulcsa.
Bodrogi Gyula 80. születésnapján írt könyvét nem ajánljuk a fogyókúrázók és a vegetáriánusok népes táborának, ám a csattanós színházi és magánéleti történetek miatt mindenki örömét lelheti ebben az étvágygerjesztő olvasmányban.

Bodrogi Gyula
80 év, 80 recept, 80 történet
Alexandra Kiadó Pécs, 2014
ISBN 978-963-357-494-2
Alföldi Nyomda Zrt.
Dobi Ildikó - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: