2014. december 11., csütörtök

Kulisszák titkai








 Kulisszák titkai avagy kalandozás az Operaház kiállításban és a színpadok egykori világában, az Ybl Mikós: Operaház - Technika a kulisszák mögött című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan 2014. december 18-án a Kiscelli Múzeumban.


16 órától Branczik Márta kurátor, építészettörténész tart tárlatvezetést, ezt követően 17 órától Győrei Zsoltnak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem színháztörténet-tanárának előadását hallgathatják meg az érdeklődők, aki a régi színpadok díszletei, masinériái és kellékei közé kalauzolja a publikumot. Zsoltra Emmuska című, tavaly megjelent és társszerzőként jegyzett kackiás nemzeti vadregénye révén figyeltek fel.

Az alábbiakban pedig következzen egy kis ízelítő az előadásból:
Az álfalak között, a szuffiták alatt settenkedünk a rivaldára, kióvakodunk egészen a proscéniumig, a felvont kortina alá, onnét felsandítunk a lózsékba, végigtekintünk a játéknézőhelyen, a kakasülőtől a zártszékekig. Arolléjukat domborító, testüket csóváló aktorokat megkerülvén, elosonván a rekvizítumok között, ügyesen oldalazván a frontok és utcák nyiladékain, hogy a tableaux végén meggyújtandó görögtűz se tegyen kárt becses személyünkben, hátulról szemügyre vesszük a zsinórpadlást, beletekintünk a szükségvénynök lajstromába, s fittyet hányván a felvigyázó avagy szemlélnök mérgelődésére és a subalternus dohogására, a háttér kárpitjának félrevonásával elhagyjuk a játékszínt, hogy a quodlibetnél már a claqueuröket segítsük a vastapsban.

A Kiscelli Múzeum a 2014-es Ybl-év kapcsán nyitott kiállítást a budapesti Operaház épületéhez készült tervekből. Bemutatják az épület homlokzati vázlatait, néhány végleges tervet és részletrajzot, illetve a színpadgépezet egyszerűsített modelljét is.

A belépőjegy egységesen 500 Ft, amely mindkét programra érvényes.
Sok szeretettel, forralt borral és finomságokkal várják az érdeklődőket!

2014. december 18. csütörtök, 16.00 - 18.00
Kulisszák titkai
Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

www.kiscellimuzeum.hu

Nincsenek megjegyzések: