2014. december 12., péntek

Advent a múzeumban - Családi alkotó nap



.


Advent a múzeumban: Családi alkotó nap a Betlehemi jászol kiállításhoz kapcsolódva a Néprajzi Múzeumban 2014. december 14-én, vasárnap 10.00-18.00 óra között. A Magyar Kézművességért Alapítvány idén 21. alkalommal hirdette meg Betlehemi jászol című nyílt pályázatát (lásd: http://euroastra.hu/node/86177) tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek számára, természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotások készítésére.


A Néprajzi Múzeumban 151 alkotó 207 műve került kiállításra, amit 2015. január 11-ig tekinthet meg a nagyközönség. A kiállítás legfiatalabb résztvevője 4, legidősebb pedig 87 éves!

A kiállítás középpontjában a betlehemi jelenet szereplőit: Máriát és a kis Jézust, a Szent Családot, a Háromkirályokat ábrázoló alkotások állnak. Találkozhat a látogató a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotásokkal és az adventi-karácsonyi ünnepkör külső jegyeinek számító, az ünnepet ünnepivé tevő tárgyakkal is.

E kiállításhoz kapcsolódik 2014. december 14-én a családi alkotó nap:
A harmadik adventi vasárnapon felnőttek és gyermekek egyaránt találnak kedvükre való nézni-, hallgatni- és bütykölni valót.

Program:

10.00-18.00 Karácsonyváró kézműves foglalkozások a Betlehemi jászol című kiállítás alkotóinak közreműködésével.
A foglalkozásokat a kiállító ipar- és népművészek vezetik. Látogatóink különféle természetes anyagok felhasználásával készíthetik el a népművészeti motívumok ihlette, hagyományos és újragondolt, szalma csuhé, agyag, gyapjú, filc és papír karácsonyi díszeket, apró ajándékokat.
A családi foglalkozásra egyaránt várjuk az alkotó kedvű gyerekeket és felnőtteket.
A foglalkozásokat vezetik:
Szabó Karola: szalma angyalka
Hartai Zsuzsa: festett, batikolt könyvjelző
Szurdiné Ilovszky Éva: csuhé karácsonyi díszek
Szunyogh László: agyag dekoráció
Serfőző Helén: karácsonyi díszek teafilteres tasakokból
Balla Gemma: nemez angyalka
Óbermayerné Vitéz Katalin: bölcsős Jézuska

10.30 Betlehemi csillag - a Zölderdő Óvoda betlehemes játéka. Előadják óvodások és volt óvodás gyerekek. Betanította: Polyákné Ruzsás Judit és Lukán Gabriella.

11.00 A Csillagszemű Juhász - táncjáték. Előadja az ELTE Gyakorló Általános Iskola 3./B művészeti tagozatos osztálya, Bodor Géza színművész közreműködésével. A táncjátékot betanította Simon-Iliás Daniella.

11.30 Moldvai zene és táncház a Cserszömörcze Trió közreműködésével.
Táncot tanít kicsiknek és nagyoknak Maknics Gyula Csaba.

14.00 "Dicsőség a magasságban..."
A budai református gyülekezet hittanosainak műsora (Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és Batthyány Lajos Általános Iskola alsós diákjai) Felkészítő: Némethné Pálfi Viktória

14.30 Bábtáncoltató betlehemezés Soproni András és Meny Tatyjana közreműködésével magyar és orosz nyelven. Az 1920-as években jegyezték le az Észak-oroszországi betlehemezés különleges bábos hagyományát. A háromszintes betlehemi ládában megelevenedik Heródes, a háromkirályok és a kis Jézus születésének története. A bábokat és a ládát eredeti minta alapján készítette: Menny Tatyjana és Soproni András.

15.00 Adventi beszélgetés a Betlehemi jászol című időszaki kiállításban Koltay Erika etnográfussal.

16.00 Nyiss kaput Angyal!  - a Bábakalács bábszínház előadása
„Bábokkal való karácsony éjjeli mulatság, melyben foglaltatik a Mágusoknak csillag vezérelte útja, a Pásztoroknak angyal jelenése, nem különben a Szűz Máriának hozzájok tett beszédgye"
„Jézus születésének történetét egy különleges, háromszintes betlehemben bábokkal jelenítjük meg. Az előadást a hagyományos bábtáncoltató betlehemes játékok ihlették, szövegeit és dalait archaikus népi és templomi szövegekből állítottuk össze. A régi töredékes játékok segítségével megkíséreltük létrehozni a mi saját kerek változatunkat, melyben jól megfér együtt a misztériumjátékok emelkedettsége a pásztorjátékok profánabb hangvételével . A bábokat és az események folyását három angyal tartja kézben. A gyönyörű, meghitt gyertyafényes játékkal igazi karácsonyi hangulatot teremtünk, elősegítve a várakozás időszakának ünnepélyessé tételét." - írják kedvcsinálóként a darab létrehozói.

17.00 A Parola együttes koncertje 
„A magyar népdalok a magyar lélek tükrei, s egyidősek magával a nyelvvel. Mi magunkat is és mások bennünket a népzenénken keresztül ismerhetnek meg igazán." mondta Kodály Zoltán. A Parola zenekar szándéka szerint ötvözi a tradicionális dallamokat napjaink népszerű hangzásával és hangszerelésével. A zenekar törekvése, hogy naprakészen vigye színpadra a régmúlt idők tapasztalatait. Virtuóz hegedű témák versenyeznek a legérdesebb gitárszólókkal  Az énekesnő és a zenészek expresszív személyisége az első pillanatban a hallgató szívébe lopja magát. A muzsikusok egy része a legkeményebb rockzene világából, míg mások az autentikus népzene világából érkeztek.

Belépőjegyek:
Felnőtt: 1400 Ft; Diák, nyugdíjas: 700 Ft; Családi jegy: két felnőtt, két gyermek: 2500 Ft
(Két felnőtt, két 18 éven aluli gyerek)

2014. december 14. (vasárnap) 10.00-18.00
Családi alkotó nap
Néprajzi Múzeum
1055 Budapest, Kossuth tér 12.

http://neprajz.hu/

Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: