2017. szeptember 12., kedd

Szeptember 17-től Európai Hidak fesztivál a Müpában




.

Párbeszéd, kapcsolódás, nyitottság, kíváncsiság és egymás megismerése. Erről szól a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös fesztiválja, az Európai Hidak, melynek köszönhetően 2017 őszén – a spanyol–magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulóján – Spanyolország és a spanyol kultúra kerül a középpontba.


Szeptember 17–30. között világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi- és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúra kivételes gazdagságát és lenyűgöző sokszínűségét.

„Picasso, Miró, Dalí, Buñuel, Almodóvar, szenvedély, életöröm, szürrealizmusba csomagolt realizmus, a flamenco ezer arca – a spanyol kultúra a maga gazdagságával, önazonosságával, összetett karakterével végtelen inspirációt nyújt az európai alkotók számára. Az Európai Hidak fesztiválon arra vagyunk kíváncsiak, mi minden rejlik a szerethető sztereotípiákon túl, miként fonódik össze modernitás és tradíció a spanyol művészek munkáiban, és mit gondol a világról Spanyolország most, napjainkban” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Stefan Englert, a BFZ ügyvezető igazgatója így fogalmazott: „Európa egy olyan kivételes egység, melyben a különböző kultúrák új élményeken keresztül táplálják és gazdagítják egymást, miközben megőrzik saját hagyományaikat is. Fesztiválunk, az Európai Hidak azt szolgálja, hogy évente más-más országot kiemelve mutassuk meg ezt a sokszínűséget. Az idei programban Spanyolország kultúráját visszük közelebb a közönséghez. Egy országét, amely a szenvedély és a kulturális gazdagság ízét adta ennek a kontinensnek.”

Az őszi programsorozat keretében a Budapesti Fesztiválzenekar extrém arcait villantja fel: szeptember 28-án a BFZ barokk együttese muzsikál a Müpa Fesztivál Színházában „őrült” spanyol hangulatban, a kivételes zenei intelligenciájú brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével. Ezen az estén együtt nevethetünk Don Quijotéval, és a megszólaló dallamokon keresztül a bőrünkön érezhetjük a mediterrán napsugarakat. Szeptember 29-én pedig kortárs spanyol műveket hallhatunk Pascal Rophé értelmezésében. A karmester szenvedélyes, újító alkat, magabiztosan nyúl 18-19. századi szimfóniákhoz és kortárs művekhez is, ahogy az Európai Hidak fesztiválon is teszi. A három általa választott zeneszerző, Lazkano, Posadas és Parra tudós muzsikusok, műveik elmélyült figyelmet igénylő, mélyen felkavaró zenei nehézbombázók, amelyekben ott a zeneiség, a felfedezés vágya, a lélek, a világot mozgató természeti erők és a tudomány is.

Korunk egyik legjelentősebb énekesnője, a káprázatos cseh mezzoszoprán, Magdalena Kožená José Marín, Serqueira de Lima, Juan Hidalgo, Santiago de Murcia, Sebastián Duron és José Martínez de Arce kompozícióival lép színpadra a Müpában szeptember 17-én. Korunk egyik legjelentősebb énekesnőjének estje érzékeny, izgalmas fúzió: a 17. századi ibér barokk dalok között újra és újra flamencót hallhatunk. Partnerei nem akárkik lesznek: a táncos-koreográfus Antonio Ríos Fernández „El Pipa” vezette Compañia de Flamenco, valamint a kiváló Pierre Pitzl („a barokk gitár Jimi Hendrixe”) által irányított, közel két évtizede működő Private Musicke.

Különleges zenei utazást ígér Jorge Pardo koncertje is. A spanyol jazz legendás alakja a tradicionális flamenco határain túlra repíti a közönséget szeptember 18-án. Ő maga metaflamencóként aposztrofálja különleges zenei világát, amely ugyan hagyományos dallamokra épít, mégis egészen új színezetet kap a különleges hangszereléstől, az improvizációs elemektől, és természetesen Pardo összetéveszthetetlen szaxofon- és fuvolajátékától. Az andalúziai Córdobából érkező Cordança Flamenco Táncegyüttes Álvaro Paños és Carmen Manzanera koreográfiájával pedig a híres szimbolista festő, Julio Romero de Torres életét és képeit idézi meg. Mercedes Peón a spanyol világzene kultikus alakja, akit hazájában egyszerűen csak Galícia hangjaként emlegetnek. A multiinstrumentalista énekesnő – 20 hangszeren játszik - másfél évtizedes népzenekutatás után, 2000-ben készítette első lemezét, zenéjében zsigeri módon ötvözi a tradicionális galíciai hangzásvilágot a kortárs elektronikus zene eszköztárával. Budapestre új, Deixaas című lemezével érkezik szeptember 23-án.

A 2011-es nagy sikerű Müpa-bemutató után két alkalommal, szeptember 22-én és 24-én ismét látható lesz Michael John LaChiusa Federico García Lorca utolsó színpadi művéből készített musical- adaptációja, a Bernarda Alba háza. A táncot, tradicionális színházat és koncertelemeket vegyítő előadás túlmutat a hagyományos musicalek világán, zenéjében erősen érződik a világzene, a jazz, és a spanyol zene, ezen belül elsősorban a flamenco hatása. A Böhm György rendezte előadás címszerepében Csákányi Eszter lép fel, partnerei többek közt Malek Andrea, Hámori Ildikó és Náray Erika lesznek.

Az Európai Hidak keretében különleges, spanyol összművészeti esttel jelentkezik a Müpa zenés-irodalmi sorozata, a Literárium Extra is. Szeptember 25-én Federico García Lorca és művei kerülnek középpontba, olyan kitűnő színművészek tolmácsolásában, mint Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla és Fodor Tamás. A Balog József rendezte esten természetesen a zenének is fontos szerep jut, Horti Lilla operaénekes Csáki András Lorca-feldolgozásaiból ad elő, Fülei Balázs pedig Manuel de Falla és Claude Debussy egy-egy művét játssza zongorán.

Különleges gyerekprogramokból és ingyenes koncertekből sem lesz hiány, valamint szimpóziummal, beszélgetésekkel, filmprogramokkal és kiállításokkal várja a spanyol kultúrára kíváncsi közönséget az ötödik Európai Hidak fesztivál.

  1. szeptember 17–30.
Európai Hidak 2017 – Spanyol napok
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata
Müpa

https://www.facebook.com/events/1887828521469346
https://www.mupa.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: