2017. szeptember 21., csütörtök

Chasing Trane - A Coltrane film bemutatója az Urániában




.

Ötven esztendeje hunyt el John Coltrane, minden idők egyik legjobb jazz-szaxofonsa. Majdnem ennyi időt kellett várni arra, hogy személyéről átfogó portréfilm készüljön: tavaly mutatták be a torontói filmfesztiválon John Scheinfeld Chasing Trane - A Coltrane film című alkotását, amely régi koncertfelvételek, soha nem látott családi filmdokumentumok, barátok, tisztelők személyes emlékei és maga Coltrane vallomásai alapján készült.


A film Magyarországon nem kerül moziforgalmazásba, de a Budoku és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében szeptember 22-én, pénteken 20 órakor a hazai közönség számára is látható lesz. Az exkluzív vetítést a The Best Bad Trip együttes és vendége, Szelevényi Ákos free-jazz szaxofonos Coltraine zenéjét idéző koncertje követi.
http://akosh-s.com

„Coltrane hangzása átrendezi a molekulaszerkezetet” - Carlos Santana
Hogyan lehetséges, hogy eddig nem készült átfogó dokumentumfilm John Coltrane-ről? - teszi fel a kérdést filmkritikájában az LA Times. És valóban, öt évtizedet kellett várni a fiatalon, mindössze negyven évesen elhunyt szaxofonos halálát követően, hogy egy részletekbe menő, korábban nem látott felvételeket bemutató és nem utolsó sorban a művész szellemi hagyatékát őrző család beleegyezésével forgatott film kerüljön a mozikba.
John Coltrane-t a jazz iránt kevésbé elkötelezettek is a XX. század egyik legnagyobb zenei zsenijének tartják. A démonaival küzdő, majd addikcióitól megszabadulva a spirituális utat választó művész 1957-es első szólóalbumát követően a haláláig tartó tíz évben briliáns lemezek tucatjait készítette, köztük az 1964-es A „Love Supreme”-et, amely nemcsak a világ egyik legnagyobb példányszámban eladott, de talán legismertebb jazzlemeze is.
Az életrajzi filmek specialistájának számító John Scheinfeld (The U.S. vs. John Lennon, Who Is Harry Nilsson?, Dick Cavett’s Watergate) felrúgja a hagyományos történetmesélés szabályait, és egyenesen a közepébe vág a sztorinak: 1957-ben járunk, amikor Coltrane-t súlyos heroinfüggősége miatt Miles Davis kirúgja kvintettjéből. A szaxofonos szülőföldjére utazik megtisztulni, majd New York-ba visszatérve megkezdi szenvedélyes és elhivatott utazását, mely során örökre felforgatta a jazz világát.

A korábban soha nem látott koncert- és stúdiófelvételeket, életképeket – melyek közül számos otthoni filmrészlet a forgatás alatt került elő egy kaliforniai garázsból – zenésztársak, kritikusok és elkötelezett hírességek visszaemlékezései és gondolatai törik meg (többek között Bill Clinton, Wynton Marsalis, Sonny Rollins, Common, Carlos Santana, Wayne Shorter, Kamasi Washington, McCoy Tyner, Reggie Workman), miközben Coltrane szövegeit Denzel Washington narrációjával hallhatjuk.

A film hangulatát meghatározza, hogy kizárólag Coltrane zenéjét hallhatjuk benne: közel 50 felvételt válogattak ki az életmű minden szakaszából. Az élet- és kortörténetbe nyert betekintés, a zenésztársak és kultúrtörténészek értő magyarázatai mindannyiunknak segítenek megérteni, hogy miről is szól az „Alabama” vagy az „A Love Supreme”.
Az egybehangzóan lelkes kritikák szerint a fesztiválkedvenc film egyaránt szól azokhoz, akik most ismerkednek a jazz-zel, és azok számára is különleges élmény, akik jól ismerik az életművet.

Magyarországra az Uránia Nemzeti Filmszínház és a BUDOKU szervezésében jut el a film –exkluzív vetítés keretében. A szeptember 22-én 20:00 órakor kezdődő vetítést követően a hazai jazz legfiatalabb generációjához tartozó, ám a budapesti klubokban jól ismert The Best Bad Trippel és a hozzájuk csatlakozó Szelevényi Ákos szaxofonossal idézik meg Coltrane szellemét.

Program:
20:00  Chasing Trane - The John Coltrane Documentary (2016)
színes/fekete-fehér, amerikai dokumentumfilm / angol nyelven, magyar felirattal
rendezte: John Scheinfeld
21:40  The Best Bad Trip feat. Szelevényi Ákos – koncert
Jegyár: 3,500 Ft (a belépőjegy ára tartalmazza a koncertbelépőt is)
http://urania.jegy.hu/program/chasing-trane-a-coltrane-film-es-koncert-83642/393877

A BUDOKU csapata a dokumentumfilmes műfaj rajongójaként hosszú évekig szervezett dokumentumfilm-fesztiválokat (2009-13 között: Ha érteni akarod a világot; 2014-ben: Budoku), ahol a friss nemzetközi és hazai dokumentumfilm-termés gyakran a határokat feszegető élvonalából válogattak. A BUDOKU jelenleg olyan speciális dokumentumfilmes eseményeket szervez, ahol a filmek társművészetekkel, zenével, tudományos igényű előadásokkal és beszélgetésekkel együtt jelennek meg egyedi környezetben. így legutóbb épp a Nick Cave főszereplésével készült One More Time With Feeling c. filmet mutatták be Budapesten a közreműködésükkel. A szervezők országos szinten foglalkoznak alternatív dokumentumfilmes befogadó helyszínek fejlesztésével, filmklubok szervezésével.
Az Uránia Nemzeti Filmszínház art moziként, fesztivál- és rendezvényhelyszínként is élteti a műfaji sokszínűséget. A Chasing Trane nemcsak mint dokumentumfilm, hanem mint zenei film is illeszkedik az egyedi tartalmak vetítésére specializálódott intézmény arculatába. A 120 éve orfeumnak épült mozi műsorában ma is fontos szerephez jut a zene: élő koncertek, zenei közvetítések, koncertfelvételek váltakoznak a hagyományos vetítésekkel.
https://www.facebook.com/budoku

  1. szeptember 22. péntek, 20.00
Chasing Trane - A Coltrane film
Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest

http://urania-nf.hu
http://www.coltranefilm.com
https://www.facebook.com/TheBestBadtrip
https://www.facebook.com/events/1112514298887133

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: