2017. szeptember 27., szerda

Angster re-generációk




.

Színdarab a pécsi orgonakészítő dinasztia különös sorsáról. Idén lenne 150 éves az Angster Orgonagyár. 150 éve alapították a legendás pécsi orgonakészítő műhelyt, az Angster gyárat. Az alapító, id. Angster József hittel és szakértelemmel Közép-Európa leghíresebb orgonagyárát építette fel, mely 8 évtized alatt 1300 orgonát készített.


Unokája, ifj. Angster József hivatását derékba törte a kommunista diktatúra. A két ember ellentétes sorsát és egyben saját családtörténetét formálta színdarabbá Bérczi Zsófia, az Élőkép Színház vezetője, ifj. Angster József unokája. Az Angster re-generációkat a jubileumi év alkalmából a Temesvári Magyar Napokon (szeptember 24), a budapesti Bethlen Téri Színházban (október 5) és a pécsi Bóbita Bábszínházban (október 19 és október 20) is láthatják ősszel a nézők.

A dokumentum- és fikciós elemeket vegyítő előadás korabeli újságcikkekkel, fotókkal, hang- és videofelvételekkel, a dokumentumok színpadra alkalmazásával és látványszínházi jelenetekkel idézi fel a gyár és a család történetét, a reformkor varázslatos hangulatát és az orgonák éteri hangját. Először a gyáralapító önéletrajzi írásának részletei elevenednek meg, majd a harmadik generáció vezetőinek és a gyár munkásainak vallomásain keresztül beleláthatunk a gyár felszámolásának tragédiájába. A műhelyt ugyanis, amely a Szent István Bazilika, a pécsi székesegyház és a szegedi dóm orgonáját is alkotta, 1949-ben államosították, vezetőit koholt vádak alapján elítélték, ifj. Angster Józsefet a szegedi Csillagbörtönbe küldték. Ezután katonai szekrényeket, hokedliket, úttörőfurulyákat, kutyaólat, de még koporsót is gyártottak a nagy múltú üzemben.

Bérczi Zsófia 20 éves korában dokumentumfilmet kezdett forgatni nagyapjáról, ami végül színdarabbá alakult. A filmhez készült rövid videóinterjúk közül néhány az előadásban is látható.

ANGSTER RE-GENERÁCIÓK

  1. Angster József: Grégory Chevalier

ifj. Angster József: Kalmár Ákos

Angster Erzsébet, Jusztusz elnök lánya és más nőalakok: Hrotkó Heléna

Angster Imre, Jusztusz elnök, Erkel Sándor, rajztanár: Takács Máté

  1. Angster József apja, céh elnök, Kosovits, Weich Péter: Kontúr Balázs

Asztalosmester, Weiss úr, Szautner Zs., Stach Mihály, versmondó: Molnár György

Angster Judit, nagynéni: Szalay Heni

Előadás- és látványterv, filmbetétek, narráció: Bérczi Zsófia

Díszletkészítő: Tankó Barnabás, Tankó Károly

Jelmezkészítő: Fodor Krisztina

Színpad- és fénytechnikus: Galkó Janka

Rendező: Bérczi Zsófia (ifj. Angster József unokája)



Az Élőkép Színház 2003-ban jött létre azzal a céllal, hogy vizuális és interdiszciplináris színházi előadásokat, akciókat és élő kiállításokat valósítson meg. Az Élőkép Színház alapítója és vezetője Bérczi Zsófia, vizuális kommunikáció tervező. Az Élőkép előadásaiban meghatározó a formailag és tartalmilag újszerű látásmód kifejeződése, a képzelet feltárása, átélhetősége, illetve ennek átadása, amely során kép, képzet és képzelet szerves egységet alkot előadóművészettel és installációval.

https://www.youtube.com/livingpictureco

https://www.facebook.com/Living-Picture-Theatre-and-Association-277313888961139



„Kevés művészformáció akad, amelynek neve és vállalt útja tökéletesen, mondhatni teoretikusan is összesimul, az Élőkép Társulat ilyen; elnevezése szakmai találat, a színpadi és nem színpadi műfajok felől közelítve egyaránt.” (Péter Márta)



 „Ami az ÉLŐKÉP munkáiban állandónak tűnik, az a szokatlanul koncepciózus, erős, érzéki, eleven látványvilág - mely nem csupán gyönyörködteti, hanem egyenesen berántja a nézőket.” (Tóth Ágnes Veronika)



Az Élőkép ősbemutatói:

- 2002 Változás kapui (Trafó-KMH)

- 2003 Octopus Tarot Labirintus (Sziget Fesztivál)

- 2004-2007 Morfománia I-VII (Komáromi Monostori Erőd, Oerol Festival (NL), Forte Marghera (I), Schloss Bröllin (D))

- 2003, 2005 Geranos (Millenáris, Artus)

- 2006, 2012 Lepkévé válás – Konspiráció (Trafó-KMH, Szkéné Színház)

- 2008 Élő morfológia (Collegium Hungaricum Berlin)

- 2008 Áramkörök (Maciva Hippodrom)

- 2011 A szőnyeg (Szkéné Színház)

- 2013 Darutánc (Szkéné Színház)

- 2013 Élő felszín (Szkéné Színház)

- 2014 Hullámtér (Műcsarnok)

- 2015 Fénygolyók (Bethlen Téri Színház)

- 2015 Ji Csing Labirintus (Sziget Fesztivál)

- 2017 Angster re-generációk (Bethlen Téri Színház)

http://temesvarimagyarnapok.ro/program

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/angster-re-generaciok-az-elokep-szinhaz-eloadasa-4/?instance_id=5916

www.zsolnaynegyed.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: