Elbeszélések, Gondolatok, Versek Építészet, Színház- és Képzőművészet, Mitológia, Történelem, Dzsessz- és Klasszikus zene, Tájak, Városok, Emberek, Érdekességek
Magamról
Valaha szebb napokat is látott nyugdíjas vagyok. Korábban hosszú éveken keresztül mikrobiológusként, tanárként éltem. Rövidebb ideig kisebb számítástechnikai cégeknél is munkát vállaltam. Az első számítógépemnek 22 évvel ezelőtt örülhettem. Tizenöt éve használok nyílt forráskódú, ingyenes, Linux operációs rendszert, valamint szoftvereket a korábbi, illetőleg a jelenlegi számítógépeimen. Néhány éve a weboldalaimat szerkesztem.
Keresés ebben a blogban
„Lighthouse” Kulturális és művészeti honlap
A „December 13.”társoldala a „LIGHTHOUSE” Kattintson a képre, ismerje meg!
Bár hazánkban is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan
odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar
alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat
jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig. A NAIK
Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag
Nonprofit Kft. (MKSZN) több ezer őshonos, magyar fajta őrzői, kutatói és
több száz fajta forgalmazói. Ők segítenek nekünk a termékcímkék mögé
látni: öt lépésben foglalták össze a magyar almafajták útját. A gyümölcsfajták útja 5 lépésben
A génbank
A NAIK által fenntartott génbankban található az a több ezer gyümölcs
változat, amelyek reprezentálják a hazai gyümölcs állomány
sokszínűségét. Az 1970-es években 12 kutató járta az ország kertjeit,
elhagyatott gyümölcsöseit, hogy begyűjtsék a fajtaváltozatokat, és az
akkor létrehozott gyűjtemény még ma is bővül újabb tételekkel. Ennek
része az a közel 800 fajtaváltozatból álló almaállomány, amely a
legkülönlegesebb tulajdonságokkal és legváltozatosabb formákkal
rendelkező, Kárpát-medencében honos tételeket őrzi.
Nemesítés
A fajták megőrzése mellett a gyümölcskutatók másik fontos feladata a
nemesítés, vagyis az új fajták létrehozása. A gyümölcsnemesítők
évtizedekkel előre próbálják megjósolni a fogyasztói igényeket, és ahhoz
igazodva alakítják ki a legkelendőbb gyümölcsfajtákat. A kívánt
tulajdonságokat ötvözik, és elkezdik az igen hosszas, akár 20-25 éven át
tartó nemesítési munkájukat, amelynek a végén egy eddig még soha nem
látott, új fajta jön létre.
A kutatók gyümölcsöse
A begyűjtött és nemesített fajtákat ültetvényekben őrzik, a NAIK és
az MKSZN telephelyein, valamint az ország egyéb területein. Hosszú
sorokban, hatalmas gyümölcsösökben sorakoznak a több évtizedes munka
során felnevelt gyümölcskülönlegességek, amelyeket folyamatos
odafigyeléssel, tartanak fenn, és kb. 25 évenként újratelepítenek, hogy
ne öregedjenek el a fák. A folyamat sok türelmet igényel, de nagy
előnye, hogy majdnem egész évben finom gyümölcsök állnak a kutatók és a
látogatók rendelkezésére.
A fajták ünnepe – a faiskola
Évente egyszer a kutatók megünneplik egész éves munkájukat: bemutató
ültetvényben mutatják be az aktuálisan elérhető fajtákat. Az itt
sorakozó különlegességeket bárki meglátogathatja, és kérésére az MKSZN
szakértői szaporítanak belőle több példányt. A termelőknek nagyon
előrelátóan, már ekkor le kell adni a rendelést azokra a fajtákra,
amelyeket 2 év múlva szeretnének hazavinni.
Beérik az alma
Ha elkészültek a szaporított egyedek, hazavihetjük őket a kertbe, és
elültethetjük. Az ültetésnek szintén megvan a megfelelő ideje és módja,
ebben is segítenek az MKSZN szakértői. Egy új almafácskának ismét nagyon
hosszú időbe, 2-3 évbe is telhet, amíg teremni kezd. A türelmes
gondozás viszont meghozza gyümölcsét: az eredmény a finom, ropogós,
magyar alma. http://www.naik.huhttp://www.naik.hu/ http://mkszn.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése