2017. szeptember 18., hétfő

A Varázsfuvola a Covent Gardenből
.

Royal Opera House 12 sikerdarabja látható a 2017/18-as évadban. A 2017/2018-as évadban hét budapesti és vidéki helyszínen láthatók majd a Royal Opera House előadásainak élő vagy csúsztatott élő közvetítései, illetve néhány esetben élőben rögzített felvételei, köztük a közkedvelt opera- és balettklasszikusok a világ élvonalába tartozó operacsillagokkal és vezető táncosokkal, de négy új rendezés is bemutatásra kerül a Covent Garden londoni operaházban.


A Royal Opera House (ROH) London legjelentősebb operaháza, műsorán a balettektől az operán át a nagyzenekari koncertekig a klasszikus zene minden műfaja megtalálható. Előadásain olyan művészek lépnek fel, mint az örök díva, Anna Nyetrebko, az ifjú tehetség, Szonja Joncseva a kiváló bariton, Thomas Hampson vagy világhírű tenor, Jonas Kaufmann.
A Royal Opera évadnyitó műve Mozart utolérhetetlen daljátéka, A varázsfuvola (szeptember 20., szerda) lesz. A Covent Gardenből először közvetített mű az Éjkirálynő birodalmába vezeti a nézőket, a parádés szereposztást a Papagenót alakító Roderick Williams neve fémjelzi.

Ezt követi majd Puccini szívbemarkoló tragédiája, a Bohémélet (október 3., kedd), melynek rendezője Richard Jones, az est karmestere pedig Antonio Pappano. A 19. század közepén játszódó rendezésben olyan kitűnő énekesek tolmácsolásában elevenedik meg a korabeli párizsi kulturális élet, mint Nicole Car, Michael Fabiano vagy Mariusz Kwiecień.
Verdi Rigolettója (január 16., kedd) David McVicar rendezésében tér vissza a ROH színpadára, az új felfogásban színre vitt darab a mantovai udvar kegyetlenségét és romlottságát hangsúlyozza. A pusztító erejű szívfájdalom színpadi ábrázolása Jonathan Kent Tosca-rendezésével fokozódik, (február 7., szerda), mely az 1800-as évek Rómájának veszedelmes zavargásaiból meríti cselekményét. Dan Ettinger karmesteri pálcája alatt olyan operacsillagok szólalnak meg, mint Adrianne Pieczonka, Joseph Calleja vagy Gerald Finley.
Frankfurti zajos sikere után a ROH színpadján látható újra Barrie Kosky Carmenje (március 6., kedd), a litván mezzoszoprán sztárral, Anna Goryachovával a címszerepben. Ez a rendezés hű Bizet eredeti operaváltozatához, feleleveníti a vígopera, a revü és a bohózat hagyományait, melyek a zeneszerzőt komponálásra ihlették. Az évad záró mozis operaközvetítése Verdi Macbethje (április 4., szerda). Az érzéki drámát Antonio Pappano vezényli, és a Covent Gardenben először Anna Nyetrebko alakítja a ravasz és manipuláló Lady Macbethet, partnere a darabban Željko Lučić.

A 2017/18-as Royal Opera House évad élő közvetítései között a Royal Ballet hat produkciója is műsorra kerül, elsőként az Egyesület Királyságban kasszasikerré vált Alice Csodaországban (október 23., hétfő), Christopher Wheeldon koreográfiájában. Lewis Carroll népszerű történetének balettváltozata valóságos orgia a szemnek: vetített alakokkal, dzsig tánccal és pazar jelmezekkel. A karácsonyi családi kedvencet, A diótörőt 2016 decemberében világszerte 130 000 mozilátogató tekintette meg. Idén (december 5., kedd) újra elbűvölik majd a nézőket a hópelyhek, az édességek birodalma és a bravúros tánctudás. Shakespeare családi tragédiája, a Téli rege ihlette Christopher Wheeldon Olivier-díjas koreográfiáját (február 28., szerda), melyet Joby Talbot érzelemdús zenéje tesz teljessé.

Az új ROH évad egy különlegességet is tartogat a balettrajongók számára: Leonard Bernstein születésének 100. évfordulójára egy balett-triptichonnal (három balettelőadásból álló esttel) emlékeznek (március 27. kedd). A Royal Ballet két vezető társkoreográfusának, Wayne McGregornak és Christopher Wheeldonnak új darabjait Liam Scarlett Bernstein 2. szimfóniájára, A nyugtalanság korára koreografált műve egészíti ki. Ezt követi a szív húrjait tovább pengetve a Royal Ballet legendás Manonja Kenneth MacMillan koreográfiájával (május 3., csütörtök), egy fiatal lány története, aki busásan megfizet azért, mert a vagyont választja az igaz szerelem helyett. Jules Massenet vadromantikus zenéje garantálja, hogy szem nem marad szárazon.
Az évad utolsó darabja A hattyúk tava (június 2., kedd) rég várt új koreográfiája,  Csajkovszkij örökzöld zenéjével. Marius Petipa és Lev Ivanov eredeti koreográfiájának szellemiségét szem előtt tartva Liam Scarlett és Frederick Ashton egy olyan merész, modern értelmezést vitt színpadra, amely minden bizonnyal emelkedett hangulatba hozza a világ talán leghíresebb balettjének közönségét.

A magyar közönség szeptember 20-tól a Pesti Vigadóban élő műholdas közvetítéseken, míg a budapesti Puskin moziban és 5 vidéki helyszínen (szolnoki Tisza Mozi, kecskeméti Otthon Mozi, szegedi Belvárosi Mozi, pécsi Uránia Mozi, debreceni Apolló Mozi) élőben rögzített, felvételről vetített előadásokon keresztül kapcsolódhat be az évad világszínvonalú programjába. Jegyek elővételben már kaphatók a helyszíneken.

A londoni Royal Opera House közvetítéseinek magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft, amely 2012-ben alakult, és úgynevezett alternatív, más néven esemény jellegű mozis tartalmakkal (opera-, balett-, jégtánc-, revü-, koncert- és színházi közvetítéssel, valamint múzeumi tárlatvezetéssel) foglalkozik. A Pannonia Entertainment küldetése, hogy minőségi művészeti tartalmakat, dokumentumfilmeket és művészfilmeket juttasson el elsősorban a művészmozikba, de kultuszfilmjei (Casablanca, Ben-Hur, 2001: Űrodüsszeia, Modern idők, Édes élet) multiplexekben is elérhetők.  Egyedülálló abban, hogy a premiereket „filmünneppé” alakítja, happeningeket és kiállításokat rendez.

  1. szeptember 20., szerda 20.15 Pesti Vigadó
Mozart: A VARÁZSFUVOLA - ÉLŐ 
Műholdas ismétlés: 2017. szeptember 24., vasárnap 15.00
Felvételről: 2017. szeptember 24., vasárnap 14.00 Puskin mozi
Julia Jones vezényli David McVicar lenyűgöző rendezésében Mozart A varázsfuvoláját. A parádés szereposztásra garancia Roderick Williams Papagenója.
Pamina: Siobhan Stagg
Tamino: Mauro Peter
Papageno: Roderick Williams
Papagena: Christina Gansch
Sarastro: Mika Kares
az Éj királynője: Sabine Devieilhe
Első hölgy: Rebecca Evans
Második hölgy Angela Simkin
Harmadik hölgy: Susan Platts
Monostatos: Peter Bronder
Templomi szónok: Sebastian Holecek
Első pap: Harry Nicoll
Második pap: Donald Maxwell
Első őr: Thomas Atkins
Második őr: Simon Shibambu
Közreműködik a Royal Opera kórusa és zenekara.

http://pannonia-entertainment.com
https://www.facebook.com/RoyalOperaHousekozvetitesek
 

Nincsenek megjegyzések: