2017. szeptember 23., szombat

Concerto Budapest évadnyitás
A Concerto Budapest közönségkényeztető nyitókoncertjén két zongoraverseny-élménnyel is gazdagodhatnak: Mozart saját maga számára komponált, virtuóz concertójával és Bartók kései, lírai énjét megmutató zongoraversenyével a Liszt-díjas Várjon Dénes előadásában. A koncert második felében az itthon oly ritkán hallható, Bruckner mágikus-misztikus motívumismétlésekkel teli IX. szimfóniája hangzik el. A művészek a koncertet a közelmúltban elhunyt legendás gyógytornász Dévény Anna emlékének dedikálják.


Két nagy zongoraverseny egy koncertrészben - méghozzá a Concerto Budapesttel szoros viszonyt ápoló Várjon Dénes szólójával. A no. 16-os D-dúr zongoraversenye 1784-ben, Mozart bécsi sikereinek magasan felívelő szakaszában keletkezett, és az ősbemutatón maga a szerző vitte diadalra e művét. Bartók Béla III. zongoraversenye 1945-ben, a komponista életének legvégén, az Egyesült Államokban íródott: Pásztory Dittának ajánlva és szánva, egyes monográfusi értelmezések szerint örökség gyanánt. Az emlékezetesen hatásos indítású, lírai zongoraverseny utolsó 17 üteméhez Bartóknak már csak az ütemvonalakat maradt ideje meghúzatni Péter fiával.

A szünet után még egy pályavégen komponált és befejezetlenül maradt alkotás: Anton Bruckner IX. szimfóniája. Bemutatójára csak évekkel a szerző halála után került sor, és máig egy sor verziója és befejezési variánsa vált ismertté, Scherzója pedig - mint e tétel Brucknernél általában - lenyűgözően hatásos. Az ajánlás ebben az esetben nem élettársnak szól, hiszen Bruckner életfogytig agglegény maradt, hanem magának az Istennek: "dem lieben Gott".

A program:
Mozart D-dúr zongoraverseny, K.451
Bartók III. zongoraverseny
Bruckner IX. (d-moll) szimfónia
Közreműködik Várjon Dénes zongora
Vezényel Keller András

  1. szeptember 23. szombat 19.30
  2. szeptember 24. vasárnap 19.30
Várjon és Keller - Évadnyitó hangverseny
Zeneakadémia

http://www.concertobudapest.hu
 

Nincsenek megjegyzések: