2017. szeptember 17., vasárnap

Somlói Juhfark Ünnep – másodszor




.
A Somlói Juhfark Ünnep helyi borászok összefogásával azért jött létre, hogy egy helyen, egy időben, a legteljesebben megmutassa az érdeklődőknek a borvidék legfontosabb fajtáját. A reprezentatív sétáló kóstolón az érdeklődők megismerhetik az elmúlt 10 év legjobb évjáratainak legkülönbözőbb stílusban elkészített juhfarkjait.


Az eseményen 14 borászat vesz részt, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott boraival.
Mi tesz egy borvidéket kiemelkedővé? A Somlónak a legkiválóbbak közé tartozó termőhelyei és jól kommunikálható, unikális fajtái vannak, évszázados bortermelői tradíciókkal, a legkorszerűbb technológiával, és elkötelezett borászokkal. Minden megvan ahhoz, hogy ezt a borvidéket világviszonylatban is a legnagyobbak között tartsák számon. De az is kell, hogy az itteni termelők ezt tudatosítsák magukban, hangsúlyozzák a csak rájuk jellemző különlegességeket, és boraikat összehangoltan, közösen is a közönség elé tárják.

Ezért született meg a Somlói Juhfark Ünnep, amelyet szeptember 23-án már második alkalommal rendeznek meg Somlójenőn, a Tornai Pincészetben: egyszerre, egy helyen 14 borászat 26 tétele kóstolható meg. Kizárólag juhfark, amelyeket szigorú bírálati követelmények alapján válogattak az előzetes zsűrizésen, külső szakértők részvételével.


A juhfark a Somló fajtája. Itt született, itt érzi legjobban magát, az itteni juhfark produkálja a legjobb eredményeket a nagy világversenyeken. De nem könnyű a legjobbat kihozni belőle. Vékonyhéjú, nehezen termeszthető szőlő. Fürtjének felső része széles, majd gyorsan elvékonyodik, és alul visszakanyarodik. Itt megül a hajnali pára, ami könnyen a károsodásához vezet. Különleges bánásmódot igényel, de az egészséges, jó minőségű szőlőből készített bora igazi különlegesség.

A Somló egyedi, vulkanikus talaja és éghajlata tökéletesen megfelel ennek a fajtának. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és jó pár évig a legjobb formáját mutatja. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. Az igazi különlegességek az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt, testes tételek, de kiemelkedő minőséget ad könnyedebb, reduktív eljárással készült változata is. Beszédes tény, hogy a világ egyik legbefolyásosabb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en  a Tornai Pincészet éppen juhfarkkal ért el olyan eredményt, amilyenre még nem volt példa a verseny több évtizedes történetében: ugyanarról a borvidékről ugyanaz a fajta az utóbbi három évben zsinórban elnyerte a legmagasabb elismerést, a Trófea díjat.

A fajta egyedülálló bemutatója a Somlói Juhfark Ünnep. Legalább négy okból. Reprezentatív, hiszen megkóstolhatók az elmúl 10 év legérdekesebb tételei. Személyes és hiteles, mert a borok készítői kínálnak, és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a kérdésekre. Nem megismételhető, mert a borokkal együtt élvezhető a Somló összetéveszthetetlen varázsa is. És érdekes kiegészítő programok, workshopok, vezetett somlóhegyi kóstoló-túra és pincelátogatás teszi még színesebbé az eseményt.

A szervezők Budapestről külön buszjáratot is indítanak, és gondoskodnak a vendégek oda-visszajuttatásáról a környékbeli szálláshelyekről.
http://www.tornaipince.hu/hu/hirek/ii-somloi-juhfark-unnep

Résztvevő pincék: Barcza Pincészet, Bogdán Birtok, Fekete Pince, Géró Péter, Hegedűs- Szabó Pincészet, Kolonics Károly, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Somlói Vándor, Spiegelberg Borpince, St.Margit Pince, Szabó Pincészet, Szóló Szőlő, Tornai Pincészet.

  1. szeptember 23.
Somlói Juhfark Ünnep
Tornai Pincészet – Somló hegy

http://www.tornaipince.hu

Nincsenek megjegyzések: