2017. szeptember 24., vasárnap

Rövidfilm készült az Alzheimer világnap alkalmából




.


A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket, családjukat érinti nap, mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak  a demenciában érintett betegekre, hanem családjukra is, amelyre a  Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmes alkotással hívja fel a figyelmet.


Így született meg a Vasárnap című kisfilm. Az apa és fia bensőséges, a betegség miatt mégis lassan kiüresedő és fájdalmas kapcsolatát feldolgozó történet főszereplői Keresztes Tamás és Horváth Károly.
A filmet Dömötör Tamás színház- és filmrendező rendezte, az operatőre pedig az a Maly Róbert volt, akit az Oscar díjas Mindenki című rövidfilmből ismerhet a közönség. A kreatív koncepció fejlesztése és a gyártás pedig a számos rövidfilmet és videóklipet készítő Umbrella kezében volt.
A Vasárnap valódi emlékekből merít. A rendező Ronald D. Laing pszichiáter Tényleg szeretsz? Gubancok című műve alapján dolgozta ki a forgatókönyvet, melyben a szerző saját, Alzheimer- beteg édesapjával történő beszélgetéseit jegyezte fel.
A Magyar Telekom a betegség megrázó pillanatait bemutató kisfilmmel a nézőket arra invitálja, hogy  támogassák a demencia elleni küzdelmet, és segítsék a kutatók munkáját.
a Sea Hero Quest VR játékkal, mely a Deutsche Telekom virtuális valóság játéka, és a tavalyi nagysikerű mobil applikáció második körös verziója. A játékban résztvevők anonimizált adatait egy a demencia megelőzését és gyógyítását célzó nemzetközi kutatásban használják fel. 2 percnyi játék 5 órányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál.

2016-ban közel 3 millió ember töltötte le a játékot, ezzel pedig több mint 12 ezer év laboratóriumi kutatás volumenének megfelelő anyagot gyűjtöttek össze a szakemberek.
Ezzel a kezdeményezéssel a technológiai innovációt és a játékok hasznos célok érdekében történő felhasználását kívánja elősegíteni a Telekom.

Hol lehet játszani és így részt venni a kutatásban?
Telekom üzletek:
Budapest Westend Bevásárlóközpont
Miskolc belváros
Pécs Árkád Bevásárlóközpont
Székesfehérvár Alba Bevásárlóközpont
(nyitvatartási napokon 10.00 – 18.00)
InGame kávézó : http://www.in-game.hu
Play VR: http://www.playvr.hu
 

Nincsenek megjegyzések: