2017. szeptember 17., vasárnap

2017. szeptember 18-án nyílik a Lánchíd Szalon




.

Nemrég készült el a Meeting Point nevű társasági együttlétet szolgáló reprezentatív találkozóhely a Lánchíd u. 7–9. szám alatt. A Meat Boutique étteremmel összekötött hangulatos helyiség ad otthont a Lánchíd Szalonnak, amely 2017. szeptember 18-tól kulturális programokkal várja érdeklődő közönségét.


Dr. Berendi Péter, a Roland Divatház alapítója, Léner András rendező és dr. Rudas László, a Szalon tulajdonosa közösen döntöttek arról, hogy különböző művészeti ágaknak – színháznak, irodalomnak, zenének és különböző stílusú tematikus esteknek – teremtenek otthont a budai játszóhelyen.

Céljuk, hogy a Lánchíd Szalon ne csak színház, ne csak különböző művészeti események színhelye, hanem elsősorban SZALON, a gondolkodó emberek találkozóhelye legyen. Ezzel a törekvésükkel szeretnék szalonjukat a budapesti közönség számára szerethetővé tenni. Elgondolásuk szerint a Lánchíd Szalon egy olyan fórum is, ahol a betérők megkapják az együttlét örömét, lehetőségét, ahol beszélgethetnek, vitatkozhatnak, kérdéseket tehetnek fel, kérdésekre felelhetnek. Az alapítók fő célja, hogy azokat a művészeket, társadalmunk kiemelkedő, elismert gondolkodóit mutassák be, szólítsák meg, akik mindannyiunk számára fontosak.

Vajon a szervezők mit gondolnak arról, hogy Szalon?
A színészek, az előadók és a közönség egy térben foglalnak helyet, egy közösséget alkotnak, ami lehetőséget kínál egy különleges, intim, szinte személyre szóló kapcsolatra előadó és néző között. A kezdeményezés „atyjai” társadalmi feladatnak tekintik a közösségi érzés, a közös gondolkodás kialakítását, a párbeszéd készségének erősítését. Mindezt családias, baráti körben, együtt szórakozva, a betérők kulturális igényét kielégítve képzelik el.

Lánchíd Szalon 2017-18-as évadterve

Klezmer Kabaré
Humorban hempergetett klezmer
Közreműködik Garai Róbert és a Sabbathsong Klezmer Band kamaraváltozata: Masa Tamás C Anita, Bódi Mónika, Szabó Bálint és Csányi Sándor. Szeptember 18-án, hétfőn este hétkor, a Lánchíd Szalon első előadásán megtudhatjuk, ki az a Paksi samesz, mivel „házalt” az Örökkévaló, ki volt Elimelech rabbi. A zenei világot a Sabbathsong együttes és a csodálatos hangú Masa Anita, a zsidó humort pedig – a villámtréfák mellett – Raj Tamás, Ungár Richárd, Vadnai László írásainak színpadi átirata szolgáltatja.

K.O. – Karafiáth Orsolya és íróvendégei
Minden alkalommal kortárs irodalmunk egy-egy nagyszerű és érdekes alkotóját hívjuk magunk közé, és az estek során nem az aktuális megjelenésekre, inkább a pálya egészére fókuszálunk. Ránézünk, elidőzünk, Karafiáth Orsolya rákérdez – és az író mesél. Szeretnénk megmutatni az író/költő olyan arcát, amit nem vagy kevésbé ismerünk. Mindeközben előkerülnek az írók szövegei is, valamint a zene, az előadóművészet, a régi fényképek – és még ki tudja, milyen meglepetések.
  1. szeptember 25 – Háy János
  2. október 16 – Erdős Virág

Hegedűs D. Géza bemutatja a Nemzet Színészeit
A sorozat célja, hogy a nagyszerű művészeket intim környezetben még jobban megismerjünk a Vígszínház kiváló színművészének segítségével. A művész beszél önmagáról, életéről, munkásságáról – Hegedűs D. Géza kérdezi. A közönség is kérdezhet, hiszen az estnek társasági, baráti, szinte családi együttlétnek kell lennie. Otthon lehetünk, ahol vallunk egymásnak önmagunkról, az életről.
A sorozat első vendége október 18-án Molnár Piroska.

Örökséghagyók – beszélgetéssorozat
A minden hónap harmadik hétfőjén tartandó esteken olyan értelmiségiek lesznek Standeisky Éva beszélgetőtársai, akik úgy élték meg az elmúlt ötven-hatvan évet, hogy képességükkel, tudásukkal, közéleti elkötelezettségükkel szellemi örökséget teremtettek. Lesz közöttük író, történész, zenetudós, újságíró, régész, szociológus, pszichológus. Egyéniségük, munkásságuk bemutatása segíthet abban, hogy jobban megismerjük és megértsük a mögöttünk hagyott rendszer- és rezsimváltozásokban bővelkedő, emberpróbáló évtizedeket és a sokszínű, problémáktól ugyancsak nem mentes jelenünket. A beszélgetést a vendég által választott, az ő személyiségéhez kötődő zenei, képzőművészeti, fotográfiai, mozgóképi és szépirodalmi illusztrációk teszik teljesebbé. Az összejöveteleket a feltett kérdésekhez kapcsolódó rövid jelenetek egészítik ki. Szerzőjük Kácsor Zsolt, előadóik fiatal színészek. Az estek rendezője Léner András.
Az első vendég Spiró György lesz október 23-án.

Papageno-estek
A zenés beszélgetések zömében olyan kivételes fiatal muzsikusok kapnak bemutatkozási lehetőséget, akik már komoly dolgokat tettek le az asztalra, és minden esély megvan rá, hogy a közönség a jövő egyik csillagát ismerheti meg testközelből, egy bensőséges hangulatú estén. A többi beszélgetés témája egy-egy aktuálisan érdekes témát vagy produkciót boncolgat – ide tartozik az első, október 26-i beszélgetés is, amelynek témája egy igazi újrafelfedezés: Meyerbeer idehaza kevéssé ismert operája, A hugenották bemutatója lesz október 28-án a Magyar Állami Operaházban.

„Tohuva vohu” – „Üres és fénytelen”
Radnóti Zoltán rabbi előadása
A zsidó hagyomány (Biblia) ezzel a két héber szóval jellemezte azt a korai világot, amibe Isten nemsokára színt és életet ültet. Előadássorozat mindazoknak, akik szeretnék közös gondolkodással az űrt értékekkel megtölteni, és a fénytelenséget értékké változtatni. Aki segít: Radnóti Zoltán rabbi és egy meghívott barátja, aki megtisztel bennünket.

A különböző kulturális programok kísérő meglepetéseként fogadóitalt és apró étvágycsináló falatokat, esetenként vacsorát fogyaszthatnak a Lánchíd Szalon vendégei.

https://lanchidszalon.hu
https://www.facebook.com/lanchidszalon

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: