2017. szeptember 25., hétfő

Kezdődik a 12. Múzeumok Őszi Fesztiválja




 Idén ősszel több mint 90 hazai településen 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte a 2017. november 12-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválján. Az idei rendezvénysorozat a látogatóbarát múzeumok koncepcióját szem előtt tartva és Szabó Magda születésének századik évfordulója apropóján „Az ajtó nyitva áll” jelmondat köré szerveződik.


A hazai irodalmat meghatározó jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékára, az irodalom múzeumi környezetben játszott szerepére is ráirányítja a figyelmet. A nyitott ajtó több mint jelkép: a múzeumok a fesztivál alatt vendégségbe hívják mindazokat, akik nyitott szemmel, kíváncsisággal és érdeklődéssel fordulnak feléjük. A Múzeumok Őszi Fesztiválja változatos programokkal, megnyitott múzeumi kapukkal nem pusztán a kulturális értékek megőrzésére, fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, hanem szeretné a 21. századi modern emberek számára is kézzelfoghatóvá, megélhetővé tenni a múzeumok világát. A programsorozat találkozások sokszínű lehetőségét kívánja megteremteni múzeum és közönsége között, minden generáció számára.

A rendezvénysorozat közönség- és szakmai programjai idén tizenegy tematika köré csoportosulnak. A fesztivál kiemelt célcsoportjai közé tartoznak a pedagógusok, iskolai osztályok, oktatási intézmények, valamint a kisgyerekes családok, akiknek több tematika is izgalmas programokat kínál.

A tavalyi év újdonságként indított Ősz(i)re Hangoltunk tematika idén Múzeumi szünetelő néven kínál hasznos és aktív időtöltést
(napközis táborokat, családi napokat) a családoknak, diákoknak.

A Lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája elsősorban a pedagógusokkal kívánja megismertetni a múzeumok adta lehetőségeket, arra ösztönözve őket, hogy az iskolán kívül is használják ezt az ismeretátadási formát.

Az Óvodapedagógusok Napja a legkisebbekkel foglalkozóknak nyújt lehetőséget a múzeumi programokba való bekapcsolódásra, találkozásra, tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre.

2017-ben az Irodalmi találkozások a múzeumban című, új fesztiváltematika a múzeumok és az irodalom újszerű kölcsönhatására építve kínál érdekes programokat.

Újra meghirdették a korábban nagyon népszerű Pincétől a padlásig tematikát, az ehhez kapcsolódó programokon a múzeumi kulisszák mögé lehet majd bepillantani.

Az Utazó Múzeum keretében a muzeális intézmények munkatársai kilépnek az intézmények falain kívülre, és csere- vagy vándorkiállítások szervezésével, közterületekre kitelepülő programokkal, szabadtéri kiállításokkal lepik meg a járókelőket, bőröndmúzeumaikkal pedig oktatási intézményeket is felkeresnek.

Mára már elfeledett vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által gyakorolt régi mesterségek élednek újjá a Mesterek és alkotók tematika keretében szervezett programok és kiállítások jóvoltából, és kortárs alkotók műhelytitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők.

Rendhagyó városnéző séták, biciklis túrák, irodalmi emléktúrák várják a vállalkozó szelleműeket a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika keretében.

A 16+ Múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban tematika az ifjúságnak, ezen belül is elsősorban középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek kínál olyan programokat, amelyeken a résztvevők interaktív módon oldhatják meg a krimik világát idéző és gondolkodásra késztető feladványokat.

A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kiállítás-megnyitók, közönség találkozók, szakmai előadássorozatok, jeles napokhoz kötődő rendezvények vagy játékos családi délutánok várják a közönséget.

Az idei fesztiválból sem maradnak ki a Szakmai programok, amelyeknek egy része a rendezvénysorozat fő üzenetéhez – „Az ajtó nyitva áll!” − kapcsolódik, másik része pedig egyéb sajátos témákat középpontba helyező programokkal várja a szakma- vagy társszakmabeli érdeklődőket.

2017-ben két központi szervezésű országos nagyrendezvényre kerül sor a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2017. szeptember 25-én a rendezvénysorozat nyitányaként a XV. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át a
Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és Múzeumpedagógiai Életműdíjat. A IX. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciának a Dobó István Vármúzeum ad helyet, ahol az irodalom múzeumi jelenlétét, széles körű felhasználását vitatják meg a résztvevők.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja és a Magyar Turisztikai Ügynökség ezévi együttműködésének köszönhetően a fesztivál ideje alatt idén is biztosított lesz a kedvezményes szállásfoglalás lehetősége a résztvevő múzeumok településein. A tavalyi évhez hasonlóan az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljának eseményei és helyszínei az MTA SZTAKI által készített EVENT@HAND MOF ingyenes és offline mobil alkalmazásban is elérhetők lesznek, ráadásul az idei évben az applikáció egy kedves kis játékkal is bővült, melyben Múzeumok Őszi Fesztiválja immár 5. évébe lépő kabalája is szerepet kap.

  1. szeptember 25 - november 12.
Múzeumok Őszi Fesztiválja

http://www.oszifesztival.hu
 

Nincsenek megjegyzések: