2017. szeptember 26., kedd

Mozart fiatalokra szabva – Figaro 2.0 az Erkel Színházban




.
Foto: Rákossy Péter
A Figaro házassága Hábetler András operaénekes és rendező által újragondolt változata 2017. szeptember 25-én az Erkel Színházban is debütál. A Figaro 2.0 névre keresztelt produkció legtöbb előadása a középiskolásoknak meghirdetett OperaKaland sorozatban szerepel, ám három alkalommal a nagyközönség is megtekintheti Mozart népszerű vígoperáját.

A 2013-ban a Városmajori Szabadtéri Színpadon debütált Figaro-változat Ókovács Szilveszter felkérésére lett a Gördülő Opera-sorozat része, s így a 2015/16-os évadban bejárta az országot. Vándorútjáról hazatérve, Szeged, Győr, Kaposvár, Szolnok, Miskolc, Székesfehérvár és Sopron után a darab az idei évadban az Erkel Színházban mutatkozik be az OperaKaland keretein belül, ahol 30 ezer középiskolás számára válik elérhetővé Mozart egyik legismertebb színpadi műve. Magyarország legnagyobb szabású színházi oktatási programjában az elmúlt években már több mint 200 ezer diák vett részt olyan, a dalszínházi műfajjal való megismerkedést segítő, könnyen befogadható előadásokon, mint a Bohémélet 2.0, A varázsfuvola, a Bánk bán vagy a Szöktetés a szerájból.
A Figaro házassága Köteles Géza zenei vezető szerint a lehető legalkalmasabb opera a mai fiatal közönség számára, mert „a szereplők hétköznapi emberek, ugyanolyan viszonyokkal, mint ma”. Ennek a párhuzamnak a még könnyebb felismerésében segít az áthangszerelés és a szöveg átdolgozása is. Hábetler András szerint „az opera sikere nem önmagában a jelmezeken és a díszleten múlik, hanem azon, hogy ezek a kiegészítők mennyire tudják megvilágítani a kompozíció lényegét”.
A Figaro 2.0 szeptember 25. és október 13. között csaknem minden nap, összesen 21 alkalomal kerül színre, a szeptember 30-i, október 1-jei és október 8-i előadásokra a nagyközönség is jegyet válthat. A Juhász Kalatin által megtervezett külsőségek közt a főbb szerepekben Geiger Lajos, Kovács István, Káldi Kiss András, Fodor Beatrix, Szabóki Tünde, Miksch Adrienn, Cser Krisztián, Palerdi András, Bakonyi Marcell, Keszei Bori, Wierdl Eszter és Molnár Ágnes látható és hallható majd, az előadásokat Horváth József, Halász Péter, Dénes István és Jankó Zsolt vezényli. A zenei átdolgozást Köteles Géza, a szöveg korszerűsítését és a rendezést Hábetler András jegyzi.
További információ az előadás adatlapján található.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: