2017. szeptember 23., szombat

Őszi tippek a tökéletes bor-sajt párosításhoz




.

Nem kell gyászolni a nyarat, hiszen a szeptember érkezésével végre beköszöntött a szüret és a borfesztiválok időszaka. Itt az idő, hogy elővegyük a féltve őrizgetett isteni borokat, válasszunk hozzá egy-két pikáns sajtot és lenyűgözzük a barátainkat! Ahhoz azonban, hogy ne fulladjon kudarcba a házi borkóstolónk, nem árt megfogadnunk pár aranyszabályt. A Tihany Camembert szakértőinek tippjeivel most megtudhatjuk a tökéletes bor-sajt párosítás titkát.


A párosítás aranyszabályai:
  1. Lehetőleg azonos régióból származó termékeket válasszunk
Nem érdemes e tekintetben nagyon vaskalaposnak lennünk, de általában az ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékek nagyon jól kiegészítik egymást, így nagyot nem tévedhetünk, ha ezt a tanácsot követjük.

  1. Bor és sajt ízintenzitása legyen hasonló
Az könnyen belátható, hogy egy nagyon erős, érett sajthoz érdemes egy hasonlóan intenzív ízű bort választani. Egy enyhébb ízű sajtot így nem dominál egy erős vörösbor, vagy könnyű fehérbort egy érett sajt. Nem kell mindenáron megreformálnunk a gasztronómiát, inkább törekedjünk az ízek harmóniájára.

  1. Válasszuk az alacsonyabb alkohol tartalmú borokat
Csak a legérettebb sajtokat érdemes magas alkoholtartalmú borokhoz választani, egy könnyedebb sajt nem képes „felvenni a versenyt” egy nagyon tüzes vörösborral, vagy éppen egy likőrborral.

  1. Gyümölcsös borokhoz válasszunk kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat
Egyensúly, egyensúly, egyensúly: egy könnyed sajthoz, könnyed bor dukál, válasszunk reduktív fehérbort, vagy rozét ezekhez a sajtokhoz.

  1. Érett sajtokhoz válasszunk testesebb borokat
Az érett penészes sajtok teljesebb élményt nyújthatnak egy öregebb, testes vörössel, vagy akár a természetesen magas cukortartalmú borokkal.

Most hogy ismerjük az aranyszabályokat, melyik sajthoz milyen bort válasszunk?

  1. Camembert, brie
Borválasztás szempontjából mindenképpen a fehérpenészes sajtok adják az egyik legváltozatosabb sajtkategóriát. Magas zsírtartalmuk mindenképpen tüzesebb borokat, vagy akár habzó borokat kíván. A sajt érettsége döntő szempont lehet a bor választásnál: egy kevésbé érett sajthoz inkább fehér (pl.: Tokaji Furmint), érettebbekhez rosé vagy testesebb vörösbor (Cabernet Sauvigon) dukál.

  1. Ementáli típusú sajtok
A svájci gyökerekkel rendelkező lyukacsos sajtok, mint amilyen például a magyar Pannónia is, általában üde, gyümölcsös aromájú, de teltebb vörösborokat kívánnak. Ezekre jó példa egy pohár Pinot Noir vagy Merlot.

  1. Kéksajtok
A nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kék nemes penésszel érlelt sajtok mindenképpen karakteresebb borokat kívánnak. Kitűnő párosítás lehet hozzájuk egy édes desszertbor, mint például a Tokaji Aszú, vagy egy tüzes vörösbor, mondjuk egy Shiraz.

  1. Kecskesajt
A kecskesajt és a Sauvigon Blanc párosítása már-már gasztronómiai közhelyszámba megy, de ez nem véletlenül alakult így. A lágy, jellegzetes ízű sajthoz mennyeien illik ez az élénk savú, jellegzetes illat- és ízvilágú reduktív fehérbor.

  1. Füstölt sajt
Az intenzív füstös aromákat felvonultató sajtokhoz lágy, kerek, üde fehérbor javasolható. A Szürkebarát, a Hárslevelű vagy a Királyleányka is tökéletes kiegészítője lehet mondjuk egy szelet Karaván sajtnak.

Ez a pár javaslat jó alapot adhat a legfinomabb ízpárok megtalálásához, de természetesen a borpárosítás szabályait is érdemes néha felrúgni, így bátor kísérletezéssel mindenki megtalálhatja az egyéni ízlésnek leginkább megfelelő párokat.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: