2017. szeptember 20., szerda

Őszi szünetben irány a világ legszebb országa




.

Az utazók kedvencének választott Skócia ősszel is ellenállhatatlan úti cél. Talán nem meglepő, hogy mesésen zordon tájaival, képtelen zöldjeivel és sejtelmes legendáival Skócia végzett az első helyen a Rough Guides utazási portál olvasói körében indított szavazáson.


A világ legszebb országa toplista nyertese szerencsére a magyar kalandorok számára sem elérhetetlen úticél. Ezért érdemes már most megtervezni az őszi vakációt és meghódítani az érintetlen természet és a kísértetkastélyok földjét.

Bár Skócia hosszú hónapokig is képes újabbnál újabb titkokkal és csodákkal meglepni bátor felfedezőit, már egy néhány napos körutazás alatt is örök élményeket szerezhetünk a romantikus tájakon barangolva. Kezdjük kalandunkat Edingburgh-ban: sétáljunk végig az edinburgh-i várat a királynő rezidenciájával, a Holyroodhouse-palotával összekötő Királyi mérföldön, vessük bele magunkat a múzeumok és történelmi emlékhelyek kavalkádjába. Miután magunkba szívtuk a modern pezsgést és ősi tekintélyt ötvöző főváros hangulatát és megkóstoltuk a tradicionális haggist, folytassuk utunkat a mesés észak felé.

Kanyarodjunk Stirling, azaz Deres irányába. A Trónok harca Starkjainak otthonát ugyanis a Stirlingben található 13. századi Doune vára szolgáltatta. A „élet vizének” földjén nem haladhatunk végig anélkül, hogy megízlelnénk az igazi skót whiskyt. A Cairgorms Nemzeti Park csúcsai felé tartva álljunk meg egy kóstolóval egybekötött túrára Skócia legrégebbi működő lepárlóüzeménél Glenturretben. Az 1775-ben alapított szeszfőzdében születik az ország kedvenc whiskyje, a The Famous Grouse is.

A Brit-szigetek legnagyobb nemzeti parkja a túrázók paradicsoma: a gazdag vadvilágot rejtő, lélegzetelállító hegyek között akár rénszarvasokkal is találkozhatunk. Mindössze egy órányi autóútra pedig egy sokkal titokzatosabb vad vár bennünket. Az egész világot zavarba ejtő élőlényt, a Loch Ness mélységeiben rejtőző Nessie-t a tó partján magasodó Urquhart várának romjairól leshetjük meg. Kísérteties romokból és romantikus kastélyokból bőven választhatunk a skót Felföldön vándorolva, de semmiképpen se hagyjuk ki a három tengeröböl találkozásánál 1220 óta komoran őrködő Eilean Donant, a Hegylakó főszereplőjének, Duncan MacLeod klánjának otthonát.

Délre tartva a lenyűgöző Glencoe-szorosba érünk. A Harry Potter-filmekben és a James Bond-univerzum huszonharmadik tagja, a Skyfall zárójeleneteiben is megörökített „Sírás Völgye” a McDonald klán szörnyű lemészárlásáról kapta a nevét, de égbe törő magaslataival, zúgó patakjaival és vízeséseivel ma a turisták egyik legnépszerűbb célpontja.

Körutunkat koronázzuk meg egy mozgalmas látogatással az ország kulturális fővárosában. Glasgow hetven parkkal, rengeteg színházzal, számos múzeummal és galériával várja az aktív pihenés híveit. Az igazi csemegékre áhítozók ne hagyják ki a Skótduda Múzeumot, a viktoriánus Necropolist, és búcsúként kortyoljanak el egy csészével a helyiek kedvenc teázója, a 19. századi lóistállóból átalakított Tchai-Ovna különlegességei közül.

https://www.roughguides.com
https://www.roughguides.com/destinations/europe/scotland

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: