2009. november 27., péntek

A legjobb önéletrajzminták




Nem sikerült mutatósra az önéletrajzod? Ékeskedj más tollával: használj mintákat!




Az önéletrajz legfontosabb feladata, hogy a munkaadót képviselő HR-es munkatárs, asszisztens gyorsan felmérhesse, rendelkezel-e az állás betöltéséhez szükséges kompetenciákkal. Neked pedig azért különösen fontos, mert képzettségedet, szakmai múltadat az adott elvárásoknak megfelelően hangsúlyozhatod. Ezért különös jelentősége van, hogy a jól áttekinthető, kellemes stílusban, hibátlan helyesírással megírt önéletrajzodat mindig az aktuális álláshirdetés kívánalmai, a cég profilja szerint frissítsd fel.
Bár a kreatív munkakörök betöltésekor nagyon sokat számít, mennyire egyéni az önéletrajzod és a motivációs leveled, a legtöbb munkavállalótól mindössze jól átlátható, logikus felépítésű CV-t várnak. Ilyen önéletrajzot pedig akkor is könnyen összeállíthatsz, ha egyébként hadilábon állsz a szövegszerkesztő programok komolyabb funkcióival. Az interneten jobbnál jobb, a különböző elvárásoknak megfelelő önéletrajzmintákat találhatsz. Válaszd ki a számodra és az adott munkahely kívánalmainak legmegfelelőbb önéletrajzokat, töltsd ki az adataiddal, és már küldheted is.

Tipp!

Kattints ide! Részletesen olvashatsz arról, hogy a döntéshozók milyen önéletrajzot tartanak megfelelőnek.

Milyen önéletrajzminták vannak?

A leggyakrabban alkalmazott minta a kronologikus önéletrajz, ahol az álláskereső a tanulmányokat és a szakmai múltat fordított idősorrendben sorolja fel. Bár ez a sablon elég feszes szerkezetet diktál, az adatokat kiegészítheted azzal, hogy 2-3 mondatban a karriercéljaidról is beszámolsz. Ha élsz ezzel a lehetőséggel, mindenképp szakadj el a sablonos mondatoktól.

Ha a cég és az álláshirdetés alapján fontosabbnak tűnnek az egyéni képességeid és a korábban elért eredményeid, akkor válassz funkcionális életrajzsablont. Akkor is javasolják ezt a formát, ha a korábbitól eltérő munkakörben próbálnád ki magad, vagy szakmai múltad túlságosan szerteágazó.

Bár a mintákon nem jelennek meg a korábbi munkáltatók adatai és a munkaviszony dátumai, nem árt, ha a te figyelmed erre is kiterjed, mert a fenti adatok hiányában bizalmatlanság alakulhat ki a pályáztatóban.
Az Europass önéletrajz, az Európai Unió által létrehozott, egységes formanyomtatvány. Előnye, hogy 26 nyelven ingyenesen letölthető az internetről, sőt online is kitölthető. Nyolc pontból áll, amely pontok – vagy egyes részeik – szükség szerint törölhetők vagy bővíthetők:

Tipp!

A Profession.hu-n több nyelven letöltheted a fent említett mintákat, az Önéletrajzírás.lap. hu-n pedig még több információt találhatsz.

Hogy is csináljam?

Bármilyen jó az önéletrajzminta, ahhoz, hogy a döntéshozóig eljuthass, nagyon fontos, hogyan töltöd ki a rovatokat. Vigyázz, ne legyél terjengős, próbáld összegezni kategóriánként a rólad szóló információkat!

  • Személyes adatok

A személyes adatok pontos közlése alapvető jelentőségű, hiszen ennek alapján keresnek meg. A következő adatok kitöltését véletlenül se felejtsd el: teljes név, lakcím, telefonszám, melyen napközben elérhető vagy, e-mail cím.

Tipp! A születési dátumot inkább kerüld el, mert a korod miatt lehet, hogy egyből félreteszik önéletrajzodat. Az iskolai adatokból úgyis kiderül, hány éves vagy.

  • Fénykép

Bár nem kötelező, de jól mutat, ha a személyes adatok mellett, jobb oldalon igazolványkép is szerepel. A kép ne szabadidős tevékenység közben ábrázoljon!

Tipp! Ha nem értesz a képszerkesztéshez, hívj hozzáértő segítséget, nehogy egy rosszul sikerült fotó miatt ess ki az első rostán.

  • Képzettség

A jelenből kiindulva kronologikus sorrendben tüntesd fel a szakmai képesítést/képesítéseket (iskolákat, tanfolyamokat).
Írd le az iskola pontos nevét, rövidítések nélkül, és add meg a pontos dátumot, mettől meddig tanultál az intézményben.

Tipp! Ha van magasabb végzettséged, korod miatt fölösleges a középiskolát feltüntetned.

  • Szakmai tapasztalat

Negatív időrendben sorold fel eddigi munkahelyeidet, beosztásaidat. Kezdd az évszámmal és a cég megjelölésével, ezt kövesse pozíciód, végül a feladatok, amelyeket elláttál. A cégeket a feladatok és a felelősség érdekli. Légy tárgyilagos, ne vessz el a részletekben!

Tipp! Gondolj arra, hogy nem mindenki ismeri legutolsó munkahelyedet. Röviden határozd meg a cég tevékenységét, s hogy te milyen szerepet játszottál a vállalati hierarchiában, munkamegosztásban. Ha vezető voltál, tüntesd fel, hány embert irányítottál.

  • Képességek, készségek

Olyan személyiségjegyeket adj meg, amelyekkel valóban rendelkezel, és amelyek fontosak az adott állásban. Később úgyis minden kiderül, a valós erősségeidet domborítsd ki.

  • Nyelvismeret

Ha a pályázott álláshoz nyelvismeret szükséges, az interjú során minden bizonnyal próbára teszik nyelvtudásodat. Csak az igazat írd!

  • Számítástechnikai ismeretek

Szinte bármilyen állás betöltéséhez elvárás a felhasználói szintű számítástechnikai ismeret, ezért felsorolásszerűen írj azokról az operációs rendszerekről és programokról, amelyeket jól kezelsz.

  • Jogosítvány

Mindenképp írd le, hogy milyen vezetői engedéllyel rendelkezel!

  • Érdeklődés, hobbi, család

A legtöbb döntéshozó ezeket a pontokat nem olvassa el. Csak akkor szánj rá helyet, ha valóban érdekes, és az állás szempontjából előnyös tevékenységről számolhatsz be.


Forrás: Berényi Mariann - Ötvenentúl.hu - Élvezd a korodat!

Nincsenek megjegyzések: