2009. november 13., péntek

Népbutítók - Szcientológia egyház



A gonosz Xenu újra támad

Talán csak törvényhozói figyelmetlenségnek köszönheti az amerikai gyökerű Szcientológia Egyház, hogy nem tiltották be Franciaországban. Egy párizsi bíróság a minap csalásban bűnösnek találta és 630 ezer euróra büntette a szervezetet, négy helyi vezetőjét pedig pénzbírságra, valamint két évig terjedő felfüggesztett börtönre ítélte. A vád szerint két károsultból összesen több mint 70 ezer eurót szedtek ki szaunakúra, vitamincsomagok, tanfolyamok és személyiségtesztek fejében, amelyek mind az egyház által ígért megtisztulási folyamatot szolgálták. Az államügyész szerette volna, de nem tiltathatta be a szervezetet, mert a per májusi kezdete előtt kivették a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amelynek alapján csalás miatt ezt megtehette volna. Most októberben azonban visszakerült a passzus a francia Btk-ba, ezért a szekták – Franciaországban és Németországban is ennek tekintik a Szcientológia Egyházat – működését figyelő kormányzati hivatal vezetője úgy vélte, újabb törvénysértés esetén már nem lesz mese, kimondhatják a tilalmat.

Nemcsak a párizsi ítélet késztette magyarázkodásra az ellentmondásos vallási szervezetet, amelyet 1954-ben egy grafomán sci-fi író, Lafayette Ron Hubbard alapított. Az egyház azt hirdeti, hogy 75 millió évvel ezelőtt a gonosz Xenu intergalaktikus kényúr több milliárd űrlényt hozott a Földre, és itt megsemmisítette őket. A lelkük, a thetánok az emberekbe költöztek, és csak a szcientológusok áldozatos munkájával, különböző intenzitású, egyre drágább auditálással űzhetőek ki belőlük. Ezt a történetet – és vele a hit alapjait – részleteiben azonban csak a megtisztulás legfelső szintjeit elérők ismerhetik meg. Közlése, valamint a szcientológia belső iratainak nyilvánosságra hozatala ellen az egyház a szerzői jogokra hivatkozva ádázul küzd a bíróságokon.

Ez a harc egyre kevésbé sikeres, a szcientológiát kártékony nézetek gyűjteményének, terjesztőit pedig sebezhető emberek anyagi kihasználóinak, megfélemlítőinek tartók mind több információt tesznek közzé az egyházról az interneten. Így például nyomon követhető, miként igyekszik az egyház különböző népszerű programokkal – mint amilyen a Magyarországon középiskolákban is előadásokat tartó, névleg a drog elleni küzdelemmel foglalkozó Narconon – terjeszkedni.

A pszichiátereket első számú ellenségeiknek tekintő szcientológusoknak kellemetlen pillanatokat okozott az Oscar-díjas forgatókönyvíró-rendező, Paul Haggis is, aki 35 év után nemrég kilépett az egyházból, mert annak egyik kaliforniai gyülekezete támogatta a tavalyi népszavazáson az egyneműek házasságának alkotmányos tilalmát az államban. A múlt hónap végén kiszivárgott ingerült levelében Haggis azt a régi vádat is valósnak mondta, hogy az egyház azt kéri híveitől, szakítsák meg a kapcsolatot azokkal a rokonaikkal, akik rosszallják csatlakozásukat. A rendező szerint ez történt a feleségével, aki évekig nem beszélt a szüleivel. Tommy Davis, az egyház szóvivője válaszul azt állította, az egyház nem követel ilyesmit, de a tagok önként megszakíthatják a kapcsolatot a hitüket sértő barátaikkal és rokonaikkal.

Egész leleplező cikksorozatot közölt – a legutóbbi rész a múlt héten jelent meg – a St. Petersburg Times című floridai napilap, amelynek szerkesztősége az egyház szellemi központjához és kezdeti bázisához, Clearwaterhez közel található. A lap oknyomozásának legfontosabb forrása két volt magas rangú szcientológus: a 2004-ben kiugrott Marty Rathbun, aki hosszú ideig az egyház jogi ügyeit irányította, valamint az őt három évvel később követõ Mike Rinder, aki két évtizeden keresztül a tanokat tűzön-vízen át védelmező szóvivő volt. Elbeszélésükből kiderül, hogy a Hubbard 1986-os halála után az irányítást átvevő David Miscavige brutális és cinikus szervezetté alakította az egyházat.

Bár maga Hubbard is úgy vélte, a szcientológusok ellenfelei nem érdemelnek kíméletet, a szervezet agresszív védelmét és a tagok manipulálását a formailag a szerzői jogok fölött őrködő igazgatótanácsot elnöklő Miscavige vezetésével tökéletesítették. Rathbun részletesen taglalja, hogyan tüntetett el bizonyítékokat egy kényes haláleset ügyében, és milyen taktikával érték el, hogy az amerikai adóhatóság 1993-ban egyháznak ismerje el a szcientológusokat, adómentességet adva ezzel. Ez a döntés világszerte hivatkozási alap a terjeszkedésben, és a washingtoni Külügyminisztérium rutinszerűen megfeddi azokat az európai országokat, amelyek szerinte üldözik a szcientológiát.

A cikksorozat szerint a hívek állítólagos lelki bajainak feltárására végzett kezdetleges hazugságvizsgálat, valamint a rituálészerűen gyakorolt írott és szóbeli önkritika során megszerzett érzékeny személyes információkat az egyház gátlástalanul felhasználja. Hozott már nyilvánosságra ilyen információt kiugrott tagok hitelességének aláásására, bevetette megingott hívők visszacsábítására, és vannak, akik szerint a róluk szóló kényes adatokkal tartja sakkban a két leghíresebb szcientológust, Tom Cruise és John Travolta amerikai filmsztárokat is. A szcientológusok pszichiátriaellenességének következményét látják abban, hogy Travolta autista fiát nem kezelték az állapotának megfelelően, s ezért idén januárban meghalt, ám a sztár tagadta, hogy megingott volna a hite, vagy hogy kilépne az egyházból.


Nagy Gábor
Forrás: hvg

1 megjegyzés:

John írta...

És vajon mit mondanak azok, akik nem elvakultan - mondhatnánk "vallásosan" - ellenségesek a Szcientológia egyházzal szemben? Mik vajon az ő tapasztalataik? Érdemes - és tisztességes - lenne őket is meghallgatni, nem? Avagy mennyire hiteles az, amikor egy keresztény gyülekezetből összeférhetetlen magatartás miatt kizárnak egy hívőt, és utána ő kiabál kígyót-békát a gyülekezetre? Akik a gyülekezeten kívül vannak, és csak ezt hallják, azt hihetik, hogy ez a gyülekezet aztán nagyon gonosz. Akik meg pontosan tudják, miért lettek az illetők elküldve, és utána hallják a kiabálásukat, csendben megrázzák a fejüket, látják, hogy kutyából nem lesz szalonna, aztán mennek a dolgukra.