2009. november 23., hétfő

Az Iszlám böjt, orvosi szemmel


Shahid Athar, M.D.

Közel 900 millió Muszlim él a Földön, beleértve körülbelül 8 millió Muszlimot Észak-Amerikában. Többségük betartja a teljes böjtöt napfelkelte, és naplemente között a Ramadan hónapban. Nem veszítenek súlyukból vagy bármilyen másegészségügyi kondíciójukból, őket a Szent Korán irányítja, amely ezt mondja:

„Ti hívők! Előíratott nektek a böjtölés, amiként előíratott azoknak, akik előttetek éltek. Talán óvakodók (Tattakun) lesztek.” 2:183

Iszlám törvényei értelmében a 12 évnél fiatalabb, beteg ember, utazó, vagy menstruáló, vagy gyermekét ápoló nő, az kivételt képez a böjt alól. Összegezve, a böjtölőnek tartózkodnia kell az ételtől, a vízivástól egész nap. Kérdezték, hogy a szexuális élettől, és a dohányzástól is vagy a rossz szokásoktól is? Mindent egybevetve, többet kell tenni az imáért, jócselekedetekért, vagy többet kell a Szent Koránt olvasni ebben a hónapban.

Az étel szükséges a test számára, hiszen ez adja az energiát a tökéletes működéshez, ill. az olyan szénhidrátok égéséhez, mint a cukor. A felesleges cukor, amely nem használódik el, elraktározódik zsír formájában, az izomzatban, mint ahogy a glikogének a májban, később. Az inzulin, amely a hasnyálmirigyben termelődik, csökkenti a vér cukorszintjét, és tovább bomlasztja cukrot további energiává, glikogén. Hatása alapján az inzulin kötődhet ismert receptorokhoz. A cukorbeteg embereknek hiányoznak ezek a receptorok. Így, nem képesek hasznosítani az inzulint, ez cukor intoleranciához vezethet.

Mikor egy böjtölő (vagy valaki, aki hirtelen leállítja a szénhidrát bevitelét), hirtelen lecsökken a vércukorszintje, és az inzulinszintje. Ez leállítja a glikogénműködést a májban, majd lebomlik a zsírszövet, tehát energiát kell bevinni.

Ahogy az emberi fiziológia föntebb leírja, a ketogenikus diéták (I-5) hatása eredményes lehet a fogyókúrákban. Ezek a diéták kiszámított mennyiségű proteindózisokat ír elő, megfelelő mennyiségű vízzel, multivitaminokkal stb. Ezek hatásosan csökkentik a súlyt, a vércukrot, viszont ezek egyoldalú hatások, ezt csak szigorú ellenőrzés alatt lehet végezni.

A teljes böjt csökkenti, vagy meg is szünteti az éhséget, ami gyors súlycsökkenést okoz. Allan Cott 1975-ben jegyezte fel a „Böjt, mint életút” című írásában, hogy „a böjt egészséges fiziológiai eredményeket mutat a bélrendszerben, a központi idegrendszerben, és normalizálja az anyagcserét.” Ez rámutat sokmindenre, azonban számos más negatív hatása is létezik a teljes böjtnek. Ebbe tartozik a hipokalémia (alacsony káliumszint), szívelégtelenség, melyek az ellenőrizetlen, kalóriaszegény diéta eredményei.


Forrás: egyistenhit.net

Nincsenek megjegyzések: