2009. november 8., vasárnap

A Zichy-palota története





Győr történelmi, művészeti emlékei között rangos helyet foglal el a Liszt Ferenc út 20. szám alatti barokk palota.

Az épület története évszázadokra visszanyúlik, hiszen már a középkorban katonai családok lakták a ház elődjét. Tőlük került a Zichyek tulajdonába. Az 1703-ban készített telekkönyv szerint már egyetlen gazdája gróf Zichy István, a Győri Lovasság parancsnoka.

Az épület Győr sok művészi ízléssel épített barokk háza közül kiválik. Északi homlokzata erősen klasszicizáló hatást kelt. A díszes bejárati kapu két oldalán görnyedő atlaszok hordozzák az erkélyt.

Az erkélyek közötti fülkében barokk szoborcsoport: a Szent-család.

A házegyüttes legrégibb, egyben legértékesebb része a saroképület. Sarkán hengeres, zárt erkély. Ezek a zárt erkélyek az egész Kárpát-medencében leginkább Győr jellemzői. Elterjedése elsősorban a kor emberéből fakadt.


Az otthon üldögélő jómódú polgárasszonyok és lányok az erkély oldalsó ablakaiból szinte észrevétlenül szemlélhették az utcai járókelőket, s mert az erkély látószöge 270°-ra nyitott, három utcára is tekinthettek.

A lépcsőházból balra nyitott ajtót díszes barokk kerettel, két oldalt párkányt hordozó óriásokkal vették körül. Az emeleti termek ablakmélyedéseiben látható - 1800-as évek elejéről származó - festett díszítések mellett legjelentősebbek az erkélyre néző szoba barokk stílusú freskói.

Ezek a freskók részben a kor szórakozásait, részben pedig bibliai jeleneteket örökítenek meg.

A nagyobb méretű teremben erősen klasszicista stílust mutat az antik oszlopos díszítés. Az elmúlt évben megvalósult a palota termeinek egybenyitása.
Ezzel egy tágasabb tér jött létre, mely elegánsabb, ünnepélyesebb rendezvények és esküvők megszervezését teszi lehetővé.

1870-től a palota elvesztette eredeti jellegét, polgárházzá vált. Az új tulajdonosok a művészi értékeket semmibe véve, lakásokat alakítottak ki az épületben. A ház restaurálása, átalakítása 1986-ban fejeződött be.

Ettől kezdve itt működnek Győr város házasságkötő termei, a hozzájuk kapcsolódó előterekkel, anyakönyvi előkészítőkkel, modern felszereléssel ellátott stúdióval.

Itt kapott helyet a Családi Intézet és az Anyakönyvi Hivatal is.


Forrás: Zichy-palota Családi Intézet

Nincsenek megjegyzések: