2009. november 9., hétfő

Japán teaszertartás

.

Japán teaszertartás

A teaszertartás (csa-no-ju) helye a teaház, japánul a szukija. Ennek mérete 4 és fél tatami (1 tatami kb. 90×1,80 cm).

A teaszertartás lépései Rikjú tanítása szerint:

  1. Meghívás: A vendéglátó megbeszélte a teamesterrel, hogy kiket szeretne meghívni. Ez legalább öt, maximum hét fő lehetett.
  2. A vendégek érkezése: A macsijában várakoznak a vendégek, akik fölkészülnek a ceremóniára.
  3. Belépés a teaházba: A szertartás kezdetét a teamester jelzi. Nesztelen léptekkel, mélyen meghajolva mennek be a teázóba. A mély meghajlást a teaház alacsony ajtaja is megköveteli. A vendégek meghajolnak az ikebana előtt, majd csendben körülnéznek a teaházban: megszemlélik a tokonomát, végül adott jelre letelepednek a számukra kijelölt helyre.
  4. Teázás: A tea előtt könnyű süteményt kínálnak a vendégeknek. A teamester először bambuszseprűvel (mat-csa) a csészébe söpri a megfelelő mennyiségű teaport, majd a bambusz merűkanállal forró vizet mer rá. Ezt a seprűvel fölkeveri. Így kap egy csésze teasűrítményt. Ebből a sűrítményből önt a többi vendég csészéjébe, majd erre még forró vizet öntenek.
  5. Teaivás: A japánok nem ízesítik semmivel a teájukat. Három lassú kortyot ír elű a szabály, tilos felhörpinteni. Több csésze teát is el lehet fogyasztani egymás után, a mennyiség nincs meghatározva.
  6. Beszélgetés: Miután már nem isznak több teát, a vendégek csöndes társalgásba merülnek, aminek témája általában a teaház körül forog.
  7. Távozás: A teaszertartást a teamester által megadott jelre befejezik. A vendégek elbúcsúznak a házigazdától, majd zajtalan léptekkel távoznak.

Teaszertartás Kiotóban

Forrás: Arany Hegy Alapítvány

Nincsenek megjegyzések: