2009. szeptember 7., hétfő

Az öltözködés és a divat filozófiája





ROMA-NTIC

Lehet az öltözködésnek filozófiája? Első intuíciónk az volna, hogy legfeljebb az öltözködés pszichológiájáról beszélhetnénk. Mégis lehet létjogosultsága az öltözködés és a divat filozófiának, amennyiben arra a kérdésre keressük a válasz, hogy miért létezik divat, vagy miért követik olyan sokan a divatot. Valamint arra is válaszokat kereshetünk a divatfilozófia segítségével, hogy hogyan magyarázzák félre az emberek, hogy ők maguk miért követik a divatot. Jelen írásban az utóbbi kérdéssel fogunk foglalkozni.Véleményem szerint a divat kérdése általánosságban véve a nőket jobban érinti, ezért rajtuk keresztül fogjuk megvizsgálni a már említett kérdést.

Bizonyára sokan ismerik a meztelen királyról szóló mesét, akivel elhitetik, hogy gyönyörű drágakövekkel kirakott ruhában díszeleg a népe előtt. A király ezt sokáig el is hiszi a szabómestereknek majd rájön, hogy átverték és nincs rajta még egy alsónemű sem.A divat pontosan olyan, mint a szabómesterek voltak ebben a mesében, mindenkivel azt akarja elhitetni, hogy neki az a legjobb, ha a divat szerint öltözködik.Ebből pedig súlyos önértelmezési gondok adódhatnak.

Sok olyan nő van aki visszafogottabban öltözködik, sokan viszont kihívóan: rövid szoknyában, mély dekoltázsú ruhában járnak. Önmagában véve sem az előbbivel sem az utóbbival nem volna baj. Jelenleg viszont azt mondhatjuk, hogy a kihívóbban öltözködő hölgyek követik korunk divatját. Gondolom Önök még mindig nem is sejtik, hogy mi a divat követésével a gond és hogy hogyan is vezet ez önismereti gondokhoz. Lerántom hát a leplet.

Sok nő hangsúlyozza, hogy ő csak azért öltözik úgy, ahogyan mert önmagának meg akar felelni. Ezen állítása alapvetően hamis, ha divatosan öltözködik, mert valószínűleg ezt azért teszi, hogy megfeleljen a társadalmi elvárásoknak. A lényeget azonban még mindig elhallgattam: a mai divat a nőkre olyan ruhákat (és cipőket) ad, amelyek sok férfi szemében még szebbé teszik őket. Sok nő azonban nem veszi észre, hogyha ő úgy érzi, hogy mini szoknyában és magas sarkúban felel meg önmagának, azáltal a (férfi) társadalom jelentős része felé viszont nem csak azt sugározza, hogy ő meg akar felelni önmagának, hanem úgy tesz mint, aki szeretné felkelteni a férfiak figyelmét.

Összefoglalva tehát gondolatmenetünket: bárhogyan is öltözködünk nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy egy társadalomban élünk és nem csak saját magunkra van hatása cselekedeteinknek, gondolatainknak, vagy éppen öltözködésünknek. Nem véletlen, hogy egy esküvőre sem fogunk rövidnadrágban és szandálban érkezni. Nem volna különösebben nehéz más helyzetekben sem érzékelni, hogy milyen ruházat mit sugall rólunk másoknak. De ahogy mondani szokás: a gondolkodás az egyik legfárasztóbb tevékenység.



Írta: Ferencz Dániel - KutMagazin

Nincsenek megjegyzések: