2009. szeptember 25., péntek

Vágyak, álmok, célok



A vágyaid listáján mindaz szerepel, amit valamikor szeretnél megszerezni vagy elérni, de pillanatnyilag nem teszel érte erőfeszítéseket. Állítsd össze a vágyaid listáját, majd határozd meg a prioritásokat, és döntsd el, melyiket akarod valóra váltani.

Az álmok és a célok közötti különbség már kicsit bonyolultabb. A cél végül is nem más, mint egy jól meghatározott végeredmény. Kutatások során azt találták, hogy a célkitűzők kétfajta célban gondolkodnak.

Az első típusú célt nevezzük SMART célnak: egyedi, mérhető, tevékenységen alapszik, realisztikus és időhöz kötött. Az ilyen célok rövid távúak, specifikusak és olyan dolgokra vonatkoznak, amelyek közvetlenül a te hatáskörödbe tartoznak, ez teszi ezt a fajta célkitűzést rendkívül hatékony eszközzé. Megvan azonban az a veszélye, hogy a kis lépésekre koncentrálva nem látod már a nagy, átfogó képet, elfelejted, hogy miért is tűzted ki a célt, és csak a megvalósítására koncentrálsz. Lépésről lépésre haladva feljutsz a létra tetejére, és akkor veszed észre, hogy rossz helyre támasztottad!?

Ezt a hibát segítenek kiküszöbölni az álmok. Az álom is egyfajta cél: vágyaid végső beteljesedése. Az álmok első pillantásra irreálisnak tűnhetnek, és nem is olyan specifikusak, mint a célok. Vannak álmaid arról, hogy mi lesz tíz vagy húsz év múlva, és arról is, hogy milyen lesz az egész életed. Az álom a végső cél, amit és ahogyan akarsz, a célok pedig az a terv, amivel eljuthatsz odáig. Az álom beteljesítésének legjobb útja a rövid távú célok láncolata.

A célkitűzés a leghatékonyabb eszköz az álmaidhoz vezető úton. És a célkitűzés olyan módszer, amely bizonyítottan működik. A kutatások szerint közvetlen kapcsolat van a célkitűzés és a siker között, akár az üzleti életet, akár a sport világában. És mégis, ugyanezek a kutatások arra is rámutatnak, hogy az embereknek mindössze 10% foglalkozik bármennyit is a célkitűzéssel, és mindössze 1%-uknak vannak írott céljaik. Miért nem használják az emberek a célkitűzést, ha valóban olyan hatékony eszköz?

A hat legfőbb kifogás a következő:

1. Nincs jó okuk a célkitűzésre. A célkitűzés segít elérni, amit akarsz, de azt nem mondja meg, hogy mit akarjál! Még a célkitűzés előtt tisztáznod kell, hogy mit is akarsz elérni. Akik nem tudják, mit akarnak, azoknak nincs okuk a célkitűzésre.

2. Nem ismerik. Sokan nem ismerik fel, hogy milyen fontos eszköz a célkitűzés a sikerhez vezető úton.

3. Nem tudják használni. Sokan azt hiszik, vannak céljaik, pedig valójában csak vágyaik vannak. Meg kell tanulniuk megkülönböztetni a kettőt egymástól.

4. A félelem. A célkitűzéshez gyakran le kell győzni számos mélyen gyökerező félelmet: a félelmet a kudarctól, az ismeretlentől vagy az elutasítástól.

5. Túl elfoglaltak és szervezetlen az életük. A célkitűzésre nem lesz időnk addig, amíg el nem határozzuk magunkat, és nem szakítunk rá.

6. Túl megterhelőnek találják. Sokan beleesnek ebbe a csapdába. Hallanak a célkitűzésről, és mivel sikeresek akarnak lenni, ki is próbálják. De életük minden területére túl sok célt tűznek ki, túl sok mindennel foglalkoznak, ahelyett, hogy egy dolog mellett köteleznék el magukat.

A célkitűzés olyan, mint a testépítés. Az izmokat fejleszteni kell, de fokozatosan. Kicsiben kell kezdeni, először egyetlen célt kitűzni, és ezt néhány hét vagy hónap alatt beteljesíteni. Így, akárcsak az izmaink, a célkitűző képességünk is megerősödik.




Szerző ismeretlen, szerkesztette: Veress Anita
Fotó: www.morguefile.com
www.helloinfo.hu

Nincsenek megjegyzések: