2009. szeptember 25., péntek

Szent Efrém Férfikar



A férfikar 2002-ben alakult, az egyik első nagy bizánci himnuszköltő, Szír Szent Efrém (306-373) nevét véve föl, akit már életében a "Szentlélek hárfája" névvel illettek. A kar, melyben többen görög katolikusok, főként a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll. Fő céljuk, hogy a magyarországi és a kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon szólaltassák meg. Emellett időnként műsorukra tűzik a magyar és nemzetközi férfikari repertoár kis létszámú együttesen megszólaltatható darabjait is.

A Szent Efrém Férfikar vezetője, Bubnó Tamás énekművész, énektanár, karvezető, valamint alapítója és művészeti igazgatója a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztiválnak.


Részletes ismertető



2002-ben, Bubnó Tamás egyházzenei doktorátusához (DLA) - melynek témája A magyarországi és a Kárpátok-vidéki görög katolikus dallamok eredete és variánsai - folytat éppen kutatásokat, amikor rábukkan egy eddig ismeretlen kottára: Boksay János (1874-1940) kárpátaljai görög katolikus pap-zeneszerző férfikarra komponált, Aranyszájú Szent János liturgiájára. Bubnó Tamás énekművész, karvezető, a Schola Cantorum Budapestiensis énektanára és egyik vezetője, valamint a "Magyarok Nagyasszonya" Egyházzenei Fesztivál alapítója és művészeti igazgatója . Létrehoz egy kórust, hogy megszólaltassa a felfedezett művet, összegyűjtve egyrészről hivatásos karénekes barátait, akik a legnagyszerűbb budapesti kórusokban énekelnek (mint például a Nemzeti Kórus, Honvéd Férfikar, Magyar Rádió kórusa), másrészről amatőr, de tehetséges fiatal énekeseket. Kalandra fel!

Az újjonan megalakult 15 fős együttest rendszeresen meghívják, hogy szolgálatot teljesítsen görög katolikus liturgiákon. A kar végleges nevét az egyik első nagy bizánci himnuszköltőről, Szír Szent Efrémről (306-373) kapta, akit már életében a "Szentlélek hárfája" névvel illettek. Az együttes elkezd koncerteket adni, felveszi első CD lemezét, Boksay liturgiáját, és rövid idő alatt gazdagítja műsorait a szláv-ortodox repertoár nagy klasszikusaival, ami 2006-ban a második CD lemezük felvételéhez vezet.

A szervezők kérésére, bizonyos tematikus koncertek alkalmával, vagy összehasonlító zenei programok keretein belül, a Szent Efrém Férfikar időnként műsorára tűz más egyházi rítusú énekeket (gregorián, protestáns énekeket, gospeleket), valamint világi énekeket, amennyiben azok kamarakórus által is megszólaltatható darabok. 2007-ben, Liszt és Bartók előadásuk óriási sikernek örvend a németországi Schleswig-Holstein-i fesztiválon. Az egyre növekvő hírnévnek és a magas színvonalnak köszönhetően, a férfikar felkéréseket kap női karokkal való közös munkára is, vegyes kórusokra írt darabok előadására. 2008. januárjában felkérték Bubnó Tamást, hogy Magyarországon először, bemutatásra kerüljön Csajkovszkij Aranyszájú Szent János liturgiája a budapesti Művészetek Palotájában.

TAGOK:

Karnagy, művészeti vezető
Bubnó Tamás

Tenor
Viszló István, Csapó József, Szabó Sebestyén, Kálmán László, Hajnal András, Gavodi Zoltán, Gerzsenyi Csaba

Basszus
Bubnó Márk, Philipp György, Pechan Kornél, Cser Péter, Laborfalvi-Soós Béla, Silló György, Domahidy László




DÍJAK

2006-ban a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon a férfikar elnyerte az
első díjat, professzionális kamarakórus kategóriában. Először fordult elő a rangos fesztivál esetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.



KÜLFÖLDI KONCERTEK



Moszkva, 2005. május

Szentpétervár, 2005. május
Djurdjevo (Szerbia), 2005. december
Szabadka (Szerbia), 2005. december
Eperjes (Szlovákia), 2006. november
Kassa (Szlovákia), 2006. november
Róma, 2006. november
Eisenach (Németország), 2007. július
Erfurt (Németország), 2007. július
Schleswig-Holstein-i fesztivál (Németország), 2007. augusztus
Berlin, 2007. november
Mikolów (Lengyelország), 2008. május
Trzebinia (Lengyelország), 2008. szeptember
Katowice (Lengyelország), 2008. szeptember
Párizs, 2008. szeptember
Saint-Germain-en-Laye (Franciaország), 2008. szeptember
Royaumont (Franciaország), 2008. szeptember



MAGYARORSZÁGI KONCERTEK



Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2006, 2008

"Magyarok Nagyasszonya" Egyházzenei Fesztivál, 2007
Miskolci Operafesztivál, 2007
Művészetek Völgye, 2005, 2006, 2007
Zempléni Művészeti Napok, 2005
Győri Öttemplom Fesztivál, 2006, 2007
Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál



Forrás:
Orpheia - Szent Efrém

Nincsenek megjegyzések: