2009. szeptember 24., csütörtök

Ayurvéda: egészség és harmónia

Az ayurvéda évezredek viharait túlélve ma is az egyik legnépszerűbb alternatív gyógyászati módszer. India ősi kincse ez, melyet a mai Európában is mintegy 2800 szakorvos és több mint 6000 asszisztens alkalmaz önmagában, vagy a modern gyógyászat kiegészítő eszközeként.

Napjainkban a szanszkrit nyelven: élet tudományát jelentő gyógymód Indiában több millió ember egészségéről gondoskodik. Számtalan, ezt a módszert alkalmazó intézet található világszerte, főként Németországban, Olaszországban és az USA-ban. Hazánkban 1996-ban alakult meg a Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány. Célja, hogy szélesebb körben - orvosok és páciensek számára egyaránt- információt nyújtsanak erről az ősi tudásról, s annak használatára bíztassák a magyar lakosságot.

Az ayurvéda jelentése

Ezt az ősi indiai gyógymódot soha nem foglalták írásba, így tanítók verses formában adták át tudásukat az őket követő generációknak. Sok félreértésnek ad alapot az általa követett különleges világszemlélet. Léteznek szavak, melyeket a kultúrák adta különbségek miatt szinte képtelenség helyesen lefordítani, így nem egyszer téves írások jelennek meg az ayurvédáról, annak módszereiről és jelentéséről.

A szó két részből tevődik össze: ayus és véda. Az ayus szó jelentése: élet, egészség. A véda szó pedig a "vid" szanszkrit kifejezésből eredeztethető, jelentése: tudás. Tehát az ősi módszer nevének jelentése nem más, mint maga az orvostudomány (legyen szó homeopátiáról, vagy kemikáliákon alapuló orvoslásról), az élet megtartásának, szebbé tételének ismerete. Az Ájurvéda egyben filozófiai rendszer is, s a nyugati orvoslástól eltérően nem csupán a kialakult tünetegyüttest kezeli, hanem magát a lelket is, mint a betegség kiváltó okát. Kortól, nemtől, lakhelytől, szokásoktól és még sok más tényezőtől függően alakítja ki az egyénre szabott gyógymódot.

Az Ájurvéda szerint egy emberi élet négy részből áll, melynek részei: a szellem, a tudat, az érzékszervek, és maga a test. Ennek megfelelően az általunk ismert orvoslástól eltérően nem csupán a testet, hanem az élet többi alkotóelemét is kezelik. Az ayurvédikus szemlélet sokban hasonlít a kereszténységre, mégis, egy alapvető különbséget azonban mindenképpen mutat: az Ájurvéda szerint nem létezik bűnösség, ezáltal megváltás sem. Az élet egyik alkotóeleme, a szellem (hasonlóan a keresztény vallásból ismert lélekhez) eredendően tiszta, és nem vállal részt semmilyen rossz cselekedetben.

Ayurvéda a gyógyításban és a mindennapi életben

Az Ájurvéda szó hallatán legtöbben a drogériák polcain található kozmetikumokra és gyógynövényekre asszociálnak. Azonban az ősi tudomány nem csupán a gyógyítás, de az egészségmegőrzés területén is kiemelkedő szerepet játszik. A műtéti módszerek, gyógyhatású készítmények, gyógyszerek, megelőzési praktikák széles palettáját sorakoztatja fel. A diagnosztikában, betegségek megelőzésében és gyógyításában is nagyszerűen kiegészíti a nyugati orvostudományt.

Az Ájurvéda szerint az emberek születésüknél fogva a három alaptípus valamelyikébe tartoznak. A világegyetemet alkotó öt elem (föld, levegő, tűz, víz, föld) keverékéből áll össze egy-egy elem. Eszerint az emberi alkat lehet:

Az éterből és a levegőből származtatható: Vata

A tűzből és vízből keletkező: Pitta

A földből és vízből keletkező: Kapha

Az asztrológia állatövi jegyeihez hasonlóan egyforma külső és belső tulajdonságokat tulajdonítanak az egyes alkati típushoz tartozó embereknek. A gyógyítás során a páciensek alaptípusán kívül figyelembe veszik az időjárást, évszakokat, étrendet, és sok más tényezőt is. A kezeléskor a gyógynövényeken kívül szinte minden élő és élettelen tárgy, növény szerepet kap; a fémeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, sőt, magát a földet is gyógyító eszközként használják a test és a lélek harmóniájának megteremtésére.

Summa summarum

Mindent összevetve az Ájurvéda ősi eredete ellenére sokkal átfogóbb, mint a mai nyugati orvoslás. Egy szakember nem csupán a betegségmegelőzésben, vagy a krónikus betegségek kezelésében segíthet, hanem harmóniába hozhatja a teljes emberi életet: testi és lelki problémákra egyaránt megoldást nyújthat.


Forrás: Blush.hu - női magazin

Nincsenek megjegyzések: