2009. szeptember 7., hétfő

CD-minőségű Bartók Rádió a neten





A technika csodájaHa létezik olyan rádióadás, amelyet érdemes a megszokottnál jobb minőségben hallgatni az interneten, akkor az kétségkívül a Bartók Rádió. Az adó a wikipedia szerint 320 kbps-os - azaz közel CD-minőségű - streamet is ad, csakhogy azt nem épp a legegyszerűbb megtalálni. Igaz, hogy a szemfüles, vagy inkább céltudatos internetező hamar ráakadhat a megoldásra, de a legtöbben nyilván az mr3-bartok.hu-n próbálkoznak, ahol a főoldalon csak 80 kbps-os streamet kapunk - feltehetően a korlátozott erőforrások miatt.

A 320 kbps-os streamet a legbonyolultabb a rádió saját honlapjáról elérni, úgyhogy inkább kezdjük az egyszerűbb megoldásokkal. A legszimpatikusabb lehetőség a már idézett wikipedia-n vár: a magyar keresőbe üssük be, hogy Bartók Rádió, és az adó lapjának jobb oldalán található összefoglaló fülön kattintsunk az online adás linkre, (mondjuk ezért nem kell átvándorolni a wiki-re, mert mi is belinkeltük a helyet). Innen egy playlist fájlt helyezhetünk a letöltési könnytárunkba. Ezt nyissuk meg kedvenc lejátszónkkal, és válasszuk ki a megfelelő bitsebességű adást (a Windows Media Playert használók kedvéért eláruljuk, hogy a középső elem a 320 kbps-os).

Ha kizárólag a legjobb minőségű adás érdekel, akkor még egyszerűbb a helyzet, a stream itt található: http://212.92.28.75:2008/. Ezt a lejátszónkba úgy tárazhatjuk be, hogy az általunk használt programban az „URL megnyitása” nevű előugró mezőbe beillesztjük a fentebbi számsort. Akik pedig a Bartók rádiót elméjük pallérozására is használják, itt leshetik meg, bejött-e a tipp az épp elhangzó tételre: http://mronline.radio.hu/BARTOK.HTM.

Ha valamiért mégis a hivatalos úton szeretnénk eljutni a Bartók krémjéhez, akkor a következő útvonalat kövessük: Először kattintsunk a főoldalon a HANGTÁR linkre, majd keressük meg a felső sorban az MR3-Bartók linket, nem mindegy azonban, hogy az álnok betűsor mely részére klikkelünk, a siker érdekében a Bartók szóra koncentráljunk. Itt már csak az ordítónak aligha nevezhető „MR3-Bartók Rádió lejátszó” linket kell megtalálni, amelyre ha egyet kattintunk, előugrik egy kis ablak, amelyen kiválaszthatjuk a komolyzene-hallgatók Szent Grálját, a 320 kbps-ot. Már ha van RealPlayer a gépen…

A linkek mégegyszer:

A Bartók összes streamjét tartalmazó lejátszólista-fájl:
http://real1.radio.hu/bartok.m3u
A 320 kbps-os adás címe:
http://212.92.28.75:2008/
Illetve a hivatalos lejátszóhoz legközelebbi link:
http://real1.radio.hu/bartok/
Ha muszáj, RealPlayert innen lehet letölteni:
http://www.real.com/realplayer



Lorenz Péter - Hangszer és Zene Online

Nincsenek megjegyzések: