2016. január 28., csütörtök

Torkos Csütörtök a Balaton régióban is




A Magyar Turizmus Zrt. 2016-ban is meghirdeti a népszerű Torkos Csütörtök akciót, amelynek időpontja idén február 11-re esik. Az új, szerethető arculattal büszkélkedő Torkos Csütörtök idén egyúttal az MT Zrt. szervezésében zajló „Gasztroélmények Éve 2016" tematikus programsorozat nyitánya is lesz.

Az elmúlt években a Balaton régió számos étterme csatlakozott az akcióhoz és bíznak benne, hogy ez idén sem lesz másként.

2015 a balatoni gasztronómiában fontos évnek számított. A Balaton vidékén számos étteremben, családi pincészetben vagy a balatoni konyhát újragondoló és minden elemében frissességet hordozó bisztróban tetten érhető volt a balatoni gasztroforradalom. Számos jó étterem nyílt a Balatonnál, és minőségi bővülés tapasztalható a strandbüfé-kínálatban is, a legnagyobb változás pedig az ún. street food vagy beach food kategóriában volt tapasztalható.

A megújulás egyik legmeghatározóbb eleme a helyi termékek, helyi alapanyagok felhasználásának előtérbe helyezése. Divatosak lettek a helyi termelői piacok, ahol nem csak hangulatos, de izgalmas élmény is a portékák, helyi ízek beszerzése. 

2015-ben megszületett a Balaton Bora, amely a Milánói Világkiállításon debütált. Magyarország legjobb újborai (2015) között a Feind Borház Shyrah roséja szerzett Nagy Aranyérmet - és ezáltal a Balaton régiónak újabb dicsőséget.

Ha már italfogyasztás: ne feledkezzünk el tehát a hivatalosan 6 balatoni borvidék kiváló balatoni szőlőfajtákból készült borairól, amiket minden bizonnyal meg lehet majd kóstolni a már a böjti időszakban életre hívott Torkos Csütörtökön. Persze nem kell feltétlenül borszakértőnek lennünk ahhoz, hogy egy balatoni pihenés, hétvégi kiruccanás vagy éppen a Torkos Csütörtök alkalmából tett balatoni látogatásunkkor a megfelelő bort válasszuk ki - egyrészt figyeljünk oda a szezonalitásra és a regionalitásra, de persze biztosak lehetünk abban is, hogy a csatlakozó éttermekben szívesen segítenek a borválasztásban.

A csatlakozó Torkos Csütörtök akcióhoz csatlakozó balatoni éttermek vállalják, hogy a teljes a'la carte kínálatra vonatkozóan a teljes étel- és alkoholmentes italfogyasztásból 50% kedvezményt adnak.
A csatlakozó éttermek február 9-én 18 óráig regisztrálhatnak. A Balaton régióból a mai napig közel 30 vendéglátóhely csatlakozott az akcióhoz.

2016-ban az akció hivatalos weboldala a http://torkoscsutortok.itthon.hu
Itt zajlik az éttermek regisztrációja, illetve az érdeklődők itt találhatják meg az éttermek folyamatosan bővülő listáját.

És végül álljon itt egy balatoni februári gasztroajánló mindazoknak, akik nem csak Torkos Csütörtökön szeretnének torkoskodni:

- VII. Fonyódi Kolbászfesztivál - Fonyód, február 5-7., www.kolbaszfesztival.info
- Hagyományőrző Falusi disznóölés - Ábrahámhegy, február 6., www.abrahamhegy.hu
- Keszthelyi Városi Karnevál - Keszthely, február 6., www.keszthely.hu
- V. Tapolcai Téltemető és III. Töpörtyű Sütő verseny - Tapolca, február 7.,
  www.tapolcatamasimk.hu
- Húshagyókeddi Fánk Part - Gyenesdiás, február 9., www.gyenesdias.info.hu
- Kocsonya Szépségverseny - Badacsonytördemic, február 13., www.badacsony.com

http://itthon.hu/balaton
www.itthonabalatonon.blog.hu


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: