2016. január 15., péntek

A londoni British Museum




1759. január 15-én nyílt meg a British Museum

Egyike a világ legnagyobb, az emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó múzeumainak


A  londoni British Museum egyike a világ legnagyobb, az emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó múzeumainak. Gyűjteményei – melyek több mint 13 millió tárgyból állnak – a kezdetektől a jelenkorig mutatják be az emberi kultúra történetét.




A British Museum-ot 1753-ban alapították, nagyrészt Sir Hans Sloane Hans fizikus és tudós gyűjteményére támaszkodva. Sloane végrendeletében. 71 ezer növény- és állatpéldányt tartalmazó gyűjteményét valamint könyvtárát II. Györgyre hagyta s örököseinek 20 ezer fontot (mai áron 2 millió fontot) kért cserébe. 


A British Library olvasóterme

1753. június 7-én a parlament jóváhagyásával törvénybe iktatták a British Múzeum létrejöttét. Globális örökségének ingyenes közzétételével a British Múzeum mindig is a világ első számú múzeumaként tekintett magára. Gyűjteményében megtalálhatók a világ  leghíresebb archeológiai leletei: az 1802-ben megszerzett Rosette-i kő, a világ legrégibb üvege Egyiptomból (i. e. 1460), a páratlan múmiagyűjtemény, valamint a világ legnagyobb ékírásos gyűjteménye, csodálatos kerámiatárlata.

1756-ban az első múmia és koporsó kiállítása idején egy könyvtáros, hat kurátor, egy portás, egy küldönc, két teremőr és négy segítő tartozott a személyzethez. A közgyűjtemény 1759 óta ingyenesen fogadja látogatóit. A természettudományi gyűjtemény 1881 óta külön múzeumban kerül bemutatásra. A Múzeum keretein belül működik az angol uralkodók könyvtárának alapján 1757-ben létrejött British Library is. A múzeum nemcsak a közgyűjteményi, hanem a kutatási szerepkört is régóta magáénak mondhatja.

Az ókori archeológiai leletek kémiai vizsgálatával mindig is élenjáró British Múzeum már 1920-ban létrehozta önálló laboratóriumát, melyben elsőként használtak a radiokarbon datálásra alkalmas készüléket.



Forrás: József Attila Könyvtár - Dunaújváros, Wikipédia


Nincsenek megjegyzések: